Скандал в Токио: Спринтьорка от Беларус иска убежище в Европа

Кристина Тимановска отказва да напусне Япония, страхува се от затвор
Обновена: 2 авг 2021 10:07 | 2 авг 2021 09:43, Анисия Иванова
48
Скандал в Токио: Спринтьорка от Беларус иска убежище в Европа
Снимка: БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) и организаторите на игрите в Токио са разговаряли с беларуската спринтьорка Кристина Тимановская, която заяви, че е в безопасност под закрилата на местните власти, каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Тимановская пусна видео в социалните мрежи в неделя, в което се твърди, че властите на Беларус "насила" се опитват да я накарат да се върне в родината си. Тя помоли МОК да се намеси. Националният олимпийски комитет на Беларус заяви, че треньорският щаб на белоруския отбор по лека атлетика е решил да изпрати спешно спринтьорката у дома поради нейното влошено емоционално и психологическо състояние, съобщи БГНЕС..

Тя нарича това лъжа. Председател на Беларуския олимпийски комитет е Виктор Лукашенко, син на дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който след изборите миналия август и последвалото брутално полицейско насилие срещу протестиращите не е признаван от ЕС и Запада за президент.

Тимановская твърди, че Беларуският олимпийски комитет е решил да я изпрати у дома, защото се е оплакала в Instagram, че неочаквано е било планирано да бяга в щафетата 4х400 м. в четвъртък, след като някои членове на отбора на Беларус са отпаднали от състезанието заради недостатъчен брой допинг тестове.

Чешките власти предлагат на спортистката виза за влизане в републиката, където тя може да потърси международна закрила, съобщи чешкият външен министър.

"Ситуацията около белоруската спринтьорка Кристина Тимановская е скандална", каза той. "Чехия е готова да помогне. След разговор между [чешкия премиер] Бабиш и [вътрешния министър] Гамачек, ние й предлагаме виза за да влезе на нашата територия и да може да потърси международна закрила. Чешкото посолство в Токио също е готово да й помогне", се казва в съобщението.

Тимановская, ако й бъде предоставено убежище в Чехия, може да пристигне в републиката с правителствения специален самолет, който ще върне националния олимпийски отбор от Токио, съобщи в неделя интернет изданието Seznam, цитирайки председателя на Националната спортна агенция на Чехия Филип Нойсер.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруските спортисти. Тимановская заяви пред Еврорадио намерението си да кандидатства за политическо убежище в Европа.

Според "Ройтерс" случаят е част от недоволството в Беларус срещу Лукашенко, срещу чието авторитарно управление от 1994 г. насам се обявиха и атлети. Някои бяха вкарани в затвора, други изгубиха държавната си работа или бяха изхвърлени от националните отбори. Тимановска участва в едно от бяганията на 100 метра в петък, трябваше да участва в серия на 200 м в понеделник и в 4х400 метра в четвъртък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
18
 
14
 
! Отговори
Живко преди 2 години
В 21-и век да се случват такива неща в Европа е срамно. Пълно ембарго за Беларус и дано хората извоюват свободата си.
22
13
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕДАТЕЛИТЕ СА ЛУКЕШЕНКО , ПУТИН И КИМ ЧЕН УН! А ВСЕКИ КОЙТО СЕ БОРИ СРЕЩУ РЕЖИМИТЕ ИМ Е НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ!
21
7
 
19
 
! Отговори
Това не е скандал преди 2 години
Скандал щеше ако примерно холандец или швед,иска убежище в Русия/Беларус.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е най-мъдрият избор, но щом така е решила. Беларуското КДБ ще я намери по всички земни кълбета.
19
8
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Този рай Беларус (Красива Русия) си е направо късмет да живееш. Има две основни правила - хвалиш лидера и си затваряш устата в останалите 99%.
18
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 14/ ТАКА Е, КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛЮ! И В РЕЖИМИТЕ НЕ ТЕ ХАРЕСВАТ !
17
10
 
16
 
! Отговори
Млад Гларус преди 2 години
Нормално, че кой иска да стои при дърти закърнели ком,уняги? Мацето иска достоен живот!
16
8
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
:D КИМЧЕНУНИЯ, ПУТИНОЛАНДИЯ И ЛУКАШЕНКОВИЛИЯ !
15
7
 
3
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Много симпатизанти на Лукашенко!!! Предполагам всички вече са напуснали "казана" и сега не искат и други да ги последват!
14
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да отиде, предателите никъде не ги харесват.
13
7
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Лукашенко-Путина; Ана враг народи, Нада! заплатит
12
19
 
18
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Ако четеше форумите на днеса щеше да знае, че Европа се разпада, а Беларус е последният бастион на християнските ценности. Няма ли интернет девойката?
11
14
 
24
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
От 30 год.в бившите соц.страни има постоянни промивки на мозъка и цветни революции за,,демокрация,,.Резултата го виждаме всеки ден.Опустошено селско стопанство.Буренясала държава,*** навсякъде,клошари,крадци,изнасилвачи,убийци,психари,наркомани,трафик на хора,ОПГ.На другия полюс-олигарси с откраднати и изпрани милиони от народа,яхти,хотели,дворци,майбаси.Затова ли искахте банани,портокали и ,,демокрация,,Ето ви я днешната демокрация.Сега си яжте ушите и крещете на воля-банани-демокрация,
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните пет минути слава.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Наум Шаламанов така избяга. После сам си докара цирозата. Нямаше нужда КДС да се намесва.
8
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как може така да има мнение, Бащицата и Путин веднага да заплашат Япония и да я затворят като се върне.Скоро на хората в Беларус и Русия ще им забранят да излизат извъм страната, да не станат проводници на вредно влияние.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен1 Нещо се бъркаш,КГБ не рабпти с тези препарати,тя ги пръска с Мухозол...
6
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре, че момичето бързо действа, че в беларус няма нормален живот за никого, избора и е правилен и се радвам, че и подават ръка
5
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си помисля че и ние бяхме същите до преди 30тина години,разбирам как се чувства..
4
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно се купуват спортисти за политическа кауза!