БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
27
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Ами какъвто е народа такива са и неговите работодатели!докато само се жалим и работодателите само и те ще се жалят!Хайде да ги питаме нашите работодатели какви средства са вложили в повишаване на квалификацията на своите служители отговора е ясен ами нищо защото за тях това няма никакво значение защото самите са необразовани и ограничени!И когато се почви служител с висока квалификация започват да мрънкат че трябвало да дават голяма заплата,високи осигуровки,а после нямало хора с квалификация!!
177
1
 
19
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Е как тогава очакваш да се промени нещо?!След като ти си била един от хората, призвани да възпитат новото, да създадат промяната, най напред в съзнанието на следващото поколение, а сама си "абдикирала" от това?! Кой да промени нещо?! Господ ли?! Президента ли?! Или марсианците?! Много ясно, нищо няма да се промени никога, докато самите ние не го променим! Всъщност, по напред, трябва да пожелаем да го променим...
176
1
 
17
 
! Отговори
ddt преди 13 години
skupi rabotodateli , kachestvenata rabotna ruka iziskva investicii, vie kakvo ochakvate, che edin obrazovan chovek shte raboti za 500 leva ludi li ste !?!? Po dobre da si sedim v nas
175
0
 
27
 
! Отговори
Българин преди 13 години
170 - аре да не ми ползваш никът, а?Бай Колю - аз ти говоря с факти, а ти на мене - с идеи - там е разликата. Трудно е да си поставяш високи ЦЕЛИ, когато постигането им не ти дава по-добър ЖИВОТ !!!За *** - и аз казвам да ги оставим на доизживяване - да им спрем помощите и авантите и привилегиите - но правителството ги храни с нашите пари без да ни пита, защото са ЕЛЕКТОРАТ !!! Неслучайно ***, навремето интегрирани, се върнаха в гетото, защото да си *** е по-изгодно !!!
174
0
 
14
 
! Отговори
морал преди 13 години
до 121 - Е това е една от истините за *пътя* на България
173
3
 
24
 
! Отговори
Обективна преди 13 години
До Българин:Супер точен си.Но нали виждаш,че няма ни най-малка вероятност това да се промени дори в обозримия живот на 20-годишния ми син.Затова той ще отиде да учи магистратура в накоя скандинавска държава и няма да се върне.И ние с баща му ще го подкрепим,за да не се прецака като нас.Иначе понякога страдам за учителската си работа,в която влагах много.Сега не влагам нищо,кротко си бачкам,вземам си 900 кинта и не давам пет пари за нищо,гледам си личния живот и толкоз.Не бях такава,ама...
172
0
 
19
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Прав си, ама не съвсем!Ако българите сме с интелекта, с амбициите, с мечтите и целите на Гойко, тогава ок! В такъв случай за нас наистина ще е по изгодно да се заселим в катуните, да не плащаме ток и вода и да не правим нищо друго, освен деца. За радост обаче, все още се намират млади хора, за които помощите за безработни не са достатъчен доход, правенето на деца не е основна цел, и които все още имат амбиции за самоусъвършенстване. Такива, за които образованието не е просто тапия,а израстването в кариерата не е просто по висока заплата, ами начин за самодоказване. Хора с амбиции, със саммочувствие и разум! Затова, предлагам да спрем да се взираме в ***, да ги оставим на доизживяване! Те са аутсайдерите на обществото, хора извън света! Стига сме се сравнявали с тях! Така или иначе, няма да успеем да ги променм! Нека си гледаме собствения живот и да се постараем да го направим такъв, че да удвелтворява самите нас! Всеки нормален човек, би трябвало да си поставя по високи цели, по достойни примери, с които да сравнява собственото си битие! Нека се стремим към стандарта и постиженията на нормалните хора от Европа и останалите "Бели" държави, а не към тези от гетото! Това е пътят, а не постоянното взиране и едва ли не завист към ***, заради безгрижния им живот! Естествено, ако искаме да сме Европейци, а не ***! Ако пък на някого толкова му харесва *** живот, прав му път! Както казах по горе, никой никого не спира! Всеки има право да се засели в гетото, да не плаща ток, да живее от помощи и да превърне жена си в минифабрика за деца! Въпрос на личен избор!
171
1
 
20
 
! Отговори
свако преди 13 години
Олеле-ми че то Боко и Цецо -крадецо да не би да са грамотни!!!
170
2
 
29
 
! Отговори
Българин преди 13 години
В моята фирма персоналът никога не се е ценял! Случвало се е служители с по 6-8 месеца стаж да напускат, защото новопристигащите взимат с по 300 - 400 лв. повече от тях! Истината е, че в БГ, работодателите са отражение на мутро-чалгаро-баджанашката ситуация - нямат визия нито за бизнеса, нито за бъдещето, нискообразовани са и разчитат само на това, че в Б-я трудовото закон-во не се спазва! При служителите ни в Лондон и Москва обаче не беше така, скоро БГ ще е стане и под 7 млн., вкл. и мен...
169
2
 
26
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Работодателите ще имат нужда още повече от кадърна работна ръка и след 5-10 години ще е невероятно. Причина за това е смяната на образователната система, която има за цел да създаде кадри, които да работят без ръководни функции! Днес ще работиш това и това за 5 евро, ама аз искам 20 евро? Е, няма отговаря работодателя, за толкова си учил. А какви работодатели само?! Бивш полицай, осъден счетоводител, колбасар правят мебели?!! Нищо не разбират от занаята, а качеството боже пази! Държавата я няма в случая и не регламентира нищо. В една Дания може да обработваш до 300 декара земя без земеделско образование, но след това се иска. Работодател абе търся общ работник, ама да разбира от чертежи??!! Колко заплата? Ами ела, започни, че ако не ти хареса??!! Общ работник и да разбира от чертежи? Ами как ще го намериш, след като много от сегашните ученици не знаят азбуката?!, 3 х 7 = 14?!?, а като гледам каква заплата даваш?
168
0
 
27
 
! Отговори
Пичай преди 13 години
Достатъчно е човек да отвори, фейсбук и да види писанията на шльокавица, за да разбере, че умствения капацитет и уменията на тези хора са около и под нулата.
167
2
 
31
 
! Отговори
Българин преди 13 години
161 - ами така е- защото живеем в някакъв изроден социализъм, в който знаещите и можещите са принудени да хранят некадърните и мързеливите !!!Ако бяхме нормална държава - свободна и капиталистическа, Пенчо щеше да живее в хубава къща, Гойко да работи като роб само за залъкът - да копа по цял ден, защото за нищо не става, никой нищо не дава даром, а трябва да се яде, а Генчо щеше да защитава този, който му плаща - а именно Пенчо, а не Гойко !!!
166
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами да, масово чакат да им свърши работния ден и да си тръгнат....нормално с тези заплати...дет се вика, да излиза хляба
165
1
 
17
 
! Отговори
ВУЛКАНА...... преди 13 години
Ти ще ми кажеш на чие рамо да рива