Туристическият бранш против локдаун при наличие на ваксини

Отказваме да носим отговорност за чуждата безотговорност, пишат те
19 авг 2021 19:51, Нели Христова
37
Туристическият бранш против локдаун при наличие на ваксини
Снимка: БГНЕС

Категорично се противопоставяме на всякакво затваряне на бизнеси при наличието на достатъчно ваксини, заявяват от Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/.

"Отказваме да носим отговорност за чуждата безотговорност и да поемаме на плещите си неспособността на здравния министър да се справи с кризата и да убеди хората да се ваксинират", се посочва в изявлението на организацията, предаде БТА.

От КБТБ настояват за спешно разработване на ясни икономически мерки, както и за спешна ревизия на Националния план за справяне с Ковид 19.

"Омръзна ни да слушаме, че нямало да има затваряне на заведения! Ограничаването на нощните клубове с работно време до 23.00 часа означава затваряне, а намаляване на капацитета до 30 на сто без допълнителна подкрепа е фалит!", посочват от КБТБ.

Според организацията властите ги канят на разговори с предрешен резултат и с единствена цел да ги откажат да отстояват правата си. "Няма да допуснем подобна гавра с бизнеса и хората, работещи в сектора ресторантьорство и хотелиерство", заявяват от КБТБ.

В съобщението се посочва, че вчера близо три часа от организацията са обсъждали с представители на властта слабостите на приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с Ковид 19 и необходимостта от спешната му ревизия. Всички присъстващи на срещата са достигнали до извода, че предвидените в плана здравни мерки е необходимо да бъдат променени, за да отчетат наученото досега и най-вече да съобразят необходимостта от затваряне на бизнеси с реалната възможност на здравната система да се справи с подема на заразата.

"Убедихме представителите на правителството и в това, че без икономически мерки, ограничаването или затварянето на бизнеси е немислимо, говорихме за по-строг контрол и постъпки от страна на бизнеса, с които без налагането на рестрикции да се ограничи разпространението на COVID-19", пише в позицията.

В нея се посочва още, че вместо спазване на поетите ангажименти и предприемане на адекватни действия от страна на държавата за справяне с кризата, часове след проведената среща, бизнесът е разбрал от медиите, че в понеделник предстои ново затваряне.

Според конфедерацията срещата, макар и конструктивна, се е оказала безсмислена, защото служебният министър на здравеопазването е направил паралелна с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти. "И вместо усилията, действията и целите ни да са общи, оказва се, че решенията са взети, нашите аргументи остават нечути, а проведената среща - само прах в очите на бизнеса", заявяват от КБТБ.

"Изказването на заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, който обяви предстоящо затягане на мерките, при това на някакъв измислен регионален принцип, но със национална заповед е повече от недопустимо. Тази сутрин същото направи и временният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров", посочват от КБТБ. От Конфедерацията уточняват, че днес им предстои среща с министъра на икономиката Кирил Петков, като изразяват надежда, че там няма да се получи същото - да си говорят едно, а по телевизията да гледат съвсем друго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Духаст преди 2 години
За бранша. Под вода...
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Принудително за да съм от полза на "Туристическия бранш"... - Хареса ми иронията! Веднага спретвам раницата и ставам турист с палатка и бира от най-близкия гооолям супер-маркет! - И това е факт!!! Защо трябва да импонирам на хора, които не могат да ми доставят "к.е.ф" в условно своите заведения за "обществено хранене"?
29
6
 
12
 
! Отговори
мимоходом преди 2 години
Добре, нека да направят заведенията само за ваксинирани. Колко обаче е процентът на ваксинираните у нас? И колко от тях са възрастни, дето и без това не ходят на заведения било поради страх от заразяване или пък от ниски доходи /пенсии/. И как ще се напълнят заведенията тогава? Нека да е само за ваксинирани, но ресторантьорите НЕ трябва да искат помощ от държавата, тъй като няма да имат ограничения. Ха да ги видим тогава, пак ли ще плачат?
28
5
 
