Карикатура: ЕС като "Аушвиц", Джонсън бягащ затворник

Италианецът Импрота предизвика вълна от критики
18 дек 2019 07:46, Елка Василева
58
Карикатура: ЕС като "Аушвиц", Джонсън бягащ затворник
Снимка: Twitter

Карикатурист от Рим предизвика остри и противоречиви реакции в Италия и чужбина, след като изобрази Европейския съюз като нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц", а британския премиер Борис Джонсън като бягащ затворник, предаде Асошиейтед прес.

Карикатуристът Марио Импрота качи в събота карикатурата на профила си в Тwitter, след като консерваторите на Джонсън спечелиха мнозинство на британските избори. Джонсън водеше кампанията си под лозунга: "Да завършим Brexit", като се заричаше да изведе Великобритания от ЕС преди крайния срок на 31 януари.

Карикатурата изобразява Джонсън развяващ британското знаме, докато бяга от концентрационния лагер, над портата на който пише "Европейски съюз", вместо думите "Работата ви прави свободни" ("Arbeit macht frei").
Сравнението между ЕС и концентрационен лагер незабавно предизвика вълна от критики от политици, еврейската общност в Рим и дори от някои последователи на карикатуриста в Twitter.

Организацията "Мемориал на Аушвиц" написа коментар на италиански в Тwitter, като подчерта, че думите "Работата ви прави свободни" ("Arbeit macht frei") е цинична илюзия, която есесовците давали на заточениците в Аушвиц. Думите се превърнаха в символ на човешката ненавист. Болезнено е за паметта на Аушвиц и неговите жертви да виждат да виждат как се използва този символ и да бъдат безсрамно оскърбявани".

Самият карикатурист стана доста известен в Италия като автор на обучителна кампания за Рим, представяйки кметицата Вирджиния Раджи като герой на манга комикси. Раджи се разграничи от карикатурата и спря сътрудничеството си с Импрота, посочва АП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
30 сребърника преди 4 години
За прoдажните бeзродници ако си срещу корумпирания ЕС, тогава автоматично трябва да си русофил. От прoдажния им мирогред, трябва да си се продал на някого и не може да има друго положение.Колкото до ЕС - не може за едното безвизово пътуване и евтини телефонни разговори да оставим съюза да унищожава икономиката ни. Вместо еврофондовете да направят икономиката ни конкурентноспособна на европейския пазар, с финансовата подкрепа на тези фондове се създаде един мaфиотски политически елит.
49
1
 
2
 
! Отговори
Много Яко! преди 4 години
Все повече приличаме на мазохисти
48
2
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА и ПОЛОЖЕНИЕ преди 4 години
Англия като излезе от ЕС си има британската общност, ние ако излезем от ЕС ще си имаме само евразийската и анадолската общости. Това Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49"А България кога ще бяга от този конслагер"V - обрезаниЯ ти бягай в Комсомолск на аМур да помагаш да правят централна канализация, че се вмирисаха.
46
6
 
4
 
! Отговори
Англия ще остане преди 4 години
независима държава, дали е в ЕС или извън, но ако България излезе от НАТО/ЕС ще бъде разчленена между Руската империя и Турция, цар Путин и султан Ердоган отдавна се разбраха за това кой какво ще 'освободи' по българските земи.За русофилите това е радостна новина, защото те имат гъвкав гръбнак, но за българофилите това ще бъде краят.
45
3
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
А България кога ще бяга от този конслагер ? Евродупитатите на бг партии вземат 17 000 ? ,,заплати,, за да не бягаме .ТОВА НЕ Е ЛИ КОРУПЦИЯ ??? Само питам де не че не вярвам че четвъртия райх е хилядолетен .И че България не трябва публично да дискутира кога и при кви условия вече няма да е възможно да останем в райха .
44
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Има нещо вярно тука....
43
4
 
