Венецуела – забравеният губещ и през отиващата си 2018 г.

Страната отчита 68% спад в производството на петрол от 1998 г.
Обновена: 26 дек 2018 14:41 | 26 дек 2018 14:40,
103
Венецуела – забравеният губещ и през отиващата си 2018 г.
Снимка: Reuters

През тази година имаше много неизпълнени цели и очаквания, както и редица разочарования на енергийния пазар, пише в свой анализ Ник Бътлър от Financial Times.

Още по темата

В началото на годината той представи четири точки, които читателите трябваше да следят:

- възобновяемите енергийни източници, въпреки продължителните спадове на цените, не успяха да пробият. Въглеводородите все още остават утвърден доминиращ фактор в енергетиката;

- напредъкът на Китай към нисковъглеродна икономика се забави. Използването на въглищата отново се увеличи след две години на понижения, което, естествено, повиши нивото на емисиите въглероден диоксид;

- политическата ситуация в Саудитска Арабия не се стабилизира, а убийството на журналиста Джамал Кашоги е поредното напомняне към света за опасностите от концентрацията на власт в ръцете на престолонаследника Мохамед бин Салман;

- продължаващото развитие в добива на шистово гориво в САЩ е единственият сигурен успех, който беше постигнат от енергийна гледна точка през 2018 г. САЩ повишиха добива с около 2 млн. барела дневно през годината, изпреварвайки по този показател Русия.

Но друга тема заслужава внимание, смята Бътлър.

Става въпрос за Венецуела, която след близо 20-годишното управление на Уго Чавес премина в ръцете на Николас Мадуро, а икономическата сила там продължи да намалява. Производството на петрол в южноамериканската страна се понижи от 2,2 млн. барела дневно на 1,1 млн. Това е спад от над 68% в сравнение с 1998 г., когато Венецуела добиваше 3,5 млн. барела на ден.

Икономиката на страната се свива, но правителството отказва да предостави икономически данни за брутния вътрешен продукт или за нивото на инфлация, въпреки многократните искания.

Неспособността на Венецуела да плати на облигационерите може да доведе до загуба на един от основните ѝ активи през следващите няколко месеца – компанията Citgo. Вместо да бъде една от най-богатите страни в Южна Америка, предвид богатите залежи на полезни изкопаеми, тази държава сега е една от най-бедните.

Основните доставки на храна са оскъдни, нараства мигрантската криза, тъй като хората се опитват да избягат в съседните държави с по-добър живот. Анализ показва, че само в Колумбия живеят повече от 1 млн. венецуелски граждани.

Част от тези хора са добре квалифицирани работници, от които зависи стабилността на икономиката, която остава да съществува "на системи" благодарение на заемите от Русия.

Въпреки всичко това все още няма промяна в политическия режим на страната. Мадуро остава на власт. САЩ вече не зависят от вноса на петрол от Венецуела и за тях няма значение колко репресирани от властта са местните жители.

Липсата от стимули за възстановяване на предишните нива на добив на петрол само показва колко сериозен е излишъка на изкопаемото течно гориво в световен мащаб и малко вероятно това да се промени през следващата година, подчертава Бътлър.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Мадуро е бивш шофьор на автобус. Толкова може. момчето. Ние си имаме пожарникар, физкултурник и т.н. Затова сме засега по-добре от Венецуела. Не знам докога.
83
0
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 5 години
До Анонимен 84Те социализЪма вече са го построили,явно сега строят комунизЪма...И то с ударни темпове...Петилетката-за една година ,както викахме тук.
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа!Оставете ги да строят социализма на спокойствие! Както виждате всичко се развива по план!
81
2
 
3
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До Анонимен 71Вий Никой ли сте ваша милост?
80
8
 
8
 
! Отговори
Констатация преди 5 години
Мнооого ги е яд демократизаторите, че Мадуро се отказа да продава петрола в долари и се чудят как да го саботират. А за венецуелците са загрижени колкото за ланския сняг.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНз кой кого е "натопорчил", но не американците ядат "жълъди" за разлика от венецуелците и другаря ти Ун : )
78
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VIVA VENECUELLA !!!!!! VIVA LA REVOLUSION!!! VIVA EL KOMANDANTE MADURO!!!
77
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Каква Русия сънувате, вижте в marineflot къде отива петрола от Венецуела - САЩ+ Канада.
76
8
 
12
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 5 години
Венесуела има изобилие на петрол и нефт, и го дава на бартер за руски рубли !Да не си мислите че руснаците им дават заемите в дллари ?! :))..Проблерма е какво могат да си купят венецуелите със рублите на гладната мечка...А Руснаките им взимат нефта, за невалидни рубли !
75
9
 
16
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Видиш ли държава, на която президентите са с имена на полови органи, бягай надалеч. Мъдурко, Путин, все едни и същи ***, и все народите им страдат в недоимък
74
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Ако социалистите във Венецуела угаждаха на САЩ"Ако имаха нормални отношения със САЩ Венецуела нямаше да изпадне никога в сегашното отчаяно и окаяно състояние. Под нормални отношения САЩ разбират всички да им се навеждат и да им лижат задниците като българите. Но Венецуела ги опсвири, а другарят Ун здраво им го натопорчи на янките.
73
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи аз съм чувал, че Крим е минал в руска орбитата, направо си е руска територия. А САЩ беснеят и подскачат безпомощно, но нищо не смеят да направят.
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е как живеят Ирак, Афганиста, Либия, Хаити, Ангола, Хондурас, Еквадор, Панама в орбитата на САЩ?
71
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бяхме с Русия пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
70
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е чувал за страна в руската орбита в която хората да живеят добре????????
69
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55 "Когато бяхме с Русия българите живееха добре."Сериозно?! *** тва щото дедо ти, бившият партиен секретар ти го разправя, или ти така си реши с твойте 14 години и истеричен пубертет?
68
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една стабилна икономически страна,Венецуела бе превърната в изостанала страна разкъсвана от противоречия.Преди Чавес венецуелците живееха в ужасяваща мизерия. Сега е много по добре.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангола и Нигерия сигурно изнасят на изгодни цени за САЩ, но Венецуела не иска да изнася не изгодни цени за САЩ, не иска да бъде приятел на САЩ.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангола е приятел на САЩ. Нигерия е приятела на САЩ. Ангола и Нигерия изнася повече петрол от Венецуела, на 5то и 7място в света. Венецуела е на 9то по износ. Ангола и Нигерия изнасят главно за своя приятел САЩ.
65
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е приятел на САЩ. Има ли смисъл да се коментира повече. Първа по смъртност в света и бедна като бедстваща африканска държава.