ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна

Шарл Мишел го нарече военно престъпление
6 юни 2023 12:03, Елка Василева
152
ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъпление", предаде Франс прес.

Още по темата
"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", добави той.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир "Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП. (БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно не ми е ясно. Как може цяла Европа да се кланя на тези поддръжници на укронацистите/укропитеците. Тези физиономии на Мишел, Борел, оная фон дер Лай н, трябва да се забранят със закон, а самите те да се продънят, не къде да е, а в А Д А.
93
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Украинците са пробили стената, за да падне нивото на реката и най-вероятно ще форсират Днепър. 60-70 km нагоре по течението има едно тясно място с полуостров на левия бряг, което е идеално за форсиране и плацдарм. От много време го гледам и правя сметки, но не се бях сетил, че може да се взриви стената, за да се улесни прехвърлянето на войски, когато спадне нивото.Това е гейм чейнджър, затруднява маневрирането на руснаците и извежда войски в тила им.
92
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 10 месеца
ПОЧВАТА СТАВА ПО ПЛОДОРОДНА ? НЯМАТ СИ ФРЕНСКО- ИСПАНСКО - ИТАЛИАНСКА СУША !!! ДАЛИ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ РУСИЯ ДА СЪБЕРЕ ЧАСТ ОТ ВОДИТЕ НА ОБ ;ЕНИСЕЙ ; ЛЕНА ;ИРТИШ И... В ГОЛАМ СЕВЕРЕН КАНАЛ И ДА СНАБДЯВА ЕВРОПА С ВОДА ПРЕЗ ЛИТВА -БЕЛАРУС И ПОЛША -ТА ЧАК ДО МАРБЕЯ!!!?????????
91
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия си разрушава собственият язовир и прекъсва водоснабдяването на Крим.. Няма логика. Явно на запад населението вече е толкова видиотено, че дори такива плоски лъжи и пропаганда минават.
90
3
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 месеца
За пореден път се убеждавам, че този на снимката е съвсем неадекватен. Ясно е, че за това получава заплата, но всичко си има граници.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чарли Мишел го бил нарекъл. А къде са му доказателствата? Русия трябвало да бъде подведена под отговорност. Той ли ще я подведе? Силен е само на приказки.
88
2
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Украинската армия обстрелва с артилерия и ракети язовирната стена на Каховската ВЕЦ още от лятото на миналата година. В два часа през тази нощ накрая са успели да я разрушат. Сега идва ред на евроатлантическата пропаганда да доказва, че не Украйна а Русия я е разрушила.
87
2
 
18
 
! Отговори
Говедо преди 10 месеца
Обтрелът на Каховка от укрите продължава,ударили са и централата!А Шарл за какво говори,не е ясно.
86
1
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
АнонимеН-чо , ОТНОВО СИ В КРИЗА !!! УСПОКОЙ СЕ , РУСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРИМ БЕШЕ ОСТАВЕН БЕЗ ВОДА ПО КРИМСКИЯ КАНАЛ ОСЕМ ГОДИНИ , ОТ ФАШИСТИТЕ В КИЕВ !!! СПОМНЯМ СИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ И РАДОСТТА ОТ ПУСКАНЕТО НА ВОДАТА КЪМ СВОБОДЕН КРИМ !!!
85
8
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Ахмак/ НАЧИ ПУТИН :D ЗА ДА ВЗЕМЕ ЗАСТРАХОВКАТА НА БЕЗПОЛЕЗНИЯ ТРЪБОПРОВОД А ДРУГОТО ЗА ДА СПЛАШИ УКРАЙНА ДА СПРЕ КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО, ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ ДУМНЕ И ЗАЕЦ!
84
1
 
19
 
! Отговори
тулуп преди 10 месеца
ей цъки, а за Северен поток кой ще под отговорност ?
83
2
 
27
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Тия руснаци сами си бомбандираха АЕЦ -а,сами си взривиха СП,а сега сами се наводняват.Добре че им свършиха ракетите преди година,че досега да са се самоубили...
82
4
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
а кога под отговорност колонизаторите от франция, испания, португалия, белгия, англия? а сащ? лицемери
81
3
 
26
 
! Отговори
Ахмак преди 10 месеца
Тези които взривиха Северен поток,те взривиха и Каховка
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не знам от какво са шокирани. Нали искахте война? Лесно щеше да стане. Едни санкции и готово. Стана ли лесно? Още ядрените ракети не са полетели. Тогава ще стане още по-лесно. Да пробват и ще се убедят.
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много интересно, ако се окаже, че Украйна е разрушила стената, дали ще продължи да е военно престъпление, или изведнъж ще бъде забравено. Като например едни ракети дето паднаха в Полша.
78
3
 
9
 
! Отговори
Значи преди 10 месеца
северния поток може и не е военно престъпление и не го осъждаме обаче язовира не може и го осъждаме. Да не стане като с ония бомби дето бяха паднали в Полша и убиха двама.
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кое не е военно престъпление? На война се убиват хора, пали се, граби се, наводнява се, руши се ... Всичко в името на ЗАКОННАТА власт, а не в името на някоя престъпна група. Така че, по същество, кое не е престъпление по време на война?
76
3
 
19
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Тоя как разбра че руснаците са разрушили стената на язовира?И защо лъже за наводнения като всеки знае че десния бряг на Днепър е по висок и наводненията са на руския бряг.
75
7
 
19
 
! Отговори
До Укро феновете преди 10 месеца
АЕЦа е спрян отдавна но реакторите работят в авариен режим и се охлаждат от водата от язовира. Освен това този язовир водоснабдява Крим. Отделно наводненията ще забавят руското настъпление. Кой има интерес да взриви язовира ?