Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари

Украинските власти: Без ток останаха още села и градове
19 окт 2022 13:37, Елка Василева
123
Русия затяга енергийната примка около Украйна с още удари
Снимка: архив, БГНЕС

Руски ракетни удари и обстрел на енергийната инфраструктура днес оставиха без ток още украински села, по-големи селища и части от два града, казаха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес. По този начин Москва допълнително е затегнала енергийната примка, с която оказва натиск срещу страната и заплашва милиони хора със страдания през зимата, отбелязва агенцията.

Още по темата
В обръщението си преди поредната нощ, през която бяха нанесени удари по електрически подстанции и друга инфраструктура, президентът Володимир Зеленски отново призова украинците да положат "много съзнателни" усилия да пестят ток.

Обстрел прекъсна електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на град Енергодар,  каза кметът на града Дмитро Орлов. Южноукраинският град се намира до Запорожката АЕЦ, която е една от най-горещите точни на конфликт в продължаващата вече почти осем месеца инвазия.

Ракети са нанесли тежки поражения на енергийно съоръжение в региона на град Кривой Рог, съобщи управителят на областта. По негови думи е било прекъснато електроподаването на села и градове.

Зеленски благодари на украинските войници, които са свалили ракети и дронове иранско производство, прицелени срещу обекти на енергийната инфраструктура. В своето вечерно видеообръщение той каза, че пестенето на електроенергия през пиковите часове ще помогне "на цялата страна". Президентът добави, че новопристигнала германска система за противовъздушна отбрана вече се представя добре срещу руските удари.

"Руският призив за помощ от Иран представлява признание от страна на Кремъл за неговия военен и политически банкрут", каза още Зеленски във своето видеообръщение, предаде ДПА. Русия в продължение на десетилетия е харчила милиарди за своя военнопромишлен комплекс, но сега ѝ се налага да разчита на "сравнително прости дронове и ракети" от Техеран, добави той. Ударите по Украйна с цели рояци от тези дронове може и да дадат на руснаците тактически надежди, но "това по никакъв начин няма да им помогне стратегически", заяви Зеленски.

През последните дни Руската армия все по-често използва дронове иранско производство от вида "Шахед-136" за нанасяне на удари по украинската енергийна система, но и по украински градове, посочва ДПА. Както Москва, така и Техеран отричат да са сключили сделка, свързана с дроновете. Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" от вчера, в която са цитирани настоящи и бивши служители, запознати с информация от разузнаването, Иран е изпратил инструктори в анексирания от Русия Крим, които да обучават руснаци как да използват ирански дронове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Tman Какво направиха руснаците в Сирия? И питаш? Разбиха чудовището ИДИЛ създадена от САЩ и спряха гражданската война предизвикана от тях. Преди да бъдат повикани руснаците, колони от пълни със сирийски нефт цистерни вървяха непрекъснато към Турция и танкери от САЩ! Без да бъдат плащани на сирийския народ! Това се нарича КРАЖБА! Спряха връщането на светска държава в средновековието! Както преди това Англия направи с Иран. И САЩ с Афганистан и Ирак. Това направиха руснаците!
50
4
 
50
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нищо де ... нека и украинците да са солидарни с европейците, на които тази зима ще им е студено. А всъщност защо нищо не пишете за протестите в Париж? Говори се за близо 100 хиляди протестиращи. В Русия ако протестират 10 човека, ще го отразите на челна страница всички.
49
1
 
4
 
! Отговори
KГБ до CIA преди 1 година
Тоже на гавно похоже
48
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май Зеленски ще избяга като Саакашвили някъде в западните страни.. :)
47
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бендеро-нацистите нападат по линията Нова Каменка - Берислав.
46
2
 
20
 
! Отговори
Войната преди 1 година
ще свърши преди да изберем председател на НС!
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Tman Да те светна, че в Афганистан не бе Руската Федерация, а СССР начело с УКРАИНЕЦА Брежнев! Грузия бе първия опит на САЩ да смачкат Русия. И пак по време на Олимпийски игри в Пекин. Южна Осетия и Абхазия са над 90%руснаци! След като си ги взеха, там да е имало агресия от РФ? Саакашвили къде избяга след войната от ГРУЗИНСКОТО правосъдие? Сухоземната блокада на Крим е преодоляна с построяването на моста. А бента спиращ водата към Крим го разрушиха след като РФ влязоха в Херсонска област.
44
2
 
12
 
! Отговори
zЕлка Фасилева преди 1 година
обади се Zeленски! до няколко часа или седмици ще се оправим при херсон, после превземаме Сибир, Ленинград, Сталинград и най-накрая Москва !
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетен удар по Виница и Ивано-франковск. Ударени са ТЕЦ непотвърдено
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски ракетни удари и обстрели на енергийната инфраструктура днес оставили без ток още украински села, по-големи селища и части от два града, като заплашвали милиони хора със страдания през зимата. Милиони хора живеят в украински села, по-големи селища и части от два града ли? Някой нещо лъже.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-интересното е внасят ток за Европа от централи които построени във времето на СССР ;)
40
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, това е съвецкия хуманизъм- да тормози цял народ от студ и глад. Сталинизъм. Той не искал да унищожава Украйна, искал да умори народа, да го заличи.
39
4
 
9
 
! Отговори
Довечера преди 1 година
Путин ще анексира АЕЦ Козлодуй!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък се сещам за един лаф на баба ми - "Когато хората се карат, за главата на някого се карат" - в смисъл, че конфликтите пораждат големи беди, а светът рядко е бил толкова разединен. Всеки ненавижда всекиго. Няма да се оправим в обозримото бъдеще, както е тръгнало.
37
21
 
3
 
! Отговори
CIA преди 1 година
В този случай американците тоже трябва да изпратят съответните ракети за удари по съветски ключови инфраструктури и да разнебитят Кремъл. "Око за око, зъб за зъб."
36
9
 
19
 
! Отговори
В момента преди 1 година
Атака на Херсон! Говори се за големи загуби на украинската армия.
35
0
 
2
 
! Отговори
Tman преди 1 година
До 44 абе имаше проблем, но не в такива мащаби, иначе съм съгласен със репликата ти :)
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТе и да превземат Херсон, в момента са си заголили дъ-то при Бахмут. А съюзниците заобиколят ли Бахмут, голямо котелче ще се образува. При Лиман съюзниците също си връщат позиции. Онзи ден руснаците пуснаха укрите при Херсин да си приберат труповете. Били само 80. Да, бе! При толкова изпепелени танкове и бронетранспортьори са поне 250 човека. Май скоро и студентите ще мобилизират.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се гласи от там да внасе електричество.
32
7
 
7
 
! Отговори
Tman преди 1 година
До Анонимен 34 не ме интересуват американците, да си поговорим за руския режим, какво направиха 2008 в Грузия? какво направиха в Сирия и какво направиха в Афганистан... И полуострова си има сухопътна връзка както си имаше и преди 2018-та