Венецуела – забравеният губещ и през отиващата си 2018 г.

Страната отчита 68% спад в производството на петрол от 1998 г.
Обновена: 26 дек 2018 14:41 | 26 дек 2018 14:40,
103
Венецуела – забравеният губещ и през отиващата си 2018 г.
Снимка: Reuters

През тази година имаше много неизпълнени цели и очаквания, както и редица разочарования на енергийния пазар, пише в свой анализ Ник Бътлър от Financial Times.

Още по темата

В началото на годината той представи четири точки, които читателите трябваше да следят:

- възобновяемите енергийни източници, въпреки продължителните спадове на цените, не успяха да пробият. Въглеводородите все още остават утвърден доминиращ фактор в енергетиката;

- напредъкът на Китай към нисковъглеродна икономика се забави. Използването на въглищата отново се увеличи след две години на понижения, което, естествено, повиши нивото на емисиите въглероден диоксид;

- политическата ситуация в Саудитска Арабия не се стабилизира, а убийството на журналиста Джамал Кашоги е поредното напомняне към света за опасностите от концентрацията на власт в ръцете на престолонаследника Мохамед бин Салман;

- продължаващото развитие в добива на шистово гориво в САЩ е единственият сигурен успех, който беше постигнат от енергийна гледна точка през 2018 г. САЩ повишиха добива с около 2 млн. барела дневно през годината, изпреварвайки по този показател Русия.

Но друга тема заслужава внимание, смята Бътлър.

Става въпрос за Венецуела, която след близо 20-годишното управление на Уго Чавес премина в ръцете на Николас Мадуро, а икономическата сила там продължи да намалява. Производството на петрол в южноамериканската страна се понижи от 2,2 млн. барела дневно на 1,1 млн. Това е спад от над 68% в сравнение с 1998 г., когато Венецуела добиваше 3,5 млн. барела на ден.

Икономиката на страната се свива, но правителството отказва да предостави икономически данни за брутния вътрешен продукт или за нивото на инфлация, въпреки многократните искания.

Неспособността на Венецуела да плати на облигационерите може да доведе до загуба на един от основните ѝ активи през следващите няколко месеца – компанията Citgo. Вместо да бъде една от най-богатите страни в Южна Америка, предвид богатите залежи на полезни изкопаеми, тази държава сега е една от най-бедните.

Основните доставки на храна са оскъдни, нараства мигрантската криза, тъй като хората се опитват да избягат в съседните държави с по-добър живот. Анализ показва, че само в Колумбия живеят повече от 1 млн. венецуелски граждани.

Част от тези хора са добре квалифицирани работници, от които зависи стабилността на икономиката, която остава да съществува "на системи" благодарение на заемите от Русия.

Въпреки всичко това все още няма промяна в политическия режим на страната. Мадуро остава на власт. САЩ вече не зависят от вноса на петрол от Венецуела и за тях няма значение колко репресирани от властта са местните жители.

Липсата от стимули за възстановяване на предишните нива на добив на петрол само показва колко сериозен е излишъка на изкопаемото течно гориво в световен мащаб и малко вероятно това да се промени през следващата година, подчертава Бътлър.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
9
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
От една стабилна икономически страна,Венецуела бе превърната в изостанала страна разкъсвана от противоречия.Света трябва да се обедини срещу зависимоста си от петро-долара.САЩ приложиха същата схема,както с Турция-наложиха санкции на Венецуела.Бедата на Венецуела е,че разчитат основно на петрола си и нямат развита друга икономика.
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече хора живеят зле,Венецуела и САЩ не са изключение.Единия процент са добре и не ги интересува,да му мислят останалите 99%.
62
3
 
8
 
! Отговори
Супершоу Невада преди 5 години
И сега за 2018 г. отново големите печеливши са КТБ, бойко, доган, подземния свят, източените еврофондове и много много други, а съда той отново е големия губещ пак нито един осъден от десетилетия вече.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро: Да живее революцията, ще победим глада.
60
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела е приятел на русия. Има ли смисъл да се коментира повече? Лек пример:Ю. Корея е приятел със САЩ и ЕС = девета икономика в света.С. Корея е приятел с русия = последна икономика в света.
59
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настъпващият отказ от долара.
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми, отношенията на България със Сащ са такива, че България нищо не може да покаже на САЩ, което да направи позитивно впечатлениеМи, да се наведем още повече, дано направим добро позитивно впечатление на Сащ...
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА САЩ спазват ли договора за безвизов режим който са подписали с ЕС или най-презрително плюят в лицето на България?
55
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука някои руски Роби мислят, че ако ОПЕК започне да продава петрола в рубли руската помийна яма ще стане по добре от Сомалия, но истината е, че на *** и са необходими интелигентни водачи, за да прокопса, които липсват при получовеците от Азия. Става само с китайски емигранти!!! Мислете диваци, мислете!!!
54
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКогато бяхме с Русия българите живееха добре.
53
10
 
18
 
! Отговори
То е ясно, преди 5 години
който се е хванал с рашките, не е прокопсал.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакат ОПЕК да обяви че ще се продава петрола само в рубли пиячо на парцуца.
51
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука някои каскети казват, че САЩ са икономически хегемон, защото печатали долари. Ами логичното, другари, ако искат вашите господари бедните ватенки да бъдат велик икономически фактор е да печатат рубли като луди. Какво чакат???
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афганистанците са приятели на Франция, Великобритания, САЩ. Много са доволни хората. Благославят ги, че ги спасиха от комунизъма и сега са свободни ислямисти. А Чечения и Дагестан, както и други републики имат ток, вода, газ, петрол.
49
2
 
6
 
! Отговори
Свободен пазар преди 5 години
Тия за свободен пазар не са ли чували? Не само сащ имат нужда от петрол. Сигурен съм, че ще свържат двата края с тези 1,1 млн барела дневно ако са на свободния пазар
48
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най голямото зло на света е да си приятел на русия. Която страна иска да е добре, просто трябва да прекъсне всички връзки с русия, а ако иска да е икономически гигант, трябва да обяви война на *** и да ги трепе като пилци. Доказано в историята, четете!!!
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятно е колко малко хора всъщност имат идея какво всъщност става във Венецуела и пак САЩ им виновни... просто невероятно.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цяла Южна Америка индианците тръгнаха на поход към САЩ. Те не ги пуснаха. Но проблемът е Венецуела. Боливия, Перу, Мексико и всички задни дворове на САЩ са много добре и няма емигранти от тях към САЩ. Нормално е хората да отиват към страните, които са ги ограбили и ги ползват за евтина работна ръка. Богатствата са събрани там.
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като бягат в чужбина в Колумбия и Мексико ги чакат наркокартелите за убийци и проститки. От трън та на глог.