15
 
! Отговори
Ss преди 2 години
Тез черпаци за 2 години не можаха ли да разберат да си сменят професията ако това изобщо е професия ! Не говорим за хубавите ресторанти а за тез дето едно хапки не могат да направят или една паржола! За лазаня хич няма да говорим !
27
4
 
16
 
! Отговори
TOTO преди 2 години
Всяко пътуване и събирания на хора носят болестта. Без туризъм може. Важни са земеделието и индустрията. Те не са източник на зараза,а са източник на големите доходи. Не напразно туристическите държави са бедни,а богатите са индустриалните.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 Нали си графениран и защитен, какво ти пречат свободните хора?
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбира се. който не иска да се ваксинира да си стои вкъщи. другите могат да си живеят живота нормално
24
10
 
11
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Никой не може да ме убеди да се инжектирам. Затваряйте ги всички, на кой му дреме за туризма. Правете ги задължителни и да се мятаме! Затваряме, не затваряме, внимавайте ще станат задължителни, мерки но частични, маски но не навсякъде. Заставайте като мъже и кажете - вие сте безправни роби и ще се подчинявате на всичко и да се приключва. Всички правителства шикалкавят и пълнят памперса, но се правят на страшни. Аре, баряйте меча.
23
6
 
9
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Недейте ве, за *** антиваксъра свободата означава да друсаш шкембак в кръчмата и да жулиш ракия за 1.8 лв. за 50 грама гражданска война ще стане. Оставете ни да ходим на кръчма, където и преди ковида хигиената е като в клозета на гарата. Не искаме ваксинирани сервитьори, че Сорос и Гейтс ще слухтят с чиповете. Не на ваксите, Да на ракията със сланина и свински ***
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22: Я сподели кого си излекувал точно пък ти бе ! От лечение имаш нужда ти с тези химии дето си си ги набутал.
21
3
 
3
 
! Отговори
Не само преди 2 години
Ваксини. Янев оня ден каза, че някъде си имало даже лекарства. Да се фаща с Кацаров и да почва да лекува. Нали това му беше плана. Тая работа със затварянето вече приключи.
20
6
 
6
 
! Отговори
Ник преди 2 години
ваксинираните в испания са към 70% от възрастните. и сами ходят и търсят да ги набодат, защото така им препоръчва зомбивизора. даже им пуснаха един сърцераздирателен филм как 22 деца преди 2 века са занесли ваксината за вируела в южна америка да спасят индианците след като са избили милиони там преди тази случка. направо да се разплаче човек от алтеуизъм с крокодилски сълзи...
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това прилича на цирк. За пред масите. Тоя диалог, дето са си го водили е нелогичен. Има нещо гнило.
18
15
 
10
 
! Отговори
НахлузИ антиваксъра преди 2 години
Щом МЗ и НЗОК са осигурили ваксини, които предотвратяват тежкото боледуване, хоспитализация и смърт, то разходите по лечението неваксинираните трябва да си го плащат от джоба!Нали като минеш пиян на червен светофар и катастрофираш, то застрахователя не ти покрива щетите, заради виновно поведение! Откъде накъде ще лекуваме лekketta, които сами са виновни за болесттта си!?
17
1
 
27
 
! Отговори
W преди 2 години
Тия какво пак са ревнали след като ДДС им е на 9%, масите им въобще не са на -50%, а на +30%, качеството долнопробно и съмнително, а количество подигравателно. Да мълчат там и да пускат кепенцата, аман от претенции на селски бизнесмени
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Садист-люгофрен 17 Как мислиш , че някой може да учеличи броя на ваксинираните . Ако дават по 10 000 евро на човек , ще се вдигне бройката значително . Ти имаш ли някакви идеи ?
15
4
 
8
 
! Отговори
Ми ще се ваксинирам преди 2 години
Принудително за да съм от полза на "Туристическия бранш"
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 Ти четеш ли въобще написаното ? Аз казвам , че единственият начин да се ваксинират хората , е да се въведе принуда или задължение . И това трябва да се проумее от туристическия бранш . Изобщо не казвам , че трябва да се въвежда задължителна ваксинация .
13
7
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Мечтай си! Народът е неспособен на такъв подвиг и е така от над 600 години.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ник ,,,,,,,, колко са ваксинраните в Испания ?