Намира ли се светът на прага на Трета световна война?

Тя може да стане, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО
12 мар 2022 09:43, Елка Василева
461
Намира ли се светът на прага на Трета световна война?
Снимка: архив, БГНЕС

Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна. Експерти обясняват до какво може да доведе това и има ли опасност от Трета световна война.

Вече трета седмица Украйна се съпротивлява срещу руската агресия, а мнозинството страни по света подкрепят Киев. Във военния конфликт в една или друга степен вече са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за защита на Украйна, така и за западните санкции срещу Русия, пише Дойче веле.

Още по темата
Предупреждения за опасност от Трета световна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предупреждения за опасността от Трета световна война - винаги с въпросителна, разбира се.

Мнозинството експерти смятат обаче, че такава опасност засега не съществува. "Всеки конфликт има и международно измерение. Многозначителен е дори самият факт, че Общото събрание на ООН осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин", припомня Матийо Булег от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус".

Според него днешният конфликт не е Трета световна война, а западните страни по разбираеми причини се опитват да я избегнат. "Нито Франция, нито Великобритания ще обявят война на Русия, освен ако не настъпи непредвидима ескалация", казва той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и някогашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала "Трета световна". "Това е война между две държави в резултат от нападението на Русия срещу Украйна, което не засяга трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви руският президент Владимир Путин косвено посочва Запада и НАТО като противници", обяснява тя.

Проф. Нусбергер казва още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет държави войната не е световна, но ако броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния възглед една война става световна, когато в нея участват големи държави, които използват въоръжените си сили. "От такова развитие можем да се опасяваме, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО", казва тя.

Експертите не са съгласни с твърдението на Путин, че западните санкции срещу Русия били равносилни на обявяване на война. "Това показва пълно пренебрежение към установените механизми на сдържане. Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа", казва Матийо Булег от "Чатъм Хаус".

"Санкциите не са обявяване на война. Те са реакция на нарушението на международното право - и по-точно на Устава на ООН, който забранява насилието", казва и проф. Нусбергер. Според нея, когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея. В случая - икономически.

А как да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и участието на чужди граждани в бойните действия на страната на украинската армия? Дали това не може да се възприеме като косвено участие във войната?

"Доставки на оръжие се извършват по цял свят. В случая става дума за действие в подкрепа на усилията на Украйна да се защити сама", казва проф. Нусбергер и обяснява, че от юридическа гледна точка единственото важно нещо е кой взима решението за използване на оръжието или на наемниците в бойни действия.

Точно за това става дума и в многодневните усилия на Киев да получи изтребители от държави от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за използване - воюващата.

"Това не е обявяване на война"

Матийо Булег смята, че оръжейните доставки за Украйна са не само възможни, но и необходими - независимо за какви оръжия става дума. "Прави се изкуствено разграничение. Ние самите сме си вдигнали нещо като бариера, ограничение за западните помощи. Имам предвид говоренето, че за изтребители и дума не може да става, защото, видите ли, това може да предизвика прекалено остра реакция от страна на Кремъл и да доведе до ескалация", обяснява експертът от "Чатъм Хаус". И добавя: "Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?".

Булег предлага поетапен подход при доставката на оръжие, съпътстван от обяснението, че "това не е обявяване на война, а действия на една доброволна коалиция, която помага на Украйна да се защити". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от "Чатъм Хаус" е убеден, че Западът все пак може да помага повече на Киев. "В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Булег.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия и НАТО се сбият в чисто конвенционална война Русия няма да удържи повече от 2-3 седмици. Ако се стигне до ядрена война .....
376
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да ги разбера русофилите. Собствените им деца и внуци отдавна разбраха, че от русия нищо добро не може да дойде и отидоха в Америка, дъртите склерозирали дъртаци се радват, че русия имала бомби и ракети. Това какво ви помага на вас? Ей го бай 100ян - целта на жалкия му изпърдян русофилски живот била унищожението на украинците и САЩ. Психопат.
375
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много било хубаво и евтино в русия, а нито един русофил не е отишъл натам. Странно.
374
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво равновесие е важно да се запази. важното е да се премахне възможността някой дъртак да унищожи целия свят. Европа има 40 - 50 столици. При 6000 атомни бомби арсенал на Путин, сам си сметни колко се падат на столица.
373
6
 
2
 
! Отговори
Неутрален преди 2 години
Той Путин на глас каза, че прави всичко това за да накаже НАТО.
372
1
 
