Страхотна Алекс на европейското по фигурно пързаляне

Класирането й – най-доброто на такова състезание
26 яну 2019 07:54, Елка Василева
8
Страхотна Алекс на европейското по фигурно пързаляне
Александра Фейгин. Снимка: Reuters

Шампионката на България Александра Фейгин направи страхотен дебют на европейско първенство по фигурно пързаляне в Минск (Беларус).

Фейгин, която преди месец навърши 16 години, зае 11-о място в крайното класиране. Българката, която беше девета след кратката програма, зае 11-а позиция във волната. Това е най-доброто класиране на българка при жените на европейско първенство в историята.

За своята волна програма на музика от "Лешникотрошачката" Фейгин получи най-високата си оценка за сезона 105.40 точки (52.25 точки за технически елементи и 53.15 точки за компоненти на програмата). Общият й сбор от двете програми е 164.20 точки.

Фейгин изглеждаше видимо притеснена и вероятно това си оказа влияние, защото тя допусна няколко неточности в скоковете си - троец лутц, троен флип и троен ритбергер. Иначе българката направи три комбинации от скокове, както и троен салхов.

След по-малко от две седмици Александра Фейгин ще участва на турнира "София трофи", а до края на сезона й предстои да стартира на световното юношеско първенство и на световния шампионат за мъже и жени през месец март.

Състезанието при жените беше изключително оспорвано.

Провал претърпя сочената за фаворитка за титлата - олимпийската и европейска шампионка Алина Загитова от Русия.

Загитова беше лидерка след кратката програма, но направи много грешки във волната, сред които и падане, което я остави на втора позиция в крайното класиране със 198.34 точки. За изпълнението си тя получи едва 123.34 точки. Така Загитова не успя да защити титлата си и отново, както и на световни шампионат през миналата година, показа нестабилност във волната си програма.

Европейска шампионка стана дебютантката София Самодурова.

Възпитаничката на легендарния руски треньор Алексей Мишин представи страхотна волна програма и получи оценка от 140.96 точки, с което събра 213.84 точки. Самодурова беше втора след Загитова след първото изпълнение, но взе титлата с огромно предимство.

Трета се нареди финландката Вивека Линдфорд със сбор от 194.40 точки, а след нея е третата рускиня - Станислава Константинова със 189.72 точки. Тя беше едва 11-а след кратката програма, но получи втора оценка за волната.

Утре европейското първенство продължава с волната програма при мъжете и при танцовите двойки, където няма да има българско участие.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От последния коментар става ясно, че коментиращият гледа на фигуристките като на пр-ки. В голяма част от случаите е така. Но аз по к-ви не ходя. Заразни са.
7
3
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
виждате ли как изрисуваните хубавици летят по леда със стегнатите дупета напред?как вятъра повдига микрополичките и открива прилепналите им шортички?на ви ли се иска да сграбчите това стегнато дупе и да......?ако не,то жалко за вас..във всеки случай девиза "ляб и зрелища" ще изчезне едва СЛЕД "сфършека на сфета"
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Провал ли е второто място на Алина Загитова от Русия? Разбира се, че не е.Европейска шампионка стана сибирячката от Красноярск София Самодурова.Първо и второ. Грандиозна победа за Русия.Радваме се и поздравяваме Алекс.Догодина повече!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото България няма същата традиция във фигурното пързаляне, каквата има в художествената гимнастика. За спорт на лед е необходима сложна и скъпа материална база и на практика не може да се тренира извън София и Варна. Момичето е родено в Израел, но се състезава за България. А класиране на 11-то място в европейско състезание в този спорт е доста високо.
4
16
 
6
 
! Отговори
Фейгин?! преди 5 години
Ми супер българско ми звучи! И колко минути трябва да и ръкопляскам?...И защо,ще ми обясни ли някой?!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Ти къде пращаш твоите деца? Или опаа, ти си само от даващите акъл, деца нямаш... От написаното разбирам че си падаш по пиенето и козчетата, каквото и да означава това! А къде пращам моите деца, си е абсолютно моя работа!
2
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо от цяла България има само 1 дете на състезанието? Защото родителите си пращат децата по чалготеки вместо по спортните съоражения. Друго си е на 12 да се напиеш и да изпушиш едно козче преди даскало. Кой нормален ще ходи да се мори на тоя студ.
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на детето. Жива и здрава да си Алекс