Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични

Киев и Москва взаимно се обвиняват
Обновена: 21 ное 2022 15:18 | 21 ное 2022 15:18, Нели Христова
317
Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични
Снимка: БГНЕС

Скандални видеоклипове, за чиято автентичност "Ню Йорк Таймс" потвърди, се появиха в социалните мрежи миналата седмица. Те предизвикаха безброй въпросителни. 

Русия обвини Украйна в екзекуция на руски военнопленници. Повод за това е скандален видеоклип, показващ как телата на няколко униформени войници лежат на земята в селски двор. Нападнатите лягат и се предават, оставят оръжията си настрани. На друго видео се вижда, че са застреляни.

Още по темата

Убийството или раняването на боец, който е оставил оръжието си и се е предал се води за военно престъпление.

"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеоклиповете.

Те са разпространени от украински новинарски канали и профили в социалните мрежи. Украинците ги използват, за да се похвалят с военна мощ и отвоюване на територии, изгубени заради войната.

Резултатът е – взаимни обвинения между Москва и Киев.

ООН заяви, че случаят трябва да бъде разследван.

Украйна също ще разследва случая. Това заяви украинският вицепремиер Олга Стефанишина. "Разбира се, ще разследваме видеото", каза тя, цитирана от "Асошиейтед прес". "Малко вероятно" обаче е редактираните видеозаписи да доказват твърденията на руската страна, добави тя.

По думите на Стефанишина украинските сили "абсолютно не се интересуват от ничия екзекуция", а заповедите са да се вземат "възможно най-много затворници", които да бъдат разменени с Русия.

Украинският еврокомисар по правата на човека Дмитро Любинец заявява, че руските войници са открили огън по време на акта на капитулация.

Убийствата са извършени по времето, когато украинската армия си възвърна село Макеевка. Около 12 ноември.

„Ню Йорк Таймс“ сравни видеоклиповете със сателитни снимки и потвърди, че не са подправени.

Злощастната ситуация е заснета от анонимен украински войник и от дрон, притежаван от украинските сили.

"Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата", казва в интервю д-р Рохини Хаар, медицински съветник в организацията Physicians for Human Rights.

"Има локви кръв. Това показва, че те просто са били захвърлени там мъртви. Не е имало никакви опити да ги вдигнат или да им помогнат."

Д-р Хаар отбелязва, че когато са се предали, руските военнослужещи са били на земята, очевидно невъоръжени. Те са смятани за небойци - на практика военнопленници", казва д-р Хаар пред "Ню Йорк Таймс".

Римският статут, международният договор, с който е създаден Международният наказателен съд, би могъл да повдигне обвинение за това по няколко свои члена, ако Украйна беше страна по договора, каза д-р Хаар, включително и член 8б (vi), който гласи: "Убийството или раняването на боец, който, след като е сложил оръжие или няма повече средства за защита, се е предал по свое желание", е нарушение на законите на международния въоръжен конфликт.

Ива Вукушич, експерт по наказателно преследване на военни престъпления в университета в Утрехт, заяви, че е трудно да се определи дали е извършено или не военно престъпление само въз основа на видеоматериалите и че решаващият фактор е времето - кога са застреляни руснаците.

"Ако тези военни все още не са били претърсени, тогава украинците няма как да знаят дали са въоръжени, дори и да са на земята."

Видеозаписите от Макеевка предизвикаха възмущение сред руските провоенни коментатори. Владлен Татарски, популярен активист и блогър, заяви в публикация в приложението за социални съобщения Telegram, че всеки руснак "трябва да гледа това няколко пъти, за да разбере срещу кого се борим" и че "нито един руснак не може да живее и спи спокойно", докато извършителите са живи.

