БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Докато в тая държава най-простият и полуграмотен ушев получава заплата колкото двама професоли, а скудоумната *** повече помощи, отколкото е заплатата на квалифицирана медицинска сестра с висше образование, така ще е.И въпреки ужасяващата картинка престъпното правителство на *** Борисов продължава да ощетява образованието, предпочитайки да пилее колосални суми за издръжката и размножаването на хъхрещото престъпно малцинство !!!!
137
0
 
22
 
! Отговори
смс преди 13 години
Искам да питам колко от работодателите са грамотни???Обявите им за набиране на "качествен персонал" са пълни с правописни грешки...Само претенциите им са големи и търсят невъзможното...
136
0
 
18
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Вижте, не казвам, че шефовете също не си трайкат понякога...и те предпочитат за малко пари много работа да йм се върши...Но повярвайте ми, когато решите да напускате, той ще се замисли...и тогава може да повиши заплатата. Иначе може цял живот да съжалява. НЯМА работливи хора, аз ги виждам - от 100 човека 20 работят и изкаравт парите на останалите 80
135
1
 
19
 
! Отговори
...... преди 13 години
Защо, трябва да показваш на какво си способен? За толкова пари, толкова работа! За, толкова пари не можеш да показваш някакви супер способности. Никой не го изисква от теб, а и заплащането говори само по себе си.
134
0
 
19
 
! Отговори
л преди 13 години
гледам,че и доста хора пишат "образувание" - за вас,драги,става въпрос в статията :)
133
6
 
16
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Ей така мислите 90% от българите! Няма да работя за 400 лв - ми стой си без тях! Дано ти е по-Арно! Ако си шеф и имаш такъв работник като тебе, дет нищо не пипа, защото видиш ли - не му стигала заплатата...един лев отгоре няма да му дадеш, ако този човек не се докаже, че наистина ЗАСЛУЖАВА да получава повече!
132
0
 
19
 
! Отговори
л преди 13 години
Прави са ората по-долу-мотивацията липсва...Я кат бях много *** роботих кат чистач за 1800евро,без никво образование.Сега много мозък,две висши,два езика,доста стаж и ...600лв...
131
1
 
26
 
! Отговори
от 116 преди 13 години
В БГ няма политически елит.Наскоро Дойче веле го каза.Преди комунизЪмае имало елит.Хората са били работливи - знаели са за какво работят.Който работи е изкарвал.А комунизма ни научи да не работиме. ''И да работиш, и да не работиш все едни пари ще вземеш''.Сега комунизма продължава.Работя в много мощна фирма (най-добрата в БГ, в областта си). И какво?Извънредните не се плащат.Нощните са смешни.Празниците не се плащат.Събота и неделя - също.Работиш, неработиш - заплатата е същата.Това не го правят работниците, а работодателя.
130
1
 
20
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
При положение, че в България преобладават малките и средни предприятия, това е напълно нормално и не ме учудва въобще. Тия работодатели са започнали бизнес, защото ако тръгнат с техните си качества и образование да търсят работа, няма да бъдат одобрени или ще намерят нещо нискоквалифицирано.
129
1
 
18
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Ами не знам колко сте "добри" и "съвестни", но аз съм сменила само 2-*** шефове и след като съм напускала, все са ме молили да се върна.....ЗАЩО ли...Също съм с 2 висши образования, говоря английски и френски....Не мога да кажа, че съм била на супер заплата, но хората ценят! Но ценят АКО ИМА КАКВО!
128
0
 
14
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Ей това е! Много точно казано. Ония само мънкат!
127
0
 
22
 
! Отговори
cavdo преди 13 години
всеки трети работодател е неграмотен
126
0
 
19
 
! Отговори
WWW преди 13 години
Това не мога да разбера. Да вложиш в работника си 5- 10 години и в един момент да допуснеш да напусне работа или да бъде съкратен, уволнен и прочие. За да го прилапа, някой друг. Що, за изкривено мислене? В такъв случай, какво може да се очаква от нови работници, тези с връзките и ниско образованите не може да се очаква ниво и качество. Обидно e спрямо другите.
125
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм безработен и ако изпадна до толкова, че да нямам какво да ям ще започна работа и за 400 лв. дори, но ще работя на въпреки за тези пари, щя отбивам номера, ще чакам да свърши работното време, няма да си давам зор и ще крия възможностите си като специалист. Тази държава заслужава толкова. Може би един ден, когато стигнем дори гърците по заплати българинът ще стане по-работлив.
124
0
 
20
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 13 години
много ясно че работодателите ще изпитват проблем с качественна работна ръка ,качественната работна ръка изпитва същият проблем с качественно заплащане ,такаче работодателите да вземат малко и да вдигнат заплащането и ще намерят каквото търсят, не само да плачат защото качественната и грамотна работна ръка лесно си намира работа в чужбина и много трудно се пребира обратно.
123
0
 
15
 
! Отговори
лили преди 13 години
Подкрепям те напълно! Имам 2 магистратури,перфектен английски и съвсем приличен немски - абсолютно същото го имам и аз, аз също съм се научила да не мрънкам, помагам си сама и това е....
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде стига платени статии!ниското образувание на персонала е заради ниското заплащане!фирмите не дават хубави пари и следователно привличат слаби и безперспективни работници
121
0
 
19
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
И кое му е чудното на тази новина. Войната за унищожаване на една нация не е задължително да се води с конвенционално оръжие.
120
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
работодателя е една проста овца, щом не е разбрал за какво става въпрос. Неможеш да задържиш никой на работа за 500 , 600 лв, защото за толкова пари все едно си пак безработен.
119
0
 
23
 
! Отговори
лили преди 13 години
Е може да са неграмотни младежите, но пък имат желание да се учат!!! От няколко дни насам ги гледаме по новините - ИСКАМЕ ДА УЧИМ! Е като искате - учете - кой ви пречи?!? Аз бях студентка в СУ през 1996-2001 г. - в предишната криза, и ние учехме на студено през зимата, и тогава нямаше пари за СУ - %-тът от ВБП, отделян за висше образование тогава беше около 3%, което в абсолютна стойност, т.е. като пари със сигурност е в пъти по-малко от това, което получава СУ сега. Но ние учехме без да пискаме