От охрана в клуб до Ватикана - историята на Папата на народа

Папа Франциск е толерантен към всички религии и култури
Обновена: 5 май 2019 23:27 | 5 май 2019 22:51,
74

Истинското име на папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Роден е на 17 декември 1936 г. в аржентинската столица Буенос Айрес. Баща му - Марио, е емигрант от Италия, който заедно със семейството си бяга от режима на Бенито Мусолини през 1929 г. Майка му - Реджина, е родом от Буенос Айрес, разказва Bulgaria ON AIR.

Берголио е най-големият от 5 деца. Завършва химически технологии и временно работи по специалността си. Преди да стане йезуит сменя няколко поприща, като му се налага да работи дори като охрана в нощен клуб и чистач.

На 21-годишна възраст се сблъсква с тежки здравословни проблеми - разболява се от пневмония, заради която губи част от белия си дроб. Година по-късно избира йезуитството като призвание. Учи хуманитарни науки в Чили, а после получава диплома по философия. Владее свободно испански, немски и италиански език. Преподава литература в католически университет, а след това става професор по теология.

Самият той признава, че на младини е бил влюбен в момиче и е бил на косъм да се откаже от религиозния си път, но любовта към Господ надделява.

През 1993 г. е назначен като помощник-епископ на Буенос Айрес. Пет години по-късно става архиепископ. През 2001 г. папа Йоан Павел II го издига за кардинал на консисторията.

През 2014 г. Хорхе Марио Берголио официално става папа Франциск - първият папа от южното полукълбо. Светият отец е отворен към съвременния свят и модерните технологии. Наричат го Папата на народа, толерантен е към всички религии и култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Kурт преди 5 години
Патриарх Евнухенти е по велик и от гомносподь
34
0
 
3
 
! Отговори
Тоя, дет' ви пс преди 5 години
Хора, срам ме е от вас. Крайно време е това подобие на държава да се разпада и всеки от къде, че то и без друго си приличаме на племенно общество, в което всеки втори много разбира, а всеки първи е минимум по-висш от всички хора на този свят. Как може да сме толкова тесногръдо племе, не мога да повярвам грам. Има ли статия в тоя сайт, която да не сте нахранили и да не сте наплюли? Има ли личност, която да не можете да насерете? И все плюете Бойко, па после пак гласувате за него. Смешници.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68т.н. алфа, НЕ струва пукната пара без т.н. бета ... ако са по хитри животните (а те не са) всичкси бета ше оставят тоя "алфа" сам самичък да се перчи "в харема" и ше му гледат сеира отстрани - как ше снабдява с храна "харема", как ще го "брани от други хищници" ... да го видят до къде му е "алфата" на тоя примитив-комплексар, но "силовак"!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48репродукцията се контролира от Алфа мъжкият--какъв алфа, бета и гама ве ... пий си хаповете и излез от пещерата ве, кинг-конг ... примитив!женската може издебне и да се надупи на бета мъжкият и чак тогава той може да се размножи. Но иначе не я преследва.--защото е умен, докато кинг-конг е тъ п "силовак" и си въобразява, че като преследва женската (като тя уж му се дърпа) я "подчинява на волята си" (тъ пак), а в същност ТЯ го подчинява и "опитомява", но той няма акъл да го усети това
31
12
 
6
 
! Отговори
Ключа от бараката преди 5 години
Охрана в нощен клуб!!!!!! Пък аз се чудех какво е общото с Бойко!!!! Тц-тц-тц !
30
2
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Този е друг папа. Онзи с Младежта на Хитлер си подаде оставката преди 5 години.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лъскаво минало,чак да се чудиш,че пропуснал любов .Какво значи папана народа,като ние него щем.Танте гопровди да посети частно бежански лагерв София,само че такъв няма и няма даима,но немската преса е усвоила сило-вото налагане на политики.След катони спряха потока,немците неса това закоето ,се спрягат.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи с Бойко са били колеги! Затова се разбират!
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религията е вредна за човечеството..
26
8
 
7
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Чили , немски език....фашистче
25
5
 
7
 
! Отговори
Saki преди 5 години
За тези, които питат, защо баща му е избягал от Бенито Мусолини, ще поясня, че Дучетопровежда борба, за унищожение на мафията в Италия и много от мъжете на честта са били принудени да емигрират в Америките.
24
1
 
12
 
! Отговори
Циник до Гошу преди 5 години
Ти четеш ли какво съм написал...или само гадаеш?Идва Забилдул.... напълно нелегално...хвърлил калашника и бомбите...зарязал маковите полета... и без да е внесъл стотинка в социалните каси на Евросъюза - получава "европейски социал" ... какво излиза - съюза има пари за бомбаджии , и потенциални терористи...но няма за данъкоплатците си.И аз ти писах - тлъст минус на проcтотиите.
23
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А я да попитам : Кой изгоре Джорджано Бруно на клада през 1600 година ?
22
14
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ***"да продължи гавpaта с българските пенсионери, които трябва да гледат как Забилдул от Афганистан зима едни 1050лв. социал....докато те мъждукат с 200"Не разбирам логиката? Папата ли ги кара да зимат 200лв? Папата ли ги върза да не ходят в Афганистан? Щом тия от Афганистан зимат 1050лв, какво ги спира и те да идат в Афганистан и те да зимат 1050лв? Папата ли? Ми да идат в Афганистан. И не само 1050лв, ами 10 х 1050лв ако щът дазимат, основи бизнес и sky is the limit. Папата ли ги спира
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Преди 66 милиона години сме били мишкободобен гризач, първият бозайник, от които произлиза маймунче и после ние. Никакъв Господ няма."Не твърдя дали има или няма, но това което казваш не отрича съществуването Му. Единствено се разминава с библейските писания, но и те бива да се читат и приемат пряко
20
4
 
25
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Писах, че този син на италиянски имигрант в Аржентина - е папата на "алахогъзните бежанци"... днес "водеща новина в Германия"..папата ще направи "частно посещение" на бежански център до София.Всичките му хуманитарни напъвания , губят стойност пред призива му - да приемаме, храним и обличаме нашествениците.Папата зове най-бедната членка на Евросъюза да продължи гавpaта с българските пенсионери, които трябва да гледат как Забилдул от Афганистан зима едни 1050лв. социал....докато те мъждукат с 200
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия за малко да изгорят Галилео. Айде по-полека.
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 66 милиона години сме били мишкободобен гризач, първият бозайник, от които произлиза маймунче и после ние. Никакъв Господ няма.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като близки роднини на шимпанзетата хората имат същата рангова система, репродукцията се контролира от Алфа мъжкият, женската може издебне и да се надупи на бета мъжкият и чак тогава той може да се размножи. Но иначе не я преследва. Сега Господ е този алфа мъж и той решава, но тъй като е абсолютно въображаем също колкото и дядо Коледа си е за смях, още повече любов към алфа мъж или ерген или каквото е там. Някой чичко в небето им говори. Всичко е заложено от милиони години еволюция. Селекция.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ами за "Младежта на Хитлер" че е бил войниче този същият папа нищо и що така?Хората са глупави ли? Не могат да го потърсят в интернета ли?