Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Мазепа просто се е опитал да поправи грешката на Богдан Хмелницки.
150
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от НацитаИнтересно руснаците защо отидоха да избиват населението на чужда държава и нападнаха вероломно Донбас? Руснаците защо отидоха в Сирия да избиват цивилното население и там?Единственото обяснение е: Защото са убийци и доказани човешки изpоди.
149
9
 
7
 
! Отговори
Убити деца от Нацита преди 5 години
Убити руски деца от нацистка Окраина:Анастасия Подлипская - Единадесет месеца, 7 август, 2014 Горловка(ето ги окраинските главорези на руски деца, забележете толкова са нагли, че светът не знаe, че Окраина е обявила война на Русия, това не им пречи да убиват деца. Нацистите в Киев очакваха, че след горенето на живи Рускоезични в Киев и Одеса, рускоезичните ще признаят незаконният преврат и убиването на руснаци.(Мазепа е синоним на предател в световната история и подлец)типично за нацисти
148
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Порошенко, свърши идеална работа. Натри вирнатия нос на Путин с лaйна. Със сигурност украинците ще го изберат за 2-ри мандат.
147
9
 
10
 
! Отговори
Was преди 5 години
Поздравявам всички украинци ! Бъдете горди че се освободихте от руския империализъм! Русия е една нещастна алкохолизирана нация с татарска история,присламчила се към славянските народи като кърлеж кръвопиец !
146
8
 
8
 
! Отговори
Гадна Русия преди 5 години
Гладомор си спомнете и от срам замълчете.
145
7
 
8
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от нацистка О краина:Виктория Береговая - 14 г., 7 август 2014, Горловка
144
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
143
6
 
6
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от окраинските нацисти:Андрей Хижняк - 15 г., 30 юли 2014 ж., Степановка Шахтердкий район
142
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
POZDRAVQVAM VSICHKI UKRAINCI S NOVOTO USA ROBSTVO EEEI MNOGO STE BILI TYPI EI
141
1
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До Убити деца НацистиТози списък публикуван от Украинското правителство през 2015г. е на загиналите деца в Украйна от войната с Русия. Съдържа 76 имена. всяка година на 26. 01. е денят за възпоминание. Продължавай.
140
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравявам всички украинци с освобождението от руската секта РПЦ. Поздравявам и червеното другарче с украинската автокефалност преписващо имена на живи хора и обявяващи ги за убити от някакви несъществуващи нацисти в Украйна. Нацистите в света си имат държава и тя се казва Русия имат си и фюрер той се казва Владимир Владимирович Путин.
139
7
 
6
 
! Отговори
Убити деца Нацисти преди 5 години
Убити руски деца от окраински нацисти:Всеволод Суханов - 3 години, 29 юли 2014 г., Торез
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНормално е ченгетата в БПЦ през 50-те да прекратят връзките на българските попове с капиталистите в Истанбул.
137
7
 
6
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от О краински нацисти:Доминика Кладько - 7 години, 28 юли 2014, Ясиноватая
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от НацистГосподин безделник, не свърши ли с телефонния указател от който вземаш имената?
135
4
 
6
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от окраински нацисти:Владислав Щербаков - 18 г, 27 юли 2014, Горловка
134
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за сведение на неграмотницитеот освобождението до 50-те години българия няма патриаршияи автокефалията я извоюват лошите комунистикобургите са пребоядисани католици и не им е трябвала българска патриаршияа това в украйна си е чиста проба диктатура - подкрепяна от сащ защото им трябва пушечно месо срещу русиявъв виетнам със 500 хилядна армия дребните жълтурчета им разказаха играта както и в корея- тене стават за войници- дай им да трепят невъоръжени индианци
133
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е човека убил най-много деца през 21 век. 10000 в Украйна и 210000 в Сирия. Отватилното е че в Сирия много от децата са отровени с БОВ хвърлени от руски самолети и хеликоптери.
132
5
 
4
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от окраински нацисти:Надежда Корчак - 17 г., 27 юли 2014, Горловка.