Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

Двата лагера са в равновесие, никой от тях не успява да неутрализира другия
8 май 2019 21:34, Елка Василева
78
Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?
Снимка: архив, Reuters

Неуспешният опит на венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо да сведе до нула подкрепа на армията за президента Николас Мадуро прикова двата лагера на заеманите позиции и потвърди централната роля на военните в битката за властта.

Какви сценарии се очертават днес?

"Затворена игра"

Признат за временен президент от над петдесетина страни, Гуайдо претърпя поражение - бунтът на групичка военни не предизвика очаквания ефект на доминото сред останалата войска.

"Някои не си удържаха на думата", призна пред Франс прес водачът на опозицията по повод твърденията на САЩ, че на 30 април министърът на отбраната Владимир Падрино и други венецуелски лидери в последния момент са дали заден ход.

Както заяви за АФП Майкъл Шифтър от базирания във Вашингтон мозъчен център "Междуамерикански диалог", опозицията "е подценила възможностите на Мадуро за съпротива (. . .) и способността му да издържа натиска на улицата".

Това може да доведе до "фаза на разочарование и недоверие", смята Луис Висенте Леон, ръководител на бюро "Датаналисис".

На 23 февруари Гуайдо вече се бе опитал да обърне нещата, като вкара в страната храни и медикаменти, изпратени от САЩ, но замисълът се провали.

Ще се притъпи ли основното оръжие на Николас Мадуро?

Независимо от "естествената умора" опозиционерът е запазил "силите си и способността да въздейства на хората", отбелязва Феликс Сеихас, директор на социологическата агенция "Делфос", според чиито анкети 59 на сто от венецуелците гласуват доверие на Гуайдо, а 15 процента - на Мадуро.

Още по темата

Освен това въпреки сваления му депутатски имунитет Гуайдо все още е на свобода. Вашингтон, който предупреди, че арестът му ще бъде "последната грешка на диктатурата", продължава да засилва санкциите си срещу Каракас и не изключва възможността за военна намеса.

"В краткосрочна перспектива очаквам все така затворена игра - всеки да остане на позициите си, а това не води доникъде", прогнозира Сеихас.

Умора и репресии

След неуспеха на бунта Гуайдо отново приканва военните да обърнат гръб на Мадуро.

"Тази не твърде реалистична стратегия вече издиша", писа наскоро Майкъл Шифтър в "Ню Йорк таймс".

Възможно е Мадуро "да засили репресиите, които и бездруго са доста сурови", твърди той. Срещу седмина депутати от венецуелската опозиция ще започне съдебно преследване заради подкрепата им за метежниците, съобщи във вторник Върховният съд.

Президентът социалист ще продължи също "да разчита на умората" на Гуайдо, а междувременно "ще неутрализира" основни елементи от обкръжението му - малко по малко и докато държи властта, смята Сеихас. А Гуайдо, напротив, ще трябва да поддържа устрема на своите привърженици.

Преговори

По думите на Сеихас двата лагера "са кажи-речи в равновесие, доколкото никой от тях не успява да неутрализира другия". Което пък отваря възможност за преговори.

В разговор с АФП Гуайдо спомена, че има шанс за "договорен преход", с какъвто приключи например през 1958 г. диктатурата на Маркос Перес Хименес.

Това може да бъде "вътрешен преход" - Мадуро да остане извън играта, а "друга група чависти да поеме властта", предполага Сеихас.

При всяко положение военните, получили големи пълномощия от Мадуро, все така ще имат последната дума.

Гуайдо вече им предложи амнистия, а САЩ - да вдигнат санкциите срещу тях, ако решат да дезертират. "Те трябва да повярват, че ще участват в правителство, което ще запази тяхната власт", какъвто не е случаят в момента, уверява Леон.

Във вторник Вашингтон отправи нов намек към венецуелските висши офицери, като вдигна санкциите от Мануел Кристофер Фигера, бившия шеф на разузнаването, преминал преди седмица в лагера на опозицията.

"Последното решение е в ръцете на въоръжените сили. Властта е у тях", подчерта Шифтър.

Междувременно Вашингтон и Москва продължават двубоя си от разстояние.

