Лаура Кьовеши е подсъдима за подкуп и лъжесвидетелстване

Кьовеши: Искат да ми затворят устата!
29 мар 2019 15:05, Елка Василева
42
Лаура Кьовеши е подсъдима за подкуп и лъжесвидетелстване
Лаура Кьовеши. Снимка: архив, Reuters

Като "бомбата на деня" определя в. "Евениментул зилей" новината, че бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши е била обвинена вчера от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система и е поставена под съдебен контрол. Според изданието това е "удар" за бившия шеф на НДБК.

Кьовеши бе изслушана вчера в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което бе заподозряна в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Делото касае екстрадирането от Индонезия в Румъния на бившия директор на рухналата финансова пирамида Николае Попа през 2011 г. и е по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция.

Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица сумата от 268 689 леи за екстрадирането на Попа. Прокурорите твърдят още, че Кьовеши е лъжесвидетелствала за отношенията си с Гица, когато била изслушана по друго дело като свидетел през 2017 г.

Късно снощи стана ясно, че Кьовеши вече е подсъдима, наложена й е мярка съдебен контрол и забрана да напуска страната, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

На излизане от сградата на Отдела за разследване на магистратите Кьовеши обясни, че й е забранено да говори пред медиите във връзка с делото.

В. "Гъндул" извежда в заглавие думи на Кьовеши: "Искат да ми затворят устата".

Лаура Кьовеши е убедена, че зад тези съдебни действия стоят интереси, които визират възможността тя да стане първият европейски главен прокурор. "Притеснявам някого с това, че искам да заема длъжност в европейска институция, притеснявам онези, които са отчаяни от факта, че съдии и прокурори си вършат работата, притеснявам тези, които искат да си крадат спокойно в тази страна", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".

Тя смята, че срещу нея се води "кампания за тормоз". "Имам забрана да говоря пред медиите по това дело. Смятам, че това е мярка да ми затворят устата. Навлязла съм в международна процедура, от която излязох първа. Календарът на преговорите е направен още миналия месец. Сега се водят преговори", заяви Кьовеши във връзка с процедурата по избор на главен прокурор на Европейската прокуратура, в която тя се конкурира с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши бе подкрепена от Европейския парламент за този пост, а Съветът на ЕС избра Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие между двете институции, в момента текат преговори между тях.

Информационният сайт Зиаре цитира друг акцент от изявленията на Кьовеши след изслушването вчера. "Отчаянието на някои хора достигна до определени нива. Притеснявам всички, които искат да крадат спокойно в страната".

Кьовеши се оплака и от фалшивите новини, които се появяват ежедневно за нея. "Не смогвам да отговаря на всички фалшиви новини, те се появяват толкова често и са толкова много", каза Кьовеши, цитирана от Зиаре.

Тя коментира също промените в правосъдното законодателство, които се правят през последните две години в Румъния. "Това са промени, които ще засегнат възможността за разследване на корупционни деяния. Можем да бъдем разтревожени, че подобни законодателни промени ще бъдат приети, за да помогнат на определени лица да избегнат последиците от наказателна отговорност", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
36
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Скроили са и номер на завалийката...
17
0
 
44
 
! Отговори
Анти дпс преди 5 години
Честните не могат никаде да оцелеят, само на ония свят.
16
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките крадци най-после си отдъхнаха ...Жалко за жената.Изглеждаше смела и решена да се пребори с Мафията.
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Тиквата да не им е услужил на румънските си колеги корумпета със шпиц командата си, специализирана в компроматате - а именно Цецо Пъпеша, Сотир Цацата и Пламен Тризонета.
14
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ действа.
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това май му казват "активно мероприятие".
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как си беше повярвала,че щеше да съди разни немско-американски марионетки ,като без тях режима в ЕС ще рухне за 3 дни?!
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така работят и Пра сетата у нас.
10
3
 
34
 
! Отговори
корумпе преди 5 години
тези номера не минават в Румъния , там има народ , а не ...
9
1
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Да се благодари, че все пак е в Румъния, ако беше у нас отдавна щяха да са и затворили устата в преносния, а ако мафията счете за необходимо и прекия смисъл.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртия комунист борисов е замесен в очернянето на жената.
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шубето си е страх герберчета :D :D
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая Мафията винаги излиза по-силната.Особено, когато е овластена с неограничена власт.В България е същото. Който не слуша - в кауша.Един СМС до Цацата и той се задейства. Избирателно обаче.
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На балканите е специалитет и не само тук, веднага да се опорочи който и да е. Почва се фабриката за лъжи по Гьбелс - една лъжа повторена 100 пъти става истина.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи при този шум чуха, че Кьовеши пръд на , а Бойко като се нас ра не го подушихте.
3
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи посещението на Бай Бидон в Букурещ не е било напразно.Успя да уреди с тамошните корумпета да я сготвят.Той има опит в това. Да си спомним непокорната Иванчева.Защото тука от няколко седмици само при споменаване на името КЬОВЕШИ целият крадлив гербериат се тресеше от страх.Те неслучайно в Брюксел, цялата група на ГЕРБ гласуваха против нея.
2
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тя си мисли милата че ще и се раьмине, онези опандизените ще я оставят ей тска фрии.
1
23
 
13
 
! Отговори
Православен преди 5 години
В политиката чисти хора няма!