Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари

Украинските власти: Без ток останаха още села и градове
19 окт 2022 13:37, Елка Василева
123
Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари
Снимка: архив, БГНЕС

Руски ракетни удари и обстрел на енергийната инфраструктура днес оставиха без ток още украински села, по-големи селища и части от два града, казаха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес. По този начин Москва допълнително е затегнала енергийната примка, с която оказва натиск срещу страната и заплашва милиони хора със страдания през зимата, отбелязва агенцията.

Още по темата
В обръщението си преди поредната нощ, през която бяха нанесени удари по електрически подстанции и друга инфраструктура, президентът Володимир Зеленски отново призова украинците да положат "много съзнателни" усилия да пестят ток.

Обстрел прекъсна електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на град Енергодар,  каза кметът на града Дмитро Орлов. Южноукраинският град се намира до Запорожката АЕЦ, която е една от най-горещите точни на конфликт в продължаващата вече почти осем месеца инвазия.

Ракети са нанесли тежки поражения на енергийно съоръжение в региона на град Кривой Рог, съобщи управителят на областта. По негови думи е било прекъснато електроподаването на села и градове.

Зеленски благодари на украинските войници, които са свалили ракети и дронове иранско производство, прицелени срещу обекти на енергийната инфраструктура. В своето вечерно видеообръщение той каза, че пестенето на електроенергия през пиковите часове ще помогне "на цялата страна". Президентът добави, че новопристигнала германска система за противовъздушна отбрана вече се представя добре срещу руските удари.

"Руският призив за помощ от Иран представлява признание от страна на Кремъл за неговия военен и политически банкрут", каза още Зеленски във своето видеообръщение, предаде ДПА. Русия в продължение на десетилетия е харчила милиарди за своя военнопромишлен комплекс, но сега ѝ се налага да разчита на "сравнително прости дронове и ракети" от Техеран, добави той. Ударите по Украйна с цели рояци от тези дронове може и да дадат на руснаците тактически надежди, но "това по никакъв начин няма да им помогне стратегически", заяви Зеленски.

През последните дни Руската армия все по-често използва дронове иранско производство от вида "Шахед-136" за нанасяне на удари по украинската енергийна система, но и по украински градове, посочва ДПА. Както Москва, така и Техеран отричат да са сключили сделка, свързана с дроновете. Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" от вчера, в която са цитирани настоящи и бивши служители, запознати с информация от разузнаването, Иран е изпратил инструктори в анексирания от Русия Крим, които да обучават руснаци как да използват ирански дронове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
До 24.02 нямаше проблеми...
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са големи националисти ама ползват инфраструктурата, атомните централи, заводи построени във времето на СССР...
29
0
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Още нищо не е започнало....
28
5
 
10
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Предайте се или ще бъдете унищожени! Съпротивата е безсмислена, атаката е самоубийство!
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се спре това безумие . Не се ли напечелиха достатъчно американските бизнесмени от войната . САЩ и Русия трябва да се разберат и да се приключва
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След терористичния акт над кримския мост доста неща се промениха.
25
28
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Май само бедните русофили от прованса не сте разбрали, че "геноцидът" в Донбас е цирк на Кремъл, а?
24
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До TmanЯ пак? Като оставиш обикновените руснаци без достъп до парите им по всички точки на света какво е? Катоо оставиш цял един полуостров без вода, ток, газ и сухопътен достъп какво е? Хохлите бяха предупредени! Не барайте моста! Е, те го барнаха. Американците като помляха Белград, това какво беше? Дори избиха и раниха чужди дипломати! Американците като спряха на суверенни държави достъпа до евтин газ и нефт, това какво е? Путин от началото трябваше да ги подкара така.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей Кулеба нямаш нито армия нито оръжия защо се правиш на МЪЖ?? Не те ли е срам? Защо целунеш задните места на запад след като си уж националист? Хахахаха Какво очакваш още?
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, а тая сутрин тръгнаха в атака към Херсон, ама хапнаха дръвцето. И поредния им десант в Енергодар потънал... Абе, успех след успеха реализират, до месец са в Москва.
21
0
 
19
 
! Отговори
Кондьо преди 1 година
В Украйна вече е хит моята песен " Камъните падат" но с нов аранжимент.
20
1
 
19
 
! Отговори
zЕлка Василефа преди 1 година
не ме интересуват коментарите ви!важно е да си напиша фалшивите - пропагадни новини и да си взема 100-те долара.
19
1
 
28
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Много ги пази Путин. Скоро чакаме референдуми за Одеса и Николаев.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 и кучето иска всеки ден да му падне пастърма или пържола от небето господ не дава не е заслужил че е животно тека и твоето че си животно неонацист укроп всички българи сте за магистралата фашисти
17
2
 
28
 
! Отговори
хехе преди 1 година
До Tmanа като взривяваш мостове и гражданска структура и газопроводи на чужда територия в Русия, дания и швеция .. ...това какво е ???Я виж израел какво прави ...една палестинска ракета...и Израел ги смачкват от бомбандировки ...защо Русия да не може да го прави ???
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел се отказал да доставя оръжия за укрофашистите.. Хахахаха Сега Кулеба накъде ще се обърне да видим вие го много добре знаете на Фащ.. и ще иска от тях да положи натиск върху Израел за да доставят оръжия.. пачаври. хахахаха
15
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каквото и да си говорим едно е сигурно, Русия няма как да спечели тази война! Както американците се удавиха във Виетнам, така и риснаците ще се удавят в Украйна!
14
22
 
5
 
! Отговори
Tman преди 1 година
До Христо ХристовНе, брато, когато унищожаваш всяка една сграда във населените места, унищожаваш болници, училища във всяко едни населено място и се стараеш хората да останат без ток преди зимата, целта ти не е да промениш режим, а да унищожиш народа. Не правителство, режим а обикновените ХОРА, това се нарича геноциг. Втория руски геноцид над украинския народ!
13
3
 
24
 
! Отговори
хаха преди 1 година
ми като гръмнаха моста и тръбопровода ...сега ша сеят на тъмно....всеки народ си заслужава политицита ...та и Украинците така ...на ви Европа ..на ви Америка ....дето Американец е стъпил само пепел иразрушения и смърт..... погледнете последните 30 години историята ... на тези на нищо не трябва да и им се вярва! и никакви сделки с тях !
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с какво свалиха ракетите и дроновете като всички цели са изпълнени абе гейчета забравете за крим и донецк луганск херсон област зопорожие те са руски граждани. сащ умират от мъка за крим че неси постави базите в крим россия е велика и мощна