Сметката за парно и градусите навън, за декември с 20% по-ниска при по-студено време

ТЕЦ - София публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона
33
Сметката за парно и градусите навън, за декември с 20% по-ниска при по-студено време
Снимка: Pixabay

Сметката за парно вече идва със статистическа информация за температурата през месеца и потребената топлинна енергия в абонатната станция, пише "Монитор".

Още по темата

Столичната „Топлофикация“ започна да публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона, за да могат абонатите по-добре да си планират потреблението. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до неговата абонатна станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура. Посочени са и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.

Междувременно вчера „Топлофикация“ качи на сайта си сметките за парно за декември, които се оказаха с до 20% по-ниски от ноемврийските. В сравнение с декември 2019 г. пък фактурите са между 8 и 15% по-ниски. Те се изчисляват въз основа на потреблението на домакинството през миналия отоплителен сезон, умножено по корекционен коефициент показващ разликата в средномесечната температура и ползването.

Причината за по-ниските сметки е по-топлото време този в сравнение с миналия декември и по-ниската цена на топлинната енергия.

През този ноември обаче температурата е била 5,3 градуса – т.е. с 1 градус по-висока отколкото през декември.

Въпреки това през последния месец на годината сметките на много абонати са по-ниски, макар, че цената на топлинната енергия не се е променяла. 114 лева например е сметката за ноември за гарсониера, а за декември тя е 90 лева. 350 лева ще плати домакинство за голям апартамент за декември, а предния месец фактурата му е била за 437 лева.

Потребителите, които платят декемврийската си сметка до края на януари ще получат 3 процента отстъпка от дължимата сума за месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
5
 
! Отговори
до аз преди 3 години
На тебе водомерите с дистанционно отчитане ли са ти?Щото иначе няма начин каквото и да правиш да очакваш в същия месец фактурата която получиш да бъде реална и да отговаря на топлоенергията която реално си консумирал през същия месец.Затова са изравнителните сметки в края на сезона.Топлоенергията не ти е като тока - да се отчита реалната консумация на електромера всеки месец!
10
8
 
22
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
Не пускаме парно въобще, топлим се на ток, въпреки това за ноември получихме сметка от 80 лв, нямам думи
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама никой не роптае когато сметките са по-ниски и никой не пита защо така са по-ниски нали?И аз се учудих но наистина и моята сметка излезе по-ниска.Което си е вярно, вярно си е, не мога да си кривя душата!
8
3
 
11
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Сметката ми е същата, безда пускам парно. :)
7
12
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
целия декември нито един път не пуснах радиатори - температури са били високи. И сега Фьндьковата хунта ще ме направи по низки от ноември на 20%????????Алчната Фъндъчка по долна от *** на околовръстно - те поне не крият своя същност
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкарахме вируса, вече и ваксини нема нужда.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Како -би ли ни обяснила какво си снесла в заглавието....
4
2
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
СкраП баце, скраП!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие четете ли каквпии заглавия пишете - то словоред и чудо.
2
5
 
26
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
предизборен трик на управниците
1
16
 
16
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
1.Ликвидация на Всички Топлофикации в БГ.Всичко ОТИВА за Скраб. Учрежденията да се Оправят.2.Ликвидация на Електро Транспорта(Трамваи и Тролейбуси)Релсите-за Скраб. Жиците - за Бакър.Метрото-остава.!3.Премахване на Всички видове "Зони"--Синя,Зелена,пембяна...и т.н.Изграждане на Паркинги.4.Мин.Съвет от 7-8 министъра. управление-Финландски модел.5.Въвеждане на ГРАЖДАНСКА ЗАПЛАТА- Само за БГграждани доказва се с Документи и ДНК - 400? прим.все едно...столични