Турция осъди карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"

Президентският говорител нарече "Шарли Ебдо" "парцал"
Обновена: 17 май 2023 14:52 | 17 май 2023 14:52, Елка Василева
31
Турция осъди карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"
Снимка: архив, БГНЕС

Турция осъди карикатура на френското хумористично списание „Шарли Ебдо“, обиждаща президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Президентският говорител Ибрахим Калън нарече „Шарли Ебдо“ „парцал“ и коментира, че Турция е на прав път, след като списанието е „толкова е полудяло“.

Още по темата
След президентските и парламентарните избори на 14 май в Турция „Шарли Ебдо“ публикува на корицата си карикатура, която изобразява Ердоган във вана в алюзия със смъртта на популярния френски певец Клод Франсоа (Кокло), починал от токов удар през 1978 г., къпейки си във ваната си. В коментар към Ердоган „Шарли Ебдо“ пише: „Подобно на Кокло, само съдбата може да ни спаси от него“.

В Туитър Калън написа: „Не се притеснявайте „Шарли Ебдо“. Нашият народ ще ви даде най-добрия отговор, с по-силен глас, на 28 май“.

На тази дата ще се състои вторият тур на президентските избори между Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Директорът по комуникациите Фахреттин Алтун също осъди френското списание, информира Анадолската агенция.

Един от най-важните центрове за провокации, обиди и богохулство в световните медии, грозното издание „Шарли Ебдо“, за пореден път доказа на света колко е отвратително с последната си карикатура на нашия президент, посочи Алтун.

Според него "големият успех" на Ердоган на изборите на 14 май е накарал „тези лишени от чест хора да загубят съня си, да разпространят болните си представи и да избълват обидите и омразата си".

Обръщайки се към списанието, Алтун заяви: "Каквото и да правите, не можете да сплашите Реджеп Тайип Ердоган. Не можете да ни отклоните от нашия път".

Френското хумористично списание и друг път е предизвиквало противоречия и осъждане заради карикатури на пророка Мохамед, както и по повод разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари, които отнеха живота на над 50 000 души. (БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шарли ебдо са жалка история!Некадърни и досадни,нищо повече!Лично аз ги ценя не повече от парче тоалетна хартия!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези от шарли май,че пак си търсят нещо по-различно от отговор пред урните!!! Дано си го получат!!!
24
8
 
7
 
! Отговори
Ясно, щом атакуват преди 11 месеца
Ездоган по време на избори - всичко е ясно за това издание. Говорят за етика и морал и журналистически принципи, но демонстрират точно отсъствието на изброените. Разбира се, може да е просто случайност, но по време да избори си е жива атака, макар и изборите да не са във Франция, в наши дни, дори един *** туит е много силно оръжие, защото в интернет няма океани. Ясно, е че Ердоган стана неудобен за запада и по-точно за САЩ. Ако спечели изборите очаквайте "турска пролет".
23
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
В Република България първо ще те понабият , после в психиатрията ще се опитат да те " затрият " и накрая ще те принуждават и заеми и кредити да взимаш , за да узаконят престъпленията си и ако още не си умрял в затвора или в гроба ще те вкарат .
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами почвам да си мисля че с право ги разпартушиниха преди време - обикновенна американска хирма за масова ивформация която прави това което и наредят от сащ - гор долу като нашите медии
21
4
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До Чикатин Ето едно варваско мнение което доказва твърдението ми, че карикатурите на това "списание" целят разпиляване на енергия, невинни жертви и падение на разни лабилни общества. До 21 Този Чикатин, дали е бил искано дете? Ти като си бил искано дете, подкрепяш ли убийствата на невинни? Ако отговора е да - само дето са те искали ха-ха
20
9
 
6
 
! Отговори
Чикатин преди 11 месеца
Хех, скоро па , че заиграе ятагану :) , тия франсета си го заслужават де няма лошо....нямам търпение да чидя/чуя в новините колко са дали богу дух :)
19
1
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До 21 Какво ти пука, тази информация няма да подобри живота ти.
18
5
 
12
 
! Отговори
Жоро Павето преди 11 месеца
Мисля, че скоро пак би било добре да ги навестят в редакцията :)
17
12
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Най вероятно култът към личността произлиза от тюркските племена, впоследствие пасва като в калъп и на монголоидните варвари от Русия. Колкото до карикатурите на това "списание" - голяма глупост и ненужно заиграване с нервите на цели народи, особенно карикатурите с религиозна насоченост. Безмислено пропиляване на енергия.
16
9
 
15
 
! Отговори
християнка преди 11 месеца
Аз мисля.че този вестник прекалява и си го търси!Уважавай за да те уважават!!!
15
3
 
5
 
! Отговори
Одрински ибрикчия преди 11 месеца
Снимкуту другу, манГарвана сущуту !
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Друг Тя и новата карикатура е също толкова грозна. На практика е все едно кой творчески бълвoч ще ти покажат. И двете не са смешни, но за сметка на това са естестически противни.
13
10
 
7
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 11 месеца
На ергологан свършиха ли му терористите или пак се е наааалаааал ? Тай сами туруците му стиска да мачка!
12
3
 
12
 
! Отговори
Друг преди 11 месеца
Снимката кято сте сложили е от 28. 10.2020! Журналистика ама на 50%.Най манипулативната "професия "
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия от шарлито го ядоха веднъж.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иначе не са далеч от истината. Но защо падат на това ниско ниво и те?
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То поне карикатурите им да изглеждаха добре... Тия за нищо не стават. Ама толкова си могат с европейските ценности. Като са поръчали на карикатуриста да направи политкоректна карикатура по тема, която не го интересува, освен няква боза да е резултатът колкото и да се напъва няма кво друго да се получи.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ли им е толерантността и солидарността на тези? Ще има ебдо май.
7
7
 
5
 
! Отговори
бутат рамо преди 11 месеца
Франция надъхва поддръжниците на Ердоган, искат все пак Турция да остане цяла.