Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт

За кризата - ще има ли неочаквана помощ от Китай?
11 май 2019 07:49, Александър Попов
67
Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт
Снимка: Reuters

След неуспешния опит за военен бунт миналата седмица лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на Николас Мадуро, обнадежден от обявената неотдавна подкрепа на Китай за международно посредническо усилие, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
В интервю вчера Гуайдо потвърди също така, че е склонен да обмисли възможността да покани чуждестранни военни, за да бъде свален от власт Мадуро, в съзвучие с посланието на Вашингтон, че "всички опции са на масата" за решаване на ескалиращата венецуелска криза.

Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

"Най-доброто решение е това, което генерира най-малка социална цена", заяви Гуайдо, като обвини социалистическият лидер, че блокира всички опити за решение чрез преговори. "Най-голямата пречка за това е Мадуро", каза той.

Председателят на Националното събрание, когото САЩ и още 50 страни признават за легитимния лидер на Венецуела, даде интервюто в своята партийна централа броени часове, след като заместник-председателят на парламента бе хвърлен в затвора, а други депутати напуснаха страната или потърсиха убежище в чужди посолства, заплашени от арест.

"Това, което държи Мадуро на власт и на което станахме свидетели много по-открито през последните часове, е терорът", каза Гуайдо.

Арестуваха дясната ръка на Гуайдо във Венецуела

Той добави, че е много благодарен за подкрепата от САЩ. "Те без колебание нарекоха Мадуро такъв, какъвто е - диктатор", заяви той.

Но докато безизходицата във Венецуела се проточи, започнаха да се появяват някои пукнатини между опозицията и САЩ - миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин не е замесен във Венецуела, като влезе в директно противоречие със собствения си екип за национална сигурност, според който Русия крепи Мадуро с военна и финансова помощ.

Ще се притъпи ли основното оръжие на Николас Мадуро?

Гуайдо каза, че тълкува думите на Тръмп "просто като различен начин да привлече Русия".

Същевременно той той подчерта, че е насърчен от неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог. Изявлението, идващо от най-големия кредитор на Венецуела и съюзник на Мадуро, бе възприето като своеобразно официално одобрение за Международната контактна група - инициатива на ЕС, стремяща се да стимулира предсрочни избори, посочва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е много гот да се самопровъзгласиш за президент. Ей така, без избори.
14
6
 
24
 
! Отговори
Пляс пляс педа лите преди 5 години
Говняйдо майка доста се е поомазал. Скоро ще бъде премахнат от поръчителите му. Залагам каса бира.
13
7
 
23
 
! Отговори
до кога? преди 5 години
Странно е как "западните демокрации"превръщат терористи в "демократична опозиция"тези лица който подържат този хаос и този превратаджия не си ли взеха поука от касапницата в Сирия и Украйна!?
12
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абсурдна ситуация, да не си на негово място. уж признат от 50 държави, а въздух под налягане. уж го подкрепят, ама не точно. една голяма пропаганда, резултат никакъв. мадурката го оставя нарочно да се излага и сам да се закопава.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8"тоя скоро ще бъде намерение самоубия се."Това на какъв език е?Ти май превеждаш с гугъл транслатор преди да постнеш тука?
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да махне Мадуро, че да дойда да ви управлявам. Махнете го, бе! Военните, махнете го! Граждани, махнете го! САЩ, махнете го! Махайте го, че да управлявам. Гоайвньо, тая работа, дето я искаш става като ТИ поведеш хората с оръжие, а не да искаш някой да ти свърши мръсната работа, а ти наготово. Питай Фидел, Кадафи, Садам, Ким Ир Сен, Мао и тн. Тва тойто ***-ска работа.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неотдавнашната декларация на Китай гласи, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог.Вижте тук как дяволът чете Евангилието "неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност, стремяща се да стимулира предсрочни избори".
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуайдо губи позиции и подкрепата на САЩ, защото изхарчи вече прекалено много пари на ЦРУ без резултат.Майданът в Каракас се провали.На Гуайдо му го намадуриха.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя скоро ще бъде намерение самоубия се. Господарите му ще го ликвидират. Те не търпят провалите. И естественост ще припишат убийството на Таш аку ро.
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1, това го казва превратаджията и терориста, който вече нееднократно отказа всякакви преговори с Николас Мадуро и други представители на законната власт.
5
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре в Москва и Сочи пристига Помпео. Ще се среща и разговаря с Лавров и Путин. Дали ще търси отговор на въпроса руският президент Владимир Путин замесен ли е във Венецуела, дали ще ги моли и увещава да разрешат на Пиндостан да помогне на Гуа Идо с военна сила? Това ще узнаем в следващите дни, защото бъдещето на Венецуела, Мадуро и Гуа Идо се решава в Москва и Сочи.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам но в погледа му има нещо демонско.
3
7
 
27
 
! Отговори
Поп Кръстю преди 5 години
Предатели е имало винаги и навсякъде и най-вече у нас.
2
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е *** какво да го крепи на власт? Подслушване, репресии, раздута полиция дето да го пази, знаем ги тези гадости и добре че се отървахме
1
13
 
36
 
! Отговори
позор преди 5 години
И това го казва превратаджията и терориста който иска чужда страна да превземе неговата за да е той на власт?!