Прокуратурата оневини Стойчо Кацаров за закупуване на тестове

Срещу него бе образувано досъдебно производство през 2022 г.
20 мар 2023 13:39, Александър Попов
17
Прокуратурата оневини Стойчо Кацаров за закупуване на тестове
Снимка: БГНЕС

През януари 2022 г. бе образувано досъдебно производство от специализираната прокуратура във връзка с проведените в Министерството на здравеопазването четири процедури за покупка и доставка на щадящи тестове за ученици за COVID-19. То бе образувано по материали от Антикорупционната комисия.

"Разпространението на тази информация остави у мнозина съмнения в моята почтеност и морал. Тогава говорителят на прокуратурата обеща да информира обществеността за резултата от разследването, но така и не го направи. В отговор на мое запитване, с писмо № 8012/2023 година, г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай (ДП №14/22 на СО-СП) е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи:

"Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.“

В мотивите на постановлението за прекратяване е записано:

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици“, заяви при право на отговор бившият министър.

"Оклеветяването ми не е по грешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид-19", допълни д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Стойчо Кацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния честен човек, който опита от бухалката на прокуратурата.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата не е важна. Чака го трибунал.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за въвеждане на ЗС?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизован синоним на роб ли е?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един невинен крадец.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиони левове народни пари бяха похарчени за да се тестват децата които не боледуват от Ковид или ако боледуват го карат като хрема. Днес това звучи като пълно безобразие, но при онази индоктринация преди 2 години си беше съвсем в реда на нещата. Лицата замесени в тази гигантска измама наречена Ковид 19 трябва да си понесат заслуженото. В никакъв случай обществото не бива да забравя.
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7. Ти си гледай скъсаните *** и не учи цивилизованите хора какво да правят.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Носи МАСКА до края на живота си. Не я сваляй и се дупчи всеки ден с нова доза ваксина! Всеки ден се боди!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имаше ли нужда от тестове на учениците въобще, щом имахме "болни", ама без симптоми? Айде сега да влезе и министърът на онлайн обучението, както и всички доволни от ковидните ваканции.
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на бачо Стойчо! Единственият здравен министър, който беше на мястото си и не слугуваше на никой!
4
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
много слаб екип на президента щом назначи това за министър
3
1
 
10
 
! Отговори
Когато преди 1 година
осъдят Урсула за антиевропейския даговор с Файзер, дето и да не вземеш фалшивата им ваксина плащаш, но двойно, тогава ще осъдят и Стойчо за фалшивите тестове и фалшивите зелени сертификати.
2
0
 
7
 
! Отговори
Djambas преди 1 година
след изборите си готов изяш си дипломата црвул
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, нямa kak, нaли "cgeлkaтa" e no nopъчka нa Уpcyлaтa? Oщe noчeчe, kacae ceмeйния й бизнec...