Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия

Турски историци подкрепят отварянето на бившата църква като джамия
26 мар 2019 10:45, Елка Василева
264
Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия
Снимка: архив, Reuters

"Радост за Света София" - под това заглавие турският в. "Тюркие" информира за обществените реакции по повод обявената от президента Реджеп Ердоган възможност византийската църква Света София, която сега функционира като музей, отново да стане джамия.

"Падат 84-годишни окови", отбелязва още проправителственото издание, според което изявлението на Ердоган по турската телевизия ТГРТ е било прието с въодушевление в страната.

"Получаването отново на статут на джамия на символа на завладяването (на Константинопол, бел.ред.), ще премахне 84-годишни окови и ще има характера на отговор към убиеца расист, нападнал джамии в Нова Зеландия, и към ЕС, който написа доклад на тема "Ние сме против Света София да бъде превърната в джамия", пише "Тюркие", цитиран от БТА.

Историците също дадоха пълната си подкрепа за отварянето на Света София като джамия. Според проф. Бугра Екинджи "Света София е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи".

Още по темата

"Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята Фатих Джан, друг турски историк.

"Тюркие" обвинява кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), че като единствена политическа сила по онова време е превърнала "чрез свършен факт" Света София в музей през 1935 г.

"Онова, което западняците не можаха да сторят, го направиха хора измежду нас", посочва изданието. Според вестника "Западът с векове е живеел с фантазията да сложи кръстове на куполите на Света София, а британците дори мислели заради Света София да създадат отделна държава в Истанбул".

"Тюркие" отбелязва, че това, което не са могли да сторят те, било направено от хора вътре в страната през 1935 г. "с фалшиви документи и подправени подписи".

Вестникът напомня, че първият призив към молитва след завладяването на Константинопол през 1453 г. е бил прочетен в Света София. Също там султан Селим Първи Явуз е облякъл ризата на пророка Мохамед. Пак Света София е била сред първите места, където НРП е приложила реформата си призивът към молитва да се чете на турски, а не на арабски език. "Не стига това, но и превърна Света София в музей", пише още "Тюркие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още веднъж, уви християнския свят е поставен на колене.
22
2
 
33
 
! Отговори
То и мозък трябва преди 5 години
До ЗамисленТо е ясно, че това са предизборни чалъми. Ама кой да се замисли за това, че фреската на Христос е под закрилата на ЮНЕСКО. Джамия с християнския бог вътре ще е нещо феерично :)
21
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак имотът е в Турция и могат да си правят с него каквото поискат.Ние как направихме джамиите им в България на църкви.
20
2
 
18
 
! Отговори
До 17 Шматарока преди 5 години
В Бг населението е около 5 млн!Останалите два милиона ги търси у чужбина.Hahahahaha
19
43
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на комшиите, това си е тяхна земя от 7 века насам и могат да правят каквото искат с нея, при положение че 99% от населението е мюсюлманско. Поклон пред римския император Юстиниан , построил едно от най-великите архитектурни достижения в човешката история - Св. София. Който има възможност да отиде в Истанбул и да я види с очите си. Турците са хубави хора и няма да ви изядът.
18
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политици ,които използват религията за политически цели са слаби политици.
17
5
 
35
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
До Анонимен Не е гръцка, а е римска!
16
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много българи си мислят, че Света София в Истанбул е българска църква.Не, драги незнайковци - гръцка е.
15
5
 
40
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Да ама има огромен, колосален проблем. И плоскоглавите не могат да се усетят. Още с влизането има една огромна фреска на Христос. Та, какви са опциите - да направят джамия с лика на Христос вътре или да замажат фреската! Е, при втората опция, скандала който ще последва в света ще е равносилен на ядрена война.
14
6
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До маке40 млн на 80млн населениеВ Бг на 7млн население миналата година имахме 9,2 млн туристи.ФактиКогато ислямизират Истанбул чакай туристи.
13
7
 
12
 
! Отговори
мъдрост преди 5 години
Злото е непобедимо и безсмъртно. Не знам дали Алах е велик, но Православието отдавна е загинало. Великият български хан прогони арабите едно време, а старите божества спят непробудно и очакват гибелта на новите богове. Ние не сме деца на Авраам и никога няма да бъдем. Трите авраамически религии са дълбоко сгрешени. Пълни са с жертви, смърт, кръв и страдание.
12
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция няма църкви. Турция е ислямска страна. Там има джамии.Това че византийците през Средновековието са заграбили Бюзлик джами и са го обявили за църква нищо не означава. Както се видя, било е временно.
11
58
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше. Все пак сградата си е строена като джамия.
10
3
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
1000 ГОДИНИ Е БИЛА ЦЪРКВА ТЯ Е ОТ ВРЕМЕТО НА РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ! ПОСЛЕ Е КОНВЕРТИРАНА В ДЖАМИЯ! А СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е ПРЕВЪРНАТА В МУЗЕЙ!И СЕГА ОТНОВО ПАК Е ДЖАМИЯ
9
15
 
17
 
! Отговори
Маке преди 5 години
До 2 АнонименВсяка година броят на туристите в Турция се увеличава.Миналата година броя на туристите надмина над 40 милиона.Защо ги мислите агите.Те винаги са били напред с мат'ряла.Най-добре е всеки да си гледа ***.
8
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега джамията в центъра на София трябва да бъде превърната в църква, но това няма да стане защото наще политици са едни дyпедaвци!
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Св София не е джамия. И едва ли ще я направят джамия. Ердоган се опитва да извива ръце. Провокация е това.
6
6
 
66
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ПРАВИЛИ ЛИ СМЕ ДЖАМИИТЕ НА ЦЪРКВИ!!!МИСЛЯ, ЧЕ НЯМА ТАКЪВ СЛУЧАЙ!!ПО ПРЕДИ ГОДИНИ ЕРДОГАН ГОВОРЕШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО , ЧЕ НЕ Е РЕДНО ЦЪРКВА ДА СТАВА НА ДЖАМИЯ :D ТУРЦИЯ ВЪРВИ НАЗАД В РАЗВИТИЕТО СИ И САМО ПОКАЗВА НА СВЕТА, ЧЕ НЕ Е НИКАКВА СВЕТСКА ДЪРЖАВА И СКОРО НЯМА ДА БЪДЕ!
5
40
 
11
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Византийците ке умрат от яд.
4
1
 
32
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Когато дявола се радва, ангелите плачат.!.