Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи
86
Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на  веган храната
Снимка: БГНЕС

Кухнята на Олимпиадата в Париж. Как и с какво ще се хранят най-добрите спортисти на планетата? Ще има ли шампанско, по френски и или участниците ще бъдат на сух режим?

Франция определено ще се постарае да покаже най-доброто от своята гастрономия. Въпреки, че олимпийците няма да се хранят с типично френски ястия, хранителните продукти ще бъдат френски, възможно най-пресни и органични, доставяни от близки до Париж до ферми и малки производители. И още нещо любопитно, олимпийското меню ще бъде основно вегетарианско, с много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпиади. Това като цяло не е типично за местната кухня, тъй като французите не се лишават от месо и риба. В Олипийското село няма се консумира шампанско, а ако спортистите жадуват за пенливата напитка, ще трябва да търсят алтернативи в града.

40 000 ястия ще бъдат сервирани всеки ден на спортистите в Олимпийското село. А там ще има много картофи. През двете седмици на Игрите, ферма край Париж ще достави 13 тона картофи.

„Това е чест, източник на гордост, особено след като спортисти от цял свят ще дойдат тук за това събитие. Обожавам спорта и на 4 август ще бъда на Стад дьо Франс за състезанията по лека атлетика. Ще бъде страхотно да гледам как атлетите тичат след като са яли от моите картофи”, споделя Лионел Плазманс, производител на картофи, цитиран от Нова телевизия.

Спортистите ще се хранят предимно с френска храна, с акцент върху местни и органични пресни продукти и много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпийски игри. Целта е да се намали наполовина количеството животински продукти и да се включи балансирано вегетарианско меню във всички опции за хранене.

 „Олимпиадата е събитието на живота за всеки спортист - детска мечта, която в крайна сметка се сбъдва. Стигаме до Игрите и е вярно, че малкият пашкул, в който се намираме в олимпийското селото е много важно място, за да намерим спокойствие и добри условия за достойно представяне. Трябва да имаме уютно легло, в което да спим добре и хубава храна", казва Тони Естанге, президент на организационния комитет на игрите в Париж.
Съгласно визията за хранене на огранизаторите, една четвърт от храната трябва да бъде произведена на по-малко от 250 километра от мястото на състезанието, за да се намалят въглеродните емисии от транспортирането на пресни продукти. Френските продукти са приоритет, като целта е 80% от предоставената храна да бъде произведена във Франция.

„За нас предизвикателството да се храним с местни продукти е много важно. Това означава, че дори да правим бургери – давам ги за пример, тъй като спортистите ги обичат, то ще ги направим по начин съобразен с мястото където се намираме. Бургерът в Марсилия няма да бъде като този в Париж, например, защото местните продукти, които ще намерим на тези места са различни. Целта ни е да комбинираме доброто хранене с интегриране на локални храни за да намалим въглеродния отпечатък при транспорта", добавя Естанге.

Едно от 550-те ястия, които олимпийците ще опитат е далът от френска зелена леща с куркума и джинджифил, която ще се сервира с богатото на протеини кисело мляко скир с кориандър и лайм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Парижолимпиадахрана
Още от Миш-маш
Пет заблуди за детокса, в които няма смисъл да вярвате
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 дни
Френски травестит ще носи олимпийския огън. Тя такава им е всичката работа. Сигурно и половината войници, които Макрон ще праща в Украйна ще са травестити, а другите ще са чистокръвни французи от Централна Африка. Ето за това Франция никой не я взема на сериозно. То само като си помислиш, че жената на президента е набор на майка му ......
79
0
 
5
 
! Отговори
Осрала фон Лайнен преди 1 седмица
Ще ядете бръмбали и червеи!
78
0
 
11
 
! Отговори
888 преди 1 седмица
Очаквайте следващото изявление на Париж: Спортистите участници в Олимпиадата да си насят храна от вкъщи!!! -)))) ПС. Ба си Позорището.... !!!!!! -)))))
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Франция е невероятно cмоmана държава. Всеко ден каквото прочета за нея, само ми пада мнението
76
2
 
7
 
! Отговори
Свиквайте преди 1 седмица
Телешкото и агнешкото са само за евреите. Другите не-хора не може да ядат такива неща. Същото е и с многото пари и имоти.
75
1
 
15
 
! Отговори
Ндааа, преди 1 седмица
Тотални откачалки
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спортист олимпиец на марули,ще е жалка картинка, освен ако няма дисциплина за опасване на нещо.Това бабоклецавица ли го е предложил?
73
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Няма свобода във Франция... Или по-скоро има "свобода по френски". Франция е по-голяма диктатура от България през 70те.
72
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брейй,как нашите многознайковци са се загрижили за френската Олимпиада!Акъли даже дават!Всичко знае,всичко му е ясно на га...нчо ееейй! Не се притеснявайте-французите и без вашите бляскави идеи и съвети ще организират прекрасна Олимпиада!Бъдете сигурни,бг академици!
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Веселба! Значи трябва да си носят месото от вкъщи!
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да им слагат направо червеите, нали глобалистите натискат - на вас червеите на нас вредното месо. Много са хитри с въглеродния отпечатък. Аз ако съм на спортистите правя пълен бойкот, руснаците вече ги отсвириха. Негодниците махнаха каратето и сложиха сърфинга и скейборда, да могат господарите да вземат повече медали. Нали там тези спортове са популярни. Скоро ще въведат и бейсбола и американския футбол, за да могат 2-3 държави да спорят за златото.
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия тотално изплискаха легена... мааймуни с трици ще ловят.. да да ама не! С тия соееви изпълнения се постигат жееендаррски постижение, но не и спортни!
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Париж режел месото и ще видим добри спортни резултати на Олимпиадата през крив макарон!
67
1
 
6
 
! Отговори
@ преди 1 седмица
До СТРАНДЖАТАВ Олимпийското село има Макдоналдс и всичко се засилва там : ) Знам го от участник на Сидни 2000 от нашия отбор и то от добре представителите се : )
66
2
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Добре че българските спортисти си носят по един самар консерви русенско!
65
2
 
15
 
! Отговори
a защо преди 1 седмица
До MNENIE А дали Макрон и сие ще слязът от колите за да пестят за околната среда и да не харчат петрол ???? няма и те са изпеде....чиха френски - егати zagubenaците
64
3
 
20
 
! Отговори
до 59 преди 1 седмица
А защо тогава всички месоядни са толкова бързи ве ръзбирач...в природата всички хищници са бързи
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормалните държави трябва да направят своя олимпиада. Тези съвсем откачиха.
62
0
 
26
 
! Отговори
MNENIE преди 1 седмица
Добра идея на Франция .Трябва да пазим Планетата ни . Хареса ми и идеята Спортистите да нямат течаща Вода и да ходят в Химически Тоалетни и след това да се наторяват Стадионите .
61
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Библията ли четете!2 Къде отидохте, бе, заплеси!? Няма лимит на букви, да ви постна копирания текст, че да не се мотаете! Четете внимателно 3 минути, не повече от самото начало се намира всичко божествено и хармонично, без трупове и кръвопролития!