Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари

Украинските власти: Без ток останаха още села и градове
19 окт 2022 13:37, Елка Василева
123
Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари
Снимка: архив, БГНЕС

Руски ракетни удари и обстрел на енергийната инфраструктура днес оставиха без ток още украински села, по-големи селища и части от два града, казаха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес. По този начин Москва допълнително е затегнала енергийната примка, с която оказва натиск срещу страната и заплашва милиони хора със страдания през зимата, отбелязва агенцията.

Още по темата
В обръщението си преди поредната нощ, през която бяха нанесени удари по електрически подстанции и друга инфраструктура, президентът Володимир Зеленски отново призова украинците да положат "много съзнателни" усилия да пестят ток.

Обстрел прекъсна електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на град Енергодар,  каза кметът на града Дмитро Орлов. Южноукраинският град се намира до Запорожката АЕЦ, която е една от най-горещите точни на конфликт в продължаващата вече почти осем месеца инвазия.

Ракети са нанесли тежки поражения на енергийно съоръжение в региона на град Кривой Рог, съобщи управителят на областта. По негови думи е било прекъснато електроподаването на села и градове.

Зеленски благодари на украинските войници, които са свалили ракети и дронове иранско производство, прицелени срещу обекти на енергийната инфраструктура. В своето вечерно видеообръщение той каза, че пестенето на електроенергия през пиковите часове ще помогне "на цялата страна". Президентът добави, че новопристигнала германска система за противовъздушна отбрана вече се представя добре срещу руските удари.

"Руският призив за помощ от Иран представлява признание от страна на Кремъл за неговия военен и политически банкрут", каза още Зеленски във своето видеообръщение, предаде ДПА. Русия в продължение на десетилетия е харчила милиарди за своя военнопромишлен комплекс, но сега ѝ се налага да разчита на "сравнително прости дронове и ракети" от Техеран, добави той. Ударите по Украйна с цели рояци от тези дронове може и да дадат на руснаците тактически надежди, но "това по никакъв начин няма да им помогне стратегически", заяви Зеленски.

През последните дни Руската армия все по-често използва дронове иранско производство от вида "Шахед-136" за нанасяне на удари по украинската енергийна система, но и по украински градове, посочва ДПА. Както Москва, така и Техеран отричат да са сключили сделка, свързана с дроновете. Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" от вчера, в която са цитирани настоящи и бивши служители, запознати с информация от разузнаването, Иран е изпратил инструктори в анексирания от Русия Крим, които да обучават руснаци как да използват ирански дронове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северен поток 1 и 2 е пробит, Керченският мост е разрушен. оставиха на Путин една тръба и едно платно за евакуация на войските от Крим. Руският народ е слаб и изповядва западните ценности. Фюрерът уволнява генерали и беснее над цивилното население от безсилие.
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадиров -Оттук нататък условията задаваме ние! Фашаги, лошо ви се пише...йхаахахахйхахах
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори рашките знаят: всичко се връща.
68
2
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 година
ами то от Елчето какво да чакаш - лош препис
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То с това трябваше да ги почнат, но ги съжалиха и мислеха , че уркуните ще седнат да преговарят, сега да си сърбат попарата.
66
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленясалият сигурно здравата се е нашмъркал, след като смята, че той ще бомби и тероризира, а няма да му се отговори подобаващо. Акакто се казва - брашно тъпкано се връща!
65
12
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
Мдаа, работата отива към атома. Браточки в Мацква, продавайте си апартаментите.
64
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фюрерът на Източните ценности стреля с "Оръжие на отмъщението", защото губи на фронта.
63
4
 
19
 
! Отговори
джо преди 1 година
Колко е елементарно, укритие сами се набутаха между шамарите, колкото и до реват бавно и методично ще им разгонят фамилията. Колкото до средствата за обстрел,без значение е от къде са. Нали имаме джавелини, отначало се хвалихме с тях, сега с какво ще се хвалим а? До къде я докара комика, има да му се блъска главата какви брътвежи още да измисля.
62
1
 
12
 
! Отговори
ByVan преди 1 година
Запада - НАТО помагат на Украина само във военно отношение, той повече и ни иска да направи.А украйнците ще се окажат в положението на Милошевич да останат без нормална инфраструктура като страна отпреди два века,
61
3
 
28
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Вие навярно сте си представяли, че Путин ще се откаже? Че Русия ще отстъпи? Че руската армия ще се обърне в паническо бягство? Че ще оставят руснаците в Украйна незащитени и избивани от укропите? Това не са българите, които гледат как сърби, македонци и укри, бият, палят и убиват етнически българи на техните територии, а България си мълчи?
60
4
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОСЕМ МЕСЕЦА ПУТИН ГИ СЪЖАЛЯВАШЕ И АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ СЕ СРАЖАВАТ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА РУСИЯ !!!
59
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовата е решил окончателно да смачка фашистите
58
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичо Володя току-що въведе военно положение в четирите нови области. На Зеленски дали му е ясно накъде отива работата?
57
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вие, украинци, не можете да се биете самостоятелно, тогава трябва незабавно да спрете военните действия, подчертава Сузуки.
56
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате да назоваваме страни спонсори на тероризма, да го направим. Европейското спонсорство на израелския тероризъм в Палестина, западното спонсорство на саудитския терор в Йемен, продуктът ДАЕШ на френско-американско-британско-турското спонсорство в Сирия и Ирак. Десетилетия наред продължава подкрепяният от Съединените щати тероризъм срещу кубинската революция. Контрите в Никарагуа. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа - ужас след ужас, терор след терор.
55
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японският депутат Сузуки: Украйна трябва да прекрати военните действия. Напоследък някои медии съобщиха, че Русия уж е почти отслабена или притисната в ъгъла. Трябва да се отбележи, че тази информация идва от американо-британски източници, но тя не отговаря на истината.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 "Те"мълчаха и за "арабската пролет" в Саудитска Арабия и емирствата. А заради размириците състезание от Формула 1 отмениха.
53
3
 
32
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Е това му се вика загриженос за климата.Никъв ток никви тецове вецове. Никакво замърсяване на територията 404.Браво Володя и тук си number 1
52
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да пишат за протестите в Европа защото са лицемерни пропагандисти..