Кения иска от Англия да им върнат главата на местен вожд

Главата на Самоей е отнесена в Англия като военен трофей
12 сеп 2022 22:01, Йоана Цонева
33
Кения иска от Англия да им върнат главата на местен вожд
Снимка: БГНЕС

В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките на почитан племенен водач, който се бори срещу колониалното управление преди повече от век. Койталел арап Самоей води в продължение на повече от десет години, от 1895 г., яростна съпротива срещу изграждането на "Лунатик експрес", железопътна линия, свързваща Момбаса, кенийско пристанище в Индийския океан, с езерото Виктория, в Уганда, през Нанди, в Рифтовата долина, припомня Le monde.

Още по темата
Хиляди хора, които се присъединиха към съпротивата срещу този проект, бяха убити при потушаването на движението. Според кенийските историци колониалните власти са примамили Самоей на среща през октомври 1905 г., уж за преговори за примирие, а всъщност за да застрелят него и няколко от бойците му. Самоей, духовният водач на народа Нанди, е обезглавен и главата му е отнесена в Англия като военен трофей, според старейшините на общността на Нанди.

След смъртта на кралица Елизабет II, която беше на посещение в Кения през 1952 г., когато стана монарх, се надигнаха гласове, призоваващи Обединеното кралство да се справи с жестокостите, извършени от колониалния режим. Хората от Нанди настояват за връщането на главата на Самоей в земята на неговите предци, за да му предложат подходящо погребение, призив, широко разпространен и споделен в социалните мрежи в Кения. През 2006 г. лични вещи, принадлежали на племенния вожд, бастун и пръчка, вече бяха върнати в Кения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Лека и пръст на кралицата живеела на наследството от крадено,поробвано,убивано и не знам какво още зверства ама това няма да го кажат по телевизията как великата империя е грабила и как все още някой от тях живеят на помощи от страната докато други работят.Нищоо те сега новата групичка която се нарича ШОС горе доло половината свят,териториално може и повече и 80 процента от ресурсите също ще ви покажат империи и кравари и квото се сетите!
20
5
 
2
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Англичаните да не са канибали като тях че да взимат глави за трофеи хаха. Сигурно са му държали главата в бритиш мюзеъм като трофей и всички да я виждат и да и се любуват.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жестокости?! От страна на Англия?! Не мога да повярвам!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно коментар 7 е служебен коментар в Днес.бг Този не го трият никъде.
17
2
 
0
 
! Отговори
За 23 преди 1 година
Не знам, вярно, за Кения, така пише в Wiki! Обаче вчера прочетох за Киро - пял "Калинка" някъде. А пък когато ставаше дума за руските дипломати, прочетох, че и на ББ му е скъпа на сърцето Русия. Айде пиши по-грамотно, де! Ти можеш!
16
0
 
2
 
! Отговори
Zeitgeist преди 1 година
Пияница мистик:Доста си елементарен. Сещаш ли се, че е била изградена с робски труд, за да изнася богатствата от Африка към Великобритания, а не за да могат кенииците да ходят на плаж на Индийския океан. Доста повърхностно мислиш.
15
6
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
A защо кенийския дивак е бил против изграждането на железопътната линия? Това е прогрес, явно на тях локомотива им се е виждал като огнедишащ змей :))) Ние тук ревем, че ни е лоша железопътната мрежа и искаме нова, по-добра, за да се увеличи скоростта на придвижване, а онези африканските *** не искат изобщо транспорт, явно им харесва да яздят зебри :)))
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно предстоят "свободни, честни и демократични" избори в Кения. Някой обещава повече банани за племето. Или за старейшината. Не ми се проверява, дали въобще Кения има нещо общо с Англия.
13
7
 
18
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
България приключи с обезглававанията на противниците още през 9 век ,англизите едно хилядолетие нзад от нас по цивилизованост !Гнъсни кривозъби мизерницииии и изгнилият ви пакистански остров!
12
2
 
14
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Гърция ,като наследник на Византия иска България,да и върне Черепа на Никифор.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние им строим паметници,ех Българио !!!
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 - Да кажеш, че кралицата е била тиранин, е чисто изопачаване на "фактте", които твърдиш, че сега "научаваме". Може би, ако беше прочелнещо повече от коментарите в този сайт, щеше да си запознат ...
9
2
 
1
 
! Отговори
Град Дракулката преди 1 година
До Анонимен 6 - Зависи от децата. Някой са с по-хубва кръв от другите.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 - Ама ти честно ли им верваш?
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да им върнат главата не става. Трябва реципрочност. Трябва сега да им дадат главата на английската кралица, те да я задържат толкова време, колкото англичаните са държали главата на вожда и след това да им я върнат. Тогава ще са квит.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация по наглосаксонски.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oбoнro oт cъщoтo koлянo ли e?
4
7
 
37
 
! Отговори
Сакс Кобург Сатанист преди 1 година
А някои даже призовават да се кланяме на тия сатрапи. Колко хиляди човешки живота са унищожили заради профита! Сакс Кобург Гота са престъпници, ако ще не Уиндзор, а Вселена да се кръстят. Все си остават малки сатанистки душици, пиещи детска кръв при изпълнение на древни езически ритуали. Ето това са ви великата кралица и безработния и син. *** в обществото, живеещи на гърба на другите.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва разпадането на империята Великобритания!!!Скоро ще се казва само Британия!!
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Самоей, духовният водач на народа Нанди, е обезглавен и главата му е отнесена в Англия като военен трофей"_______Покрай смъртта на поредният тиранин научаваме доста пикантни детайли от историята на "цивилизованият" запад.