Русия и Китай застанаха срещу позицията на страните от Г-20

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск
2 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
83
Русия и Китай застанаха срещу позицията на страните от Г-20
Снимка: БГНЕС

Повечето членове от Групата на 20-те нации (Г-20) осъдиха категорично войната в Украйна в четвъртък, като само Русия и Китай не се съгласиха с това, каза настоящият председател на Г-20 -  външният министър на Индия след среща на външните министри на групата в Ню Делхи. Това обаче няма да позволи да бъде изработено съвместно изявление, предават "Ройтерс" и "Би Би Си".

"Резюмето и заключителният документ на председателя Индия" след срещата до голяма степен се придържа към езика, използван в подобно изявление, публикувано след срещата на финансовите лидери на Г-20 миналата седмица. На нея Русия и Китай също изразиха несъгласие с изявленията, осъждащи войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска Русия да удължи т. нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която изтича през март.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че самият Запад е погребал тази сделка с действията си. По-специално Москва е възмутена, че санкциите, наложени върху износа на руски стоки (особено торове), остават въпреки всички уверения, че те ще бъдат премахнати.

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск и систематично и целенасочено нарушава нейните условия през последните месеци.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова Антъни Блинкън е поискал персонална среща със Сергей Лавров, но такава не се е състояла, а двамата дипломати са обменили мнения "в движение".

В същото време американската страна съобщава, че те са се срещнали в кулоарите на срещата, но разговорът е продължил по-малко от 10 минути.

Още по темата
Антъни Блинкен е успял да направи три кратки изявления. Той е казал на Лавров, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, разкритикувал е Русия за решението й да се оттегли от договора Нов СТАРТ и е призовал Москва да освободи Пол Уилън, американец, осъден в Русия на 16 години по обвинения в шпионаж.

По време на самата среща на върха представители на Вашингтон и Москва са участвали в редица общи срещи и според източници в Делхи са направили остри коментари един за друг.

Блинкен отново заговори за немотивирана руска агресия срещу Украйна, а Лавров заплаши, че Русия се е договорила с Китай съвместно да противодействат на заплахите и шантажа от Запада.

Пекин обаче не потвърждава факта на такова споразумение.

Индийската страна, домакин на срещата на Г-20 в Делхи, заяви, че споровете на участниците относно ситуацията в Украйна са толкова ожесточени, че най-вероятно няма да има съвместно изявление по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Ето ти още два факта - Путин на няколко пъти заяви, че война в Украйна било немислимо. И още Путин заяви, че нямал нищо против Финландия да влезе в НАТО, а после реве. Така че сам виждаш, цитатите на Путин може да ги принтираш на тоалетна хартия.
58
3
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Русия не иска или не може да се адаптира към сегашния свят на глобализация и суверинитет. Путин си иска война, с война дойде на власт и с война ще си замине. Ако след него дойде пак такава издънка ще трябва да се търси радикално решение на руския проблем.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай има хора и икономика, няма ресурси. Русия - обратното. Другари по неволя, така да се каже. А иначе се мразят до кокъл, Русия се дразни как Китай придърпа държавите от централна Азия, а китайците още помнят как Русия им окупира Манчурия. И руснаците не пуснаха вода от Байкал за китайците въпреки инвестицията там. Ще се денацифицират при първа възможност, само почакайте.
56
0
 
3
 
! Отговори
555 преди 1 година
Китай да не тръгне да асвабаждава изконната китайска територия Манджурия. Няма да се учудя ако Китай види в Манджурия "фашисти които тероризират китайското население" и му забраняват да пише и говори ва майчиния си език
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Индия са съгласни на ядрена война между Запада и Русия. Те могат да населят Русия веднага, да вземат газа и нефта, диамантите и златото. Путин трябва да се плаши с Китай и Индия.
54
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ние никога не сме отхвърляли мирните преговори, но тези, които ги отхвърлят, трябва да знаят, че колкото по-дълго продължават с това, толкова по-трудно ще бъде за тях, да преговарят с нас". Владимир Путин - 08.06.2022 г
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците трябва окончателно да спрат да говорят с лицемерния Запад. Западът разбира единствено от то'я'га!
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До50 До 49--Не ми говори за себе си и твоят прадядо, не ме интересува, цитирах министър на страна от Африка. А колкото до западните държави, те са били колонизатори и си остават такива. Да, вече формата е малко по-различна, но до известна степен и ние сме колонизирани от САЩ и ЕС.
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 И с какво ще го направи?С армия ,която почти свърши с танкове които няма и скоро нито ще има нито ще са достатъчно бройки,а то и снаряди няма и не могат и количество да се произведе.
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55 Ти не мисли за тях,че май се оказа,че украинците са изпуснали сапуна.
49
15
 
3
 
! Отговори
Китай е зад Русия преди 1 година
само да не изпуснат сапунчето....
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бинго Бинго Ти що толкова елементарно разсъждаваш.
47
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Китай наложи санкции на ЕС Всички ще ходят голи една дреха няма да имат по себе си.
46
17
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Най-добрия приятел ни е Русия! След това, Китай! За това благоденстваме!
45
27
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Значи ако прадядо ми е утрепал някой 200 по късно негов правнук може да бие детето ми за това! Не ме разсмивай! Днешните западни държави са други държави на други хора и никого не колонизират@
44
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както отбеляза министърът на външните работи на Уганда Джедже Одонго в тази връзка, сега колонизаторите искат от нас да бъдем врагове на Русия, която никога не ни е колонизирала."Това честно ли е? Не за нас. Техните врагове са си техни врагове. Нашите приятели са си наши приятели", подчерта министърът.
43
5
 
25
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
янки *** нещастни на вас целия свят ви пречи,ими изнесете се на някоя друга планете нали сте космическа нация,там няма кой да ви преячи ***,вас никой не ви обича,омразна и нагла страна,но и вие ще си намерите майстора,риташ ,риташ и накрая се набождаш
42
20
 
2
 
! Отговори
Русия и Китай преди 1 година
Застанаха на челна стойка!
41
4
 
28
 
! Отговори
Зеления Потник преди 1 година
Призовава САЩ да пращат синовете и дъщерите си в Украйна. И да умират заедно с украинците.
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стани, стани юнак краварски от сън дълбок се събуди, срещу народа руски ти енничарите поведи!