След избора на Джонсън - нов референдум или предсрочни избори?

Анализ на ситуацията във Великобритания направи Румен Йончев
23 юли 2019 22:40, Анисия Иванова
20

Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън беше избран за нов лидер на консерваторите във Великобритания, което го прави и следващия премиер на страната.

Джонсън ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната в следващите критични за Brexit месеци.

Румен Йончев - председател на Земеделски народен съюз коментира в студиото на "Денят ON AIR", че самият избор на Борис Джонсън за лидер на консерваторите не е новина, а моментът, в който той ще трябва да поеме поста на премиер на Великобритания, е много интересен, защото Brexit вече е в развитие. Според Йончев Джонсън има няколко варианта пред себе си.

"Едната е той да предоговри споразумението с ЕС, което още днес чухме, че няма да е възможно. Остава другата възможност да реализира Brexit без сделка. Това означава, че трябва парламентът да подкрепи такъв вариант, след като неколкократно не го подкрепи, което значи предсрочни избори във Великобритания", анализира председателят на Земеделски народен съюз пред Bulgaria ON AIR.

Румен Йончев подчерта, че дори и при предсрочен вот не е сигурно, че консерваторите ще имат мнозинство в следващ парламент, за да реализират спокойно излизането от ЕС без сделка.

Друга възможност, която бъдещият наследник на Тереза Мей ще има е отлагане на Brexit, но Йончев беше категоричен, че това би станало на много голяма политическа цена.

"Все по-вероятна възможност за решение и единствена според мен е повторен референдум. Как британските политици ще стигнат до него е друг въпрос. На този референдум може да бъде поставена възможността за Brexit без сделка или оставане в Европейския съюз. Това би бил по-реалистичен вот на британските избиратели", допълни още Румен Йончев.

Според него при предишния референдум не е било обяснено как точно ще се случи излизането от Европейския съюз, а Борис Джонсън тогава се е опитал да роди течение на популизма в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14ти, звучиш като че ли те е яд че няма да можеш да им усвояваш средствата които внасят европейския бюджет?
13
5
 
8
 
! Отговори
Въжето свършва... преди 4 години
Островните пиянки сами си надянаха въжето и шибнаха коня с камшика. Сега, когато виждат, че им остава съвсем малко въже преди да увиснат на примката пак се мъчат да климбарят и да извиват ръце в типично британски стил.Могат да блъфират колкото си искат, тези номера вече не минават пред ЕК.Скоро ще гледаме как сами се окачват на примката...
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 Прав си, но това няма да промени факта, че референдумът гласува Брекзит и не може да има връщане назад. Най - малкото заради резила, който високомерните англичани не биха допуснали, независимо че този референдум беше плод на абсолютна политическа манипулация на народа от политическата върхушка.Въобще това с референдумите е много кофти работа. Те са най - добрия начин да накараш хората да ти играят по свирката, ако знаеш как да си изиграеш картите. Последствията не са важни.
11
0
 
7
 
! Отговори
оня преди 4 години
не знам дали сте прочели,но парламента прокара поправка в закона,да НЕ разрешава напускане на ЕС без сделка,което означава,че Борис Джонсън трябва да преговаря и да постигне сделка или да иска удължаване.Той не иска удължаване,значи ще се ритат взаимно докато се разберат.Ако изобщо стане.
10
0
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Пълни глупости. Втори референдум не може да има, докато не се изпълни първия. А Брексит без сделка се получава автоматично ако Джонсън не поиска продъжение. Остава да видим дали Джонсън се следващия предател и да затрие торите. Тогава партията на Фараж ще е новата партия на консерваторите и ще ги отнесе всички.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развод ми дай и не ме мъчи....
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което трябва да направи премиера, за да излезе държавата от ЕС е да не удължава срока след 31 Октомври. За това се изисква съгласието от двете преговарящи страни. Той може да не го даде и държавата автоматично излиза без сделка. Парламента не може да удължава срока. Много е просто, стига британците да искат наистина да излязат. Работата е там, че те не искат. Всичките политици играят своята роля, за да бавят процеса и да го осуетят.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е избор това. Това е демонстрация, как системата не работи и елита може да прави каквото си иска. И това цели нова система в имперска Англия която ще лиши народа от право на глас. Очаквайте скоро провал и нова система. Енгилизите са царе на манипулацията.Няма нормален, който да вярва на този ***.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как пък всички ненормалници станаха премиери или президенти?!? има нещо сбъркано или просто човешката цивилизация започва стремеглав полет към изчезване
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отлагат, отлагат, какво толкова се пипкат, излизат и живота продължава. Какво толкова се дърпат. Хората са гласували да излизат и излизат.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов референдум е най - логичен!Борис Джонстън сложи динена *** на великобританците с обещанието си да изкара GB дори без сделка. Това е така защото парламента отхвърли няколко пъти този вариант. На хората им омръзна това полужение на неопределеност.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При едни избори не се знае дали ще бъдат главна опозиционна партия. Сами си разбиха партията, заради вътрешни борби за власт.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сига дрьнканици, няма спасение за джендърито от ЮКей
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къв референдум кви 5 лева, това е лебедовата песен на консерваторите.