4
 
! Отговори
Ши бегат а преди 4 години
Преди години имаше кандидати за напускане на СССР,но им пратиха танкове,че и бой ядоха.Освен да чакаме Немски танкове из Лондон и бити Ингилизи от СС дивизии ....
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да протестират местните политици.Нали и те са на ЕС хранилката като нашите предатели.Най-хубавото е ,че организацията където влезем се саморазпада и няма да чакаме дълго.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много точна карикатура. Браво на италианецът.
40
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименИма много държави,които не са в ЕС и са по-добре.Има и такива,които не са по-добре,но се развиват много по-бързо от тия в ЕС.Изобщо ЕС не е панацея!Не казвам че идеята ЕС е лоша,напротив,много добра БЕШЕ,ама и разказаха играта напоследък...
39
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Джонсън уж все бяга от Аушвиц ама в тоя Аушвиц нито някой го държи на сила нито някой го иска а вместо това той седи на вратата и се чуди дали да излезе или не и накрая чак се наложи пазачите на Аушвица да му помагат насила да излезе.Дано тоя път успешно избяга от Аушвиц че вече в Аушвиц им писна и искат да си починат от него и доброзорното му бягство.
38
2
 
35
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
ЕС налага разни содомски конвенции и стратегии, купува правителствата чрез разрешаване безконтролното източване на фондовете. Спират фондовете, ако не се изпълнява дикататът на съюза. Обезлюдяват села и градове. Ядем заместители на храни. Националната икономика се унищожава, защото вместо чрез фондовете да става конкурентноспособна на европейската, мафията щави и фондовете, и бизнеса (суджуци и каквото се сетите).
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е била немска земя,немците са живяли в една малка най-северна част на Европа,след което започват да грабят чужди територии и нямат насищане,така се ражда Австрия и Германия,Австроунгария дори е заграбила българските земи на север от Дунав,затова Англия,Русия и Франция се опитват да спрат непрекъснатия им немски ламтеж за чужди територии и водят две войни с тях за това.
36
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 4 години
До гДо men.Заради избиването на германски семейства в бившите територии на Прусия и след ПСВ не е било от никакво значение за никой освен за немците.Германската история наподобява Българската в отношение на отрязани граници но немците предпочетоха да запалят целият свят пред това да си трйкат.Комунистите използват етносите тогава зада правят изроdщини и го правят и днес с всички малки групи.----Това не е била немска земя,неците са живяли в една малка най-северна част на Европа,искали са да г
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До между друготоРумънците и българите не са никакъв проблем на Англия,дори внасят малко бели европейци чрез тях,Англия е притискана да излиза от ЕС,това не е желанието на британците.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ за първи път термина "борба с комунизма" възникава от нацист и от фашизма,за отмъщение,саморазправа,убийства,налагане на власт с насилие,но няма никакъв смисъл в тези думи,защото комунизъм никога не е съществувал на практика.
33
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези,които искат да излизат от ЕС,нека ми посочат една държава,която да е по-добре от европейските държави!Или искате да станете бедна и свръх криминална латино държава или Ирак или Сирия или някоя полицейска държава,или коя друга?Посочете една държава.Засега няма по-добро от ЕС за България.
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дВ България никога не е имало комунизъм,бяхме НРБ(народна РЕПУБЛИКА България) и бяхме социалистическа държава и бяхме толкова хармонична,социална,спокойна и свободна държава,че дори не си заключвахме вратите докато отиваме до магазина,думата "комунизъм" се използва като бухалка от демократите срещу всеки,който не им е удобен,но комунизъм никъде няма,всъщност комунистическите идеи се раждат от интелигентни западни учени,но са жестоко преследвани от капиталистите.
31
7
 
8
 
! Отговори
д преди 4 години
Бил съм дете в края на комунизма също и така съм бил дете когато се присъединихме в този ш*бан ЕС. Някой питал ли е нас новото покоеление дали искаме комунизъм или ЕС? Старите *** ни докараха до това положение. Ние плащаме тяхните грешки. Нали те всичко знаят по добре от нас и нали трябва да не се прекъсва възрастен защото имал повече опит в живота хахаха