"Щом се изчерпи стратегията на санкции и стачки (свикани от опозицията, бел. на АФП) и страната се озове съсипана, нищо чудно чуждестранните съюзници да се изкушат да преговарят директно с армията, ако тя се реши да поеме властта", предупреждава директорът на бюро "Датаналисис".
 

/БТА/
 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Опитват се краварите да подкупят армията на Мадуро с някакви обещания за амнистия и запазване на служебното положение след евентуалния метеж. Ей, това да не са ви индианците да ги лъжете с някакви стъкалца и да ги напивате с огнена вода! Те отдавна са видяли какво струвате. А освен това във венецуелската армия има много кубински инструктори и тези жалки номера хич не вървят.
56
4
 
0
 
! Отговори
мирис на Москва преди 2 години
Докато Мадуро е на власт, не ми пука за Венецуела. Те имат право да си изберат президент, а аз имам право да имам мнение по въпроса. Мадуро е човек на Путин, значи - ***.
55
1
 
1
 
! Отговори
Гурбетчия преди 2 години
Какво толкова го усложняват? Правят избори и който спечели. Ама тук играят много, много пари. Никой не дава кокала.
54
0
 
6
 
! Отговори
8 преди 2 години
От залива на прасетата се надяваха Мадуро да арестува или да убие тъпанара гуайдо и те да дойдат на бял кон да спасяват "демокрацията", но той излезе по-умен и предпочете да го остави да се дискредитира сам - латиносите може и да няма какво да ядат, но всички мразят грингото и в червата, по тази струна да играе му стига
53
0
 
11
 
! Отговори
Прасе с каска преди 2 години
За какъв бунт сънувате беБеше си чист опит за преврат.
52
0
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
Ако на някой все още не му е ясно, защо сведоха армията ни до стадион хора, а МВР има най-горямия бюджет в републиката, да прочете пак внимателно статията.
51
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44ИМАШЕ държави окупирани от САЩ. Япония и Западна Германия. И са си много добре. Не им заселваха пенсионирани военни, като в Крим. И разни *** като в прибалтийските републики.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът на американските сатанисти да си натопят зурлите в коритото с венецуелски петрол се провали.
49
1
 
10
 
! Отговори
Фен преди 2 години
На кравчовците им стана скъпо да воюват на далече, и сега искат да си спретнат война по - близо...
48
0
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 години
До трудна работаНарода на Северна Корея, вече, трябва да е умрял от глад... Сега друг народ ли ви е на дневен ред!
47
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 години
До а, вече стана метежДори и бунт не беше, а управление на признат от 50 държави президент!
46
2
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 години
E, ти като храниш американските ТЕЦ-ове, германските бакалии и шайката, требе да си щастлив и доволен....
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде втора Куба, и кво - Русия почва да храни и двете държави. Всеки ден да праща кораб с храни и за двете...
44
25
 
2
 
! Отговори
трудна работа преди 2 години
Народа във Венецуела е побъркан от глад и безперспективност както и в Русия.Те просто нямат надежда че нещо може да се промени.
43
4
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Плюнка за ФАЩ и от мен :)
42
2
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 2 години
Статията разсъждава какви са по-нататък превратаджийдките възможности и опции, сякаш нищо нередно не се е случило в Венецуела. А защо не едни честни избори с международни наблюдатели, бе лицемери?
41
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Навремето САЩ бяха много добри с свалянето на легитимни правителства като финансираха опозицията, започваха братоубийствени войни и след като избиваха реалната власт, заграбваха властта с техни пионки.Ама напоследък и това не им се получава. От САЩ вече държава не става.
40
1
 
13
 
! Отговори
Холивуд пикчърс преди 2 години
Несръчният Гуидо ще отпадне от опциите на САЩ и те ще трябва да го заменят с друг, в съвсем друга посока, да кажем военен или полицай. Бездарието им е толкова прогнозируемо, че опонентите им обучават начинаещите си агенти с тях.
39
3
 
18
 
! Отговори
ПУТИН РЕШАВА!!! преди 2 години
Много е лесно.Трябва да питат Путин какво мисли,а Лавров ще отговори.Велики са и двамата.Кой съм аз,та да коментирамдвамата най-силни мъже днес...
38
3
 
24
 
! Отговори
РККА преди 2 години
Дебелогъзите кравари разсипаха поредната държава за две кофи петрол,не знам дали господ ще ги съди но аллах със сигурност.Кулите бяха само началото.