Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
5
 
! Отговори
Убити деца от Нацист преди 5 години
Убити от окраински неонацисти руски деца:Андрей Заплава на 9 години, обстрел от окраински нацисти, отново Горловка!
110
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Ами след като терористът полковник Безлер (с прякор Бесът), руски гражданин, с бандата си превзе Горловка, заклаха кмета, който отказал да свали жълто-синьото украинско знаме, и се окопаха в града с артилерия, бронетехника и миномети, то се организира анти-терористична операция. Няма как да се опазят цивилните, които доброволно служат за жив щит на бандитите. Да имаш малко дете и да стоиш доброволно в Горловка при терористите, е висша форма на руски патриотизъм. Сами са си виновни.
109
2
 
6
 
! Отговори
Убити от Окраинците преди 5 години
Карина Белоног на 9 г. в Горловка, на 19 декември убита от окраински снаряд!
108
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименМюсюлманите по статистика от 2018г. са 28 милиона в Русия! 10 милиона мохамедани има само в ТАТAРСТАН и Кавказ! Иначе русофилите сте готови и мохамедани да станете в името на рублите знам знам! Алахуснакбар тавариш! Руснаците не са славяни! Точка!
107
3
 
4
 
! Отговори
Убити деца ОКРАина преди 5 години
Соня на 4 години и Даня на 9 години Булаевы, отново в Горловка, от окраински снаряд
106
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е чиста, 99.5% БЕЛИ хора, а руснаците са монголоиди, варяги, угро-фини, там живеят 28 милиона мохамедани. По време на молитви в Москва блокират улици, квартали, а ходжата дере глас алаху екк-бер.. Украйна е бастион на християнството, а руснаците-варяги в продължение на векове са били роби на златната монголска орда. Ей тогава от варяги са станала монголоиди. Затова в руския парламент 2/3 са с дръпнати очички. Вижте го Лавров какъв е црен! Това не са бели хора! Слава на славяните!
105
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Мюсюлманите в Русия не са 30 милиона, а под 10 милиона. И изобщо какво ти пречат на тебе хората от мюсюлмански произход?
104
3
 
4
 
! Отговори
Убити деца от ОКР преди 5 години
Саща Смирнов на 4 г. при окраински обстрел!
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко може да обяви ,че Киев е център на Православието и епископа на Киев е Първи сред всички Православни епископи!Въпросът е дали той има право да взема каквито и да са Църковни решения ,и дали няма да стане за смях пред поместните Православни Църкви!
102
3
 
5
 
! Отговори
Убити деца от Окраин преди 5 години
2014 г. убит от снаряд на спортна площадка Даниил Кузнецов на 12 г.Андрей Елисеев на 17 г.
101
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРЕЙНА ЦИОНИСТ И МИЛИОНЕР ПЕДРО ПОТРОШЕНКО-ВАЙЦМАН ОБЯВЯВА АВТОКЕФАЛНА УКРАЙНСКА (ПРАВОСЛАВНА) ЦЪРКВА.... ТОВА Е ВИЦА НА ГОДИНАТА.
100
3
 
7
 
! Отговори
Убити деца от Окраин преди 5 години
Убити деца от окраински снаряд в Горловка.Кирил на 2 години, Даша на 7 години, Настя на 13 г.
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на Путин Украйна му трябва само за експанзия, да я фашизира и да я ползва за плацдарм срещу Европа. И евентуално за бойно поле, както са я ползвали от 400 години досега москалите. Е, дошло е време и Украйна да си върне за московските експерименти.
98
10
 
4
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Украинския Президент не е като нашия да му тропат на масата руски попове и той да мълчи като...
97
2
 
7
 
! Отговори
Убити деца ОКраина преди 5 години
Катя Тув на единадесет години и баща й, отново от сняряд в Горловка!
96
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Украинците са 30-милионен народ с огромна територия на централно място, как си представяте да легнат пред някого и да изпълняват заповеди? Това може да го е имало в Средните векове, но сега сме 21-ви век, с Интернет, GPS, демокрация и всичко останало. Просто имат възможностите и силата да надигнат глава, вкл. с чужда помощ. Както и на нас навремето ни е дошъл момента да се откачим от Отоманската империя.
95
4
 
7
 
! Отговори
Укрински сви нки преди 5 години
Бандерки заслужавате това,което е България! Вие какво си мислите,че ние тънем.в лукс и разкош вече 30 г,? Нищо такова! И вие ще сте на нашия хал умножено по десет,защото с такъв президент като Прасенко,ще *** като мухи на източния фронт! Брат срещу брата ,по волята на парасенко и америка! Давай Путин,накажи гиБългарите са с руснацит!
94
3
 
4
 
! Отговори
Убити от Окраинците преди 5 години
Убити в Горловка майка Кристина и Кира на една годинка, от окраински снаряд!
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастен мъж в КиеФ блъснат от Погнушенко. През май блъснато 13годишно момче откарано в много тежко състояние в болницата. Западната демократична преса Мълчи.
92
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Путин не е никакъв монголец, стига сте пробутвали фалшиви постановки. Путин си е чист европеид. Угро-фините също са част от европеидната раса.