Смяна на сезоните, пости... Пазете здравето си!

Да наблегнем на сезонните плодове и зеленчуци, съветва диетолог
12 мар 2019 11:22, Петя Славова
12

Чудесно е да се биотонизираме чрез препдриемане на детоксикиране на организма. Това посъветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в студиото на "България сутрин".

Много от нас ще се подложат на строг режим по време на Великденските пости. В същото време организмът ни се адаптира към новите климатични условия при смяната на сезоните, което ни причинява пролетна умора.

Проф. Байкова подчерта, че когато сме здрави, може да си позволим изцяло дългия пост. Важно е обаче да спазваме принципа на разнообразието, тъй като желязото, калцият и някои витамини липсват в храните, които може да приемаме.

"Пролетната умора избледнява като феномен, защото целогодишно имаме много зеленчуци и плодове, в това число и в свеж вид. Добре е да пробваме и от по-екзотичните разновидности на зеленчуци и плодове", отбеляза специалистът по хранене пред Bulgaria ON AIR.

"Сега е моментът да удвоим количеството на зеленчуците и плодовете. Нека те да бъдат сезонни", подчерта проф. Байкова и добави, че трябва да приемаме по литър и половина-два течности.

Диетологът предупреди, че е рисково да постят бременните жени, кърмачките, претърпелите операции хора, както и тези с дефицит на желязо в организма.

От думите на проф. Байкова стана ясно още, че джинджифилът съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват стомашно-чревния тракт от възпаления. А нашумялото напоследък авокадо се обработва поне с няколко консервиращи субстанции. Преди консумация задължително трябва да го измием с четка на течаща вода, тъй като обвивката може да замърси вътрешността му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
15
 
! Отговори
ss преди 5 години
ама какви сезонни плодове и зеленчуци ви гонят насред зима алоооуу !!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече разнообразна храна,по-дълъг живот.Всичко което се яде сурово или се готви е добро за ядене и е полезно за организма,стига да не се прекалява с него.Всичко с което се прекалява действа като отрова за организма.Храната и движението са омегата и алфата на живота.Преугаждането и застоелия начин на живот са предпоставка за болести и страдания не само на старини а и сред младите хора.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Едва ли можеш да си заситиш с кълнове. Тия са с кълновете са си бая чалдисани. Аз ти говоря за нормални хора, ядящи питателна храна. Хората си пиеха ракията само с едни домати. Децата си пълнеха сурови чушки със сирене и ядяхаСега краставиците са като динени кори, а единствените домати с вкус са т. нар. "винени", които навремето им викахме прокиши, защото са силно кисели, и ги пращаха като консерви на руснаците. Тогава салатата можеше да е вкусна без да слагаш оцет, олио, сол и др
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До родителснимка ли искаш да ти направя, ядах баница с коприва миналата седмица.
7
5
 
4
 
! Отговори
родител преди 5 години
До АнонименОще няма коприва, тепърва започа да избива. Поне 2-3 седмици и трябват за да стане що-годе за ядене. Просто още е рано.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тук-там има коприва.. :D
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се вързвайте на попове и хранителри гурута, организмът сам подсказва от какво има нужда, дали от бобец или пържолка, дали зелена салатка или шопска. Наслаждавайте се на всеки залък, а не се хранете само защото това трябвало да се яде или било "полезно"
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Помня преди 30-тина години мой съученик ходи във Франция и каза, че салатата в няколко звезден хотел е била с вкус на трева наскубана от поляна.Виж какво бе ***, нищо чудно салатата да е била трева накъсана от градината.В Белгия като ходих в салатения бар на хотела имаше къпнове от люцерна.По света се ядат какви ли не неща.Какво ми се филмираш?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сега е моментът да удвоим количеството на зеленчуците и плодовете. Нека те да бъдат сезонни"В момента освен марули и кромид, други сезонни зеленчуци няма.
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето хората ядяха повече зеленчуци, не защото са вегетарианци, а защото бяха вкусни. Сега толкова напреднахме в капитализма, че ядем полимерни безвкусици.Помня преди 30-тина години мой съученик ходи във Франция и каза, че салатата в няколко звезден хотел е била с вкус на трева наскубана от поляна. Вече не се и учудвам. По-скоро се изненадвам, ако някое има някакъв вкус.
1
4
 
21
 
! Отговори
родител преди 5 години
И кои са тези сезонни плодове и зеленчуци виреещи в момента? Защото аз нещо не се сещам, още не е такъв сезон. Първите такива се появяват след Великден, а дотогава и да иска човек, няма.