В петъчното си новинарско предаване Първи канал, руската държавна телевизионна мрежа, заяви, че видеозаписите са доказателство, че правителството в Киев извършва военни престъпления. В него участва Владимир Корнилов, политолог, който заяви, че "Украйна никога не е обвинявана във военни престъпления, защото убива руснаци". В репортаж на друга държавна мрежа - "Россия-1", Западът беше обвинен, че "организирано мълчи" за украинските военни престъпления.

Руският съвет по правата на човека заяви, че ще изпрати видеото на международни организации. Следственият комитет на страната, руският еквивалент на ФБР, започна наказателно разследване на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ УБИЙСТВОТО Е ПОТВЪРДЕНО ОТ НЮ ЙОРК ТАЙМС, УКРАЙНА ДА ПРЕДАДЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ТРИБУНАЛ ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!
218
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия защитава руската общност в Украина от нацистите украинци поляци британци американската ***.русия ще отмъсти за всички човешки души .
217
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е голяма загуба. Да не са ходили там. И аз бих ги гръмнал.
216
5
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Слава на Русия, която защитава 10 млн. човешки същества в бившите части на югоизточна Украйна от издевателствата на неонацисткия киевски режим, който бе създаден и който е подпомаган и насърчаван от англосаксонските сатанисти
215
7
 
8
 
! Отговори
Ако ти дойдеш с преди 1 година
Войските си в държавата ми да убиват то аз имам абсолютното морално право не само да те убия но да си правя каквото искам с теб !
214
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Не се вижда обаче самият разстрел. По-вероятно е да са били убити при арт-подготовката. Вижда се как убиват последния, който държи калашника.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия бяха 20 човека как се предадоха на двама?
212
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
копейки твойте изражденски ***,,,ймуни ще си праснатли като теб пета доза
211
13
 
3
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Изглежда нелето христова обича да полапва руски немити чучури за по 4к рубли. Ваксинирана антиваксърка :).
210
13
 
6
 
! Отговори
рамзан кадиров преди 1 година
вклю4ително и руското *** което открива оган при бял флаг което е нарушение на Женевската конвенция в която впро4ем пише и 4е Взимащите в плен имат пулно право да ликвидират на място всеки фалшив пленик който е някаква заплаха за тях .. дори и да не е въоражен ФАКТ руски *** а и вие сте на специална операция демек не войници на война Следователно сте ТЕРОРИСТИ пак от Женевската конвенция впро4ем ...ДГД ввп под вода докато исъхне
209
22
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
До всички *** ***, защо не изгледате целия клип с последния руски *** дето излиза с автомата от ВСВ и открива огън преди украинските герои да отвърнат и тогава да се опитвате да разсъждавате което определено не ви се отдава.
208
5
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Неонацистите главорези като ислямистите. САЩ радикализира мюсюлмани, .краинци за пъклените си антихристиянски интереси. Еврейския елит в САЩ насъсква християми срещу християми, мюсюлмани срещу християни да се избиват помежду от време оно.
207
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кривондел - хахахаха :))) Пропагандата вирее в празни глави, сине
206
26
 
18
 
! Отговори
преди 1 година
Ако си бяха седели дома, сега щяха да пият водка със сельодка и да гледат световното. Но не.
205
19
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
В коя страна са били убити? В Украйна!....без коментар.
204
22
 
16
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Разликата в ценностите е несравнима. Западът веднага потвърждава и говори за отговорност. Русия обяснява, че видеокадрите от Буча са фейкове, че се мърдали ръце, че били актьори...Цивилизации от различни вселени!
203
30
 
18
 
! Отговори
Чоки боки преди 1 година
Каквото повикало такова се обадило
202
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв *** търсят в украинско село? Да не се разстреляли половината село преди да ги хванат? Да са убили жени и деца криещи се по домовете?
201
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би тези военнопленници да са убили на накои от украинците там във видеото децата, майката, съпругата, бащата, или цялата рода.
200
17
 
10
 
! Отговори
тумба лумба преди 1 година
Дали ще ги расзстреля путин или украинците те така или иначе са пътници