Лаура Кьовеши е подсъдима за подкуп и лъжесвидетелстване

Кьовеши: Искат да ми затворят устата!
29 мар 2019 15:05, Елка Василева
42
Лаура Кьовеши е подсъдима за подкуп и лъжесвидетелстване
Лаура Кьовеши. Снимка: архив, Reuters

Като "бомбата на деня" определя в. "Евениментул зилей" новината, че бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши е била обвинена вчера от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система и е поставена под съдебен контрол. Според изданието това е "удар" за бившия шеф на НДБК.

Кьовеши бе изслушана вчера в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което бе заподозряна в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Делото касае екстрадирането от Индонезия в Румъния на бившия директор на рухналата финансова пирамида Николае Попа през 2011 г. и е по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция.

Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица сумата от 268 689 леи за екстрадирането на Попа. Прокурорите твърдят още, че Кьовеши е лъжесвидетелствала за отношенията си с Гица, когато била изслушана по друго дело като свидетел през 2017 г.

Късно снощи стана ясно, че Кьовеши вече е подсъдима, наложена й е мярка съдебен контрол и забрана да напуска страната, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

На излизане от сградата на Отдела за разследване на магистратите Кьовеши обясни, че й е забранено да говори пред медиите във връзка с делото.

В. "Гъндул" извежда в заглавие думи на Кьовеши: "Искат да ми затворят устата".

Лаура Кьовеши е убедена, че зад тези съдебни действия стоят интереси, които визират възможността тя да стане първият европейски главен прокурор. "Притеснявам някого с това, че искам да заема длъжност в европейска институция, притеснявам онези, които са отчаяни от факта, че съдии и прокурори си вършат работата, притеснявам тези, които искат да си крадат спокойно в тази страна", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".

Тя смята, че срещу нея се води "кампания за тормоз". "Имам забрана да говоря пред медиите по това дело. Смятам, че това е мярка да ми затворят устата. Навлязла съм в международна процедура, от която излязох първа. Календарът на преговорите е направен още миналия месец. Сега се водят преговори", заяви Кьовеши във връзка с процедурата по избор на главен прокурор на Европейската прокуратура, в която тя се конкурира с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши бе подкрепена от Европейския парламент за този пост, а Съветът на ЕС избра Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие между двете институции, в момента текат преговори между тях.

Информационният сайт Зиаре цитира друг акцент от изявленията на Кьовеши след изслушването вчера. "Отчаянието на някои хора достигна до определени нива. Притеснявам всички, които искат да крадат спокойно в страната".

Кьовеши се оплака и от фалшивите новини, които се появяват ежедневно за нея. "Не смогвам да отговаря на всички фалшиви новини, те се появяват толкова често и са толкова много", каза Кьовеши, цитирана от Зиаре.

Тя коментира също промените в правосъдното законодателство, които се правят през последните две години в Румъния. "Това са промени, които ще засегнат възможността за разследване на корупционни деяния. Можем да бъдем разтревожени, че подобни законодателни промени ще бъдат приети, за да помогнат на определени лица да избегнат последиците от наказателна отговорност", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еххх,кога ще ги стигнем руснаците........оххх водкааааа
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еххх кога ще ги стигнем Румънцитее, когаа
36
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До СтаматАми плащай с леи бе Стамате ...
35
0
 
5
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Нещата напомнят за български сценарий.
34
2
 
2
 
! Отговори
Да и турят преди 5 години
едни паранги като на кметицата на Младост да види тя, как се брят против корупцията хората.
33
6
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Нещо се обърках. Кьовеши подгонила двама мафиота. Единия избягал в Сърбия, а другия "на майка си у ...". сега единия казва, че и дал пари да окошари другия, а оня май и той бил платил за да натопи другия и накрая двамата в купум я издали на аверите си които по случайност се върнаха на власт. Най добре БГ и Ромънията да се вземат в ръце и да си възстановят стара България от преди Османската империя, лика прилика сме си, неще и дума.
32
3
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
В Румъния дори за винетка ти искат 12 Евро, а тя струва 10.95! Няма сфера в която да не ти искат пари за нещо, няма! Най-дребният чиновник гледа да те изчаластри с нещо под масата. Бати пропадналналата корумпирана държавица!
31
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко много жалко поредното доказателство за това че хората борещи се за справедливост не ги искат на този свят понеже "пречат" дано да се намерят високопоставени лица и да изкарат истината на яве.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таяни е казал, че на 3 идушия месец се събират ЕП и Съвета за Европа за да разплетата казуса. ЕП я е номинирал с огромно мнозинство, а СЕ я е поставил на второ място и сега ще търсят компромис.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди малко се е намесил лично АНтонио таяни и е размахал пръст на Румъния, че поставя под контрол Кьовеши, директно казвайки, че тя е избора на ЕП за европейски прокурор.
28
2
 
31
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
и сега остава гнилите ябълки на изток да я приглушат за давървят нещата по старому?явно е огрона заплаха за стауквото и крадците в румъния дори заплашваща сигурността на статуквото у нас и крадците в целия ЕС няма как да не и се вярва на нея тя за много бързо се доказа като ефективен амбициозен префесионалист нанасящ удар на точното място сега е ред на ЕС да защити борбата за правда чрез нея
27
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая за малко да разкове социалистическата крадлива ко чина.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма значение кой ще е важното е първия осъден да е наща тиква
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отворено писмо разкова Цветанов! Вижте една храбра българка срещу господаря на политическата воняТъресете го в сайтовете на честните журналисти.Тук естествено няма да го намерите.Този сайт е на Пра се тата.
24
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На румънската власт май започнаха да и липсват протестите ?
23
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте заблуждавали хората с това ЦРУ. Точно Кьовеши е човек на дядо Джордж от Будапеща. Филатропът отдавна планира да направи рекета над политици и бизнесмени печеливш бизнес в Източноевропейските си колонии.
22
1
 
35
 
! Отговори
не се научихте преди 5 години
подсъдим не значи виновен , ама карай , коментарите да вървят .
21
2
 
22
 
! Отговори
До корумпе 10 преди 5 години
Привет от Крайова! И в Румъния е същото като в България - гуаг,а медиите навсякъде са еднакви.Не знаеш на кого да вярваш.Вие не можете със,,себе си" да се разберете ,седнали сте за другите да обяснявате. Хай,ла реведере!
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, тази беше хвърлила око и на корумпетата в ГЕРБ.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-трудно се доказва ,че нямаш сестра !