Карикатура: ЕС като "Аушвиц", Джонсън бягащ затворник

Италианецът Импрота предизвика вълна от критики
18 дек 2019 07:46, Елка Василева
58
Карикатура: ЕС като "Аушвиц", Джонсън бягащ затворник
Снимка: Twitter

Карикатурист от Рим предизвика остри и противоречиви реакции в Италия и чужбина, след като изобрази Европейския съюз като нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц", а британския премиер Борис Джонсън като бягащ затворник, предаде Асошиейтед прес.

Карикатуристът Марио Импрота качи в събота карикатурата на профила си в Тwitter, след като консерваторите на Джонсън спечелиха мнозинство на британските избори. Джонсън водеше кампанията си под лозунга: "Да завършим Brexit", като се заричаше да изведе Великобритания от ЕС преди крайния срок на 31 януари.

Карикатурата изобразява Джонсън развяващ британското знаме, докато бяга от концентрационния лагер, над портата на който пише "Европейски съюз", вместо думите "Работата ви прави свободни" ("Arbeit macht frei").
Сравнението между ЕС и концентрационен лагер незабавно предизвика вълна от критики от политици, еврейската общност в Рим и дори от някои последователи на карикатуриста в Twitter.

Организацията "Мемориал на Аушвиц" написа коментар на италиански в Тwitter, като подчерта, че думите "Работата ви прави свободни" ("Arbeit macht frei") е цинична илюзия, която есесовците давали на заточениците в Аушвиц. Думите се превърнаха в символ на човешката ненавист. Болезнено е за паметта на Аушвиц и неговите жертви да виждат да виждат как се използва този символ и да бъдат безсрамно оскърбявани".

Самият карикатурист стана доста известен в Италия като автор на обучителна кампания за Рим, представяйки кметицата Вирджиния Раджи като герой на манга комикси. Раджи се разграничи от карикатурата и спря сътрудничеството си с Импрота, посочва АП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е карикатура, а отражение на истината. Затова толкова бурни реакции.
9
14
 
22
 
! Отговори
men преди 4 години
в аушвиц е имало театър, оркъстър и басейн. в камерите са им махали въшките на нечистоплътните . това да накараш кривоносия да работи, никога нема да ти го прости. пример днешна германия и ужасите изживяни от германцоите след приключването на войната. истинските концлагери където милиони немци умират оставени на произвола на глада и зимата и милионите германки изнасилени от суко американската пасмина и принудени да проституират за една *** лебец за деьата си. милионите германци от полша, чехия че и от русия нема да питам къде са сега.
8
8
 
28
 
! Отговори
klima macht frei преди 4 години
проблемът е че не останаха места за бягане. западна европа хвани единия удари другия. искат да върнат хората към крепостничеството. САЩ и Канадистан същата работа. Австралия и те не са китка. Нова Зеландия не взимат. Остават Русия и централно азиатските републики а там е кат в бъглария през 90те години, ако накривиш шапката на некой велможа те правят див и щастлив. време е за револуция.
7
41
 
10
 
! Отговори
руски псета преди 4 години
Пак грутят руските ***. Добре ,че е ЕС. Аз добре помня, как говорих по GSM за 5 лв на минута, как се молех зца да ме пуснат в цивилизованият свят-Западна Европа, а не Русия, как управляващите нямаха дори и сянка на свян , когато нарушаваха законите илинеспазваха никакви екологични и морални норми. Тези същите руски прадсета--никой от тях няма да изпрати сина си в Русия, никой не иска да живее там......***...
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мразят истинатаТова, че властниците мразят истината, е безспорно. По-лошото е, че обличат неистините в законни рамки и утре рискуваме щом кажем истината да ни вкарат в затвора за клевета.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цензура - може само "Слава БКП", "Вечна Дружба", "Слава КПСС", другото е забранено... Кво стана със свободата на словото? Кво стана със свободна Европа, където всеки може да изразява мнение? ...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борко често се зарича. Преди крайният му срок беше не 31 януари, а друг.
3
2
 
33
 
! Отговори
мразят истината преди 4 години
Диктаторите винаги се страхуват от нея. В изключително гадни времена живеем. Истината е зло, измамата е кашер.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята не е нова. Още преди 15 г. пееха песни "Зона! ЕС зона".
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като свалиха руския самолет в Египет - гаврата с карикатури беше позволена, като се подиграват с Мохамед всички се подхилкват, да не говорим за систематичното принизяване на християнството... Обаче пипне ли се свещената раса, воят се чува отвъд Юпитер.Но така е правилно, толерантно и политкоректно.