Путин: България умишлено бави "Турски поток"

Руският лидер заподозря външна намеса
4 дек 2019 18:20, Нели Христова
105
Путин: България умишлено бави "Турски поток"
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия. При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза това на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич.

Още по темата

"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично", изтъкна Путин.

Държавният глава отбеляза, че ръководството на България, след като прекъсна изпълнението на проекта "Южен поток", се е обърнало с молба "Турски поток" да бъде реализиран на всяка цена.

"Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа", допълни руският президент.

Проектът Турски поток предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Газпром гледа на Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като на потенциални пазари.

През ноември българският премиер Бойко Борисов заяви, че газът ще започне да постъпва по газопровода "Турски поток" от България за Сърбия до май 2020 година, припомня ТАСС.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
32
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 4 години
трябва да има за всички предатели последните 30 години
16
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи,Тъжно и странно ще ти зазвучи още повече, ако тръбата я затапят на изхода на Истанбул за Европа. Когато Тръмп дойде в България една от темите ще е изграждането на терминал за втечнен газ на пристанище Бургас!
15
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Току-що ме изтрихте, а аз просто се чудя защо никой и дума не обелва защо започнахме половин година по-късно след сърбите.Руският участник обжалва многократно избора на изпълнител пред КЗК с цел УМИШЛЕНО забавяне и бойкот - и сега ние сме били бавели нарочно. Строят се по 4-5 км на ден, Путин е поканен да дойде лично и да провери, досега са свързани 140-150 км и подобни твърдения са чиста лъжа и лицемерие - да ви звучи познато?
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го пусне премиера американците ще му спретнат Майдан ако не го пусне нанай газ всичко заминава по дяволите на кого да угоди
13
5
 
22
 
! Отговори
ОБАЧЕ ИНТЕРКОНЕКТОРА преди 4 години
за американски газ през ГЪРЦИЯ ходи с МУСТАФАта да открива гадинката
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме турски поток ВЕДНАГА!Предатели на българските интереси не искаме в политиката!!!Искаме си турски поток ВЕДНАГА!Само да сте посмяли да го спрете,предатели!
11
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то Руска фирма обжалваше и бавеше. Па искаха да го построят за 2 милиарда а арабите за 1 милиард. Трябваше да дадем на Руснаците 2 милиарда, да има рублички за нашите ***
10
5
 
41
 
! Отговори
ПО-ПРОСТ И НАДУПЕН преди 4 години
премиер не сме имали
9
7
 
33
 
! Отговори
ПУТИН преди 4 години
му е вдигнал мерника и напролет от ТИКВАТА ще останат само тиквеничета
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради нарежданията пак да спират, бавят и саботират всички изгодни за нас руски проекти....
7
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкоооооу,престани да се гъзиш на чужди държави и пусни турски поток,страхливец!Защо смазвате българските интереси,а за чуждите интереси няма никакави пречки,дори когато не са изгодни за България?Искаме си турски поток!
6
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от тука май ще ни резнат и от Украйна газ няма да дойде. Стегайте се за усилен дърводобив, щото явно се връщаме в 18-ти век.
5
7
 
39
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Всяки народ си заслужава съдбата ! И това ако изпуснем,то ще обвиняваме още 100 години и комунистите и ромите ,че живеем толкова зле и некачествено .*** народ-прости упраници-прости държавни решения .
4
8
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Турция - Гърция - Сърбия - * Новия Турски Поток*,България * Саут*,Да се моли за газ на САЩ :(((ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
3
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джуджето къде гледа нагоре
2
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам ,Срам ,Срам!!!
1
48
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе има още доста време докато газта стигне до самата Турция по турски поток.Ко значи България бави?