9
 
! Отговори
Тои преди 2 години
Това е насаждане на напрежение трябва да ви съдят за такива неща
371
3
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Спрете да пишете глупости нещастници........
370
5
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
И кои ще са страните в третата световна, русия и беларус срещу целия свят?
369
3
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Какво се случва реално сега: едни срещу други са млади момчета по на 20-25 години които не се познават, не се мразят, но се принудени да се убиват по волята на двама старци във Вашингтон и Москва. Тия двама старци са стари, познават се, мразят се, но забележете-не се убиват, а умират младите момчета. Това е реалния резултат от тази война. Всички тук многознакойвци и в България и в Европа са много отворени, но едва ли някой от тях е помирисвал барут, каму ли да му падат бомби на главата.
368
3
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 години
Кой луд да се бута между шамарите...всичко е да се преброят глупаците!!
367
2
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 411 - Не не е така - единственият шанс човешкият род да оцелее е да не се стигне до такъв сблъсък. За целта е важно запазването на баланса на силите. Ако някоя от страните иска да го наруши (например разполагайки ракети твърде близо до другата) трябва да и е ясно какво ще последва. Дори е задължително да е много ясно и сигурно, за да не се изкушава да го прави и да се стигне наистина до неизбежното! Не трябва да има колебания от определена линия нататък и трябва да има равнопоставеност.
366
13
 
12
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
УКРОНАЦИСТИЯ ще приключи скоро. Но много ми се иска САЩ и Великобритания да бъдат приключени още по брутално !
365
12
 
11
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Превъзходство е силна дума за съюз, който дори няма хиперзвукови ракети, а до скоро пътуваше до МКС само с Руски транспорт. Всъщност държавите от НАТО дори бензин може скоро да нямат, а в Русия е 60 стотинки литъра нека им е зле, но нищо ние сме еврогейци и натовци. Олио 7.50, бензин 3.00, чипове няма, но НАТО и ЕС е дъ бест. Ще ги бием с рисунки на самолетчета и с медийна пропаганда щото там сме страшни. Като украинците с молотовки катапулти и скоро очакваме и лъковете да открият - напред!
364
7
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
САЩ не са разбрали, че ако притиснат Русия до положение да стане губеща то тя няма да е единствената губеща! За всеки, който си представя как САЩ печели трета световна ще му обясня следното Посейдон е с мощност 10000 пъти по-голяма от бомбата на САЩ над Хирошима. Дори не можем да си го представим - не е нужно дори да стигнат до САЩ. Цунамито от подобна детонация напълно ще унищожи територията на САЩ. Възможно е дори изместване на орбитата на земята! Русия има 40бр от тези и далеч не само.
363
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е велика сила и не иска фашисти и нацисти до границите си.............а в Украйна и Полша е пълно със смахнати фашисти, нацисти, ***, бандеровци, "Десен сектор".........всякаква ***!!!
362
5
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
407 - НАТО е САЩ, а те нямат превъзходство освен в конвенционално въоръжение, което няма да е фактор в ядрен конфликт. Трябва да си много обратното на остър за да си помислиш дори, че НАТО може да излезе победител от такъв конфликт! Единственото, което трябва е да се молим е за разум на световните лидери и да се стремим към честно и равнопоставено отношение между страните за да не се стигне до края на света.
361
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се слушат подобни "експерти", световната ядрена война е в кърпа вързана. Дано не ги слушат, че на акъла на ръководствата и на руснаците, и на Запада не може да се разчита. Дано се намери достатъчно здрав разум в идните дни и седмици и да се прекрати този конфликт, вместо да се разраства.
360
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "експерт" е явно пълен иДи0T. Цитирам: "Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа" - ами ако наистина така реши и ви набомби кратуните?"Когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея" - тъй, но не е същото като да търчиш при всички страни и да ги заплашваш и те да наложат санкции."Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?"-е това ме уби. Ами пробвайте.
359
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросният "експерт" е очевидно пълен ***. Само цитирам: "Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа" - ами ако наистина така реши и ви набомби кратуните?"Когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея" - тъй, но не е същото като да търчиш при всички страни и да ги заплашваш и те да наложат санкции."Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?"-е това ме уби. Ами пробвайте.
358
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от половината свят не подкрепя санкциите на САЩ срещу Русия. Против са Китай, Индия, Бразилия, Мексико, ЮАР, Аржентина и т.н.