Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити руски децаЧечня - 4560
130
4
 
3
 
! Отговори
Нацистка Окраина преди 5 години
Убити руски деца от нацистка Окраина:Дмитрий Кривошеев - 16 г., 27 юли 2014, Горловка!
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убитите деца от нациста Путин в Донбас са десетки хиляди. А русофилчото се опитва да припише тези убийства на някакъв нацисти съществуващи единствено в главите на Путин и русофилите.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити руски децаКемерово -73, Беслан - 350, МН 17 - 27.
127
5
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До Убити руски децаСпоко, оказа се, че в Русия загиналите деца на глава от населението са в пъти повече от загиналите деца в Донбас
126
5
 
5
 
! Отговори
Убити руски деца преди 5 години
Убити руски деца от нацистка О краина:Виктория Мирошниченко на 7, Горловка на 27 юли 2014 г.
125
4
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
но много дебилня пише тук. Например, че руснаците не били славяни, а ние сме. Я се разходете по улиците на градовете ни, все по-малко бели и руси хора и все повече мургавели. След 20 години българите ще са около 30% от нацията. Да не почнете да бягате към Русия тогава?
124
3
 
7
 
! Отговори
Убити руски деца преди 5 години
Убити руски деца от нацистите в Окраина:Кира Жук на 9 месеца, на 27 юли 2014 г. в Горловка
123
5
 
4
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от нацистките Окраинци:Александра Мамедханова - 12 години.убита на 7 юли 2014 автомобилът попада под окраински обстрел
122
3
 
3
 
! Отговори
Убити деца Нацисти преди 5 години
Убити руски деца от Нацистките о краинци:На 12 юни в Снежное, 2014 Елизабета Сербиненко на 14 г.
121
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на руския *** Путин е че Порошенко набра много точки с афтокефалността на украинската църква което си е 80% лична негова услука и руското мекеpе Тимошенко няма да може да се класира за президент след 3 месеца.
120
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от Нацист"4 юни 2015Ваня Нестерук на 4 години убит от о краински обстрель Тельманово! "на 5 юни 2015 бъбреците на Ваня Нестерук са изпечени алангле и сервирани като закуска на Путин.
119
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от Нацист"При обстрел на влак от окраинци в Донецк загива: Влад Кравченко - студент на 18 г. "Студента е разфасован от нациста и продаден като деликатес на Путин за много пари.
118
5
 
5
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити руски деца от нацисти о краинци:4 юни 2015 Ваня Нестерук на 4 години убит от о краински обстрель Тельманово!
117
4
 
3
 
! Отговори
СААКАШВИЛИ преди 5 години
ЧЕСТИТА независимост от Руският гнет и ужас. Добре дошли във фалшивата Американска демокрация. Да започва Войната и Уйкрайната да е център на сраженията. Ура да започват забавленията
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Русия
115
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И руснаците, и украинците са еднакво славяни. А мюсюлманите пречат само на расисти с пещерно мислене
114
2
 
5
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити деца от окраински неонацисти.При обстрел на влак от окраинци в Донецк загива: Влад Кравченко - студент на 18 г.
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от НацистА не ги ли е изял тези деца както обича да прави Путин?
112
2
 
5
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити зеца от неонацистки о краинци,Настя Подлипская на ЕДИНАДЕСЕТ месеца, Горловка, окраински обстрел!Единадесет месеца!