БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баце и ти използваш "у" което е най-малкото остаряло."у кандидатите"Т.е. стила ти не става.
197
1
 
27
 
! Отговори
От 170 (Българин) преди 13 години
Личното ми мнение е, че макар и тук да успях през изминалите 4 години да задържа стандарта си, безметежостта, простотията, липсата на визия на централно равнище и ограничените разбирания на работодателите в БГ, вече ме накараха да се замислям за бул. Брюксел.Да отглеждаш децата си даже и в столица, където няма една здрава плочка даже и по централните пешеходни улици, мин. председателят се бие в гърдите за една Тракия, пък другите пътища и улици (даже и в София) кучета ги яли, надали за съжаление
196
0
 
29
 
! Отговори
БГ гражданин преди 13 години
аз да ви кажа вече смених 6 фирми и хич не се притеснявам!!! търся коректни и плащащи работодатели! бях и в бг фирма бях и в международна.. в бг фирмата ми се плачеше.. без осигуровки със заплата под масата и когато дойде време да се плащат бонусите ми обясниха че всъщност няма как да ги платят защото плановете били ниски :) да се смея ли да плача ли ?? и се махнах от там.. та така НЕКА не им даваме възможност да ни мачкат!!!!
195
7
 
26
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
От 10 CV-та които получаваме от кандидати за работа 8 са написани с правописни грешки или по неподходящ начин. Вместо Ч се използва 4, ш е заменена с 6....това говори само за тотална неграмотност у кандидатите, които иначе претендират за поне 2 хиляди лева + социални придобивки. Абе Аланколу, нямаш и половин година стаж, обувките не можеш да си вържеш, ако ти ги разменят, но самочуствието ти е като на Нобелов лауреат.....е това е профила на мнозинството от младежите до 24 години за жалост.....
194
1
 
21
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Вижте сега, всичко си е както трябва. Имаме демокрация, имаме пазарна икономика и имаме образование според нуждите на демокрацията и пазарната икономика. Всичко си е точно. Друг е въпроса дали ви харесва или не.
193
2
 
16
 
! Отговори
Желязко преди 13 години
Неграмотни служители - такова животно няма, но че 1/5 от безработните са неграмотни - това наистина е така.
192
0
 
23
 
! Отговори
От 170 (Българин) преди 13 години
Лично шефката ми със злоба ми е казвала в очите "аз няма да наемам хора да ги уча и да си губя времето, още повече те да се учат, докато работят при мен - ако стават, да идват, като не, все ще намеря някой". Е, да, заради "все ще намеря някой" ни е на такъв хал конкурентоспособността, но тя няма значение за работодатели и държава, защото те всички са *** номенклатури, полицаи и военни, нямащи образование и визия за нищо, освен "дай да прайм пачка" от времето на Радо Шишарката...
191
0
 
15
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Бомбите от значение ли са?
190
2
 
28
 
! Отговори
От 170 (Българин) преди 13 години
Преди 4 години се върнах в БГ, бях за малко в чужбина, тъкмо завършил висше в България, до 2007 нещата вървяха като че ли добре и заплатите растяха, връщаха се и още млади (най-вече заради членството в ЕС), после видях как най-големите мутри, бивши военни и полицаи, завладяха отново страната, а те са ШЕФОВЕТЕ тук, както казах не се цени приносът ти към корпорат. печалба и уменията ти, ами просто ще намерят друг, няма нужда да инвестират в теб, няма нужда и да ти плащат добре, няма уважение...
189
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо не ти разбрах мисълта, да не четеш друга статия, или и ти си от тия, "грамотните"?
188
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, точно грамотни си искат. Точно за такива се будят нощно време и крещят в съня си. Глупости! Никой не иска студенти. Всички искат хора с опит от 1 до 4 години. Освен това се търсят и представително изглеждащи. Така че няма значение, дали знаеш 3-4 езика или не, докато не си руса и млада.Така че, нека не се лъжем, какво точно се търси.
187
0
 
16
 
! Отговори
Желязко преди 13 години
Заглавието е сбъркано или авторите на изследването са неграмони: за вски пети "служител" или "безработен" става дума!
186
0
 
16
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Ами недей,продължавай да си от хората,които чакат някой да оправи нещата за да се върнат на готово!
185
0
 
20
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Всеки може дапормени само това около него, което му е в "допир", на повечето от тези факти можем да повляем само косвено бидейки "обикновени" хора... тези които са в допир с тях реално - това е тяхна работа а не само твоя... за това като виждаш обществото като цяло - включая политици, магистрати, гласподоавтаели и т.н. им харсева така и ти не се вписваш в чалго-муттро-комунярщината е отговрнот към дететто ти да го отвдеш някъде, пренебрегвайки личния си комфорт в БГ, който си постигнал явно.
184
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Много са причините за лошото образование и ето примерно няколко от тях:1/ Огромно намяляване на дела на етническите българи сред младите хора.2/ Изключително ниските заплати, които демотивират младите хора да учат3/ Възможността да се учи и работи извън България4/ Пълната липса на ангажираност на работодателите от образованието на техните бъдещи нискополатени служители.
183
6
 
18
 
! Отговори
ор преди 13 години
Неграмотни са, защото толкова са грамотни, учителите им! На сила, на никого не можеш да дадеш/знания/, а само да вземеш! За това народът ни е казал, че занаят не се учи, а краде - бавно и полека усвояват знанията и уменията на "учителя", майстора, по-добрия в професията. Сега теорията, преподавана в учебните заведения, не върви ръка за ръка, с практиката!
182
0
 
25
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Виж сега, фактите са безспорни! Аз не го отричам! Но идеите, мечтите и стремежите, целите, както ти ги наричаш, са нещото, което единствено е в състояние да промени фактите! Аз съм постигнал нещо в живота си, не е кой знае какво, но толкова съм успял! Такива са били абмициите и възможностите ми вероятно! Също така, вероятно, имам известна вина и за тези неприятни факти, които споменаваш! Не съм се отнесъл достатъчно отговорно, не съм изисквал достатъчно от хората за които гласувам...или просто и аз съм си гледал собствения *** и съм допуснал да се случат тези факти... Сега обаче, когато имам син на 18 години, на когото предстои истински да навлезе в реалния живот, ми се ще, той поне да тръгне по друг път... Той да промени фактите, които аз не успях! Вярвам, че неговото поколение може да успее там, където ние се провалихме! Щото варианта със Терминал 1 и Терминал 2 е най лесният! И колкото и да си обичам детето и да искам най доброто за него, все пак някаква любов и към тая пустата и България е останала у мен... Грехота е, да я зарежем всички и да я харижем на ***!
181
0
 
16
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
+1
180
0
 
17
 
! Отговори
Обективна преди 13 години
До Бай Кольо:Ами ще ти кажа - бяхме на квартира и заплатите не ни стигаха доникъде.Сега поне си плащаме кредита за жилище,който изтеглих,когато си смених работата.Иначе си прав,ама нали не искаш да ставам курбан на кауза,в която и ти не знам дали вярваш...На колкото деца съм дала нещичко-все е от полза и съм го дала от сърце и със сърце.Това е,Кольо,приятелю.
179
5
 
17
 
! Отговори
Ева преди 13 години
Няма да се вьрна в Бьлгария ххх