Два украински ВЕЦ-а били цел на руските атаки

Зеленски: Предизвикателствата са наистина сериозни
29 мар 2024 19:15, Александър Попов
35
Два украински ВЕЦ-а били цел на руските атаки
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Каневската и Днепровската ВЕЦ (и двете част от каскадата водноелектрически централи на река Днепър – бел. ред.) са били цел на снощните руски въздушни удари в Украйна, предаде Ройтерс.

Според украинската новинарска агенция Укринформ Зеленски е провел заседание с Щаба на върховния главнокомандващ, за да обсъди ударите срещу украинската енергийна инфраструктура и доставката на оръжия и боеприпаси, включително на системи за противовъздушна отбрана.

„Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област. Но сега не само Украйна, но и Молдова е под заплаха. Водата не се спира пред граничните стълбове, както и руската война няма да се спре, ако не я спрем ние заедно и навреме в Украйна“, се казва в изявление на Зеленски, публикувано в „Телеграм“. Според украинския лидер „предизвикателствата са наистина сериозни“.

По данни на „Укренерго“, цитирани от АФП, днес в три области на Украйна (Днепропетровска, Запорожка и Кировоградска) е имало извънредно спиране на електрозахранването след руските удари.

Зеленски е изслушал докладите на премиера Денис Шмигал, на министъра на енергетиката Герман Галушченко и на директорите на „Укренерго“ и „Нафтогаз“ (Володимир Кудрицки и Олексий Чернишов) за щетите и работата по възстановяването.

Зеленски каза, че на срещата са били обсъдени най-ефективните начини за физическа защита на инфраструктурни обекти.

Президентът отбеляза, че вторият въпрос на заседанието е бил доставката на оръжие и боеприпаси в краткосрочен и дългосрочен план.

„Необходимостта от противовъздушна отбрана излезе на преден план. Поради интензитета на руския обстрел е необходимо да попълваме запасите си по-бързо. Наредих засилване на работата с партньорите. Разчитаме на бързата им реакция“, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
16
 
! Отговори
добре вървят преди 1 месец
преговорите значи! На запад за кратко си мислеха че руснаците се бият със памучени ръкавички - та даже и заводи за муниции искаха да строят във Уруина.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7. Сигурен ли си ? Противника трябва да няма ток, вора, комуникации за да бъде сломена съпротивата му. Нали е война или не е ? Последно ?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5. Тва са стратегически, а не цивилни обекти бе. Цивилен обект ти е панелката.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днепровската или ДнепроГЕС беше основно разрушена и извадена от строя още преди седмица.
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Путин пак не напредна.
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и? Какво печели Путин? Нищо.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински медии: Енергийната ни система е разрушена на 50%. Още 2-3 ракетни удара и няма да има ток през зимата. "Когато ни казват, че украинската ПВО сваля повечето ракети и БПЛА, но в същото време 50% от украинската енергийна система е разрушена, тогава възникват въпроси.Загубихме 50% от инсталираната мощност. Всички блокове в ТЕЦ "Буршчин" и всички в ТЕЦ "Ладижинская" бяха повредени.
4
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толко си могат. Да бомбят цивилни обекти.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още много ще има.Трябва Зелето да свиква.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога че доди ред на Зе? Чакам да го думнат, но не би. За какво го пазят?
1
2
 
13
 
! Отговори
ХаХа преди 1 месец
Вие сте терористична държава бре зелюо, нали ти почна с рафинериите, пък те ви думкат машинните зали, каква еко катастрофа, бегай при памперса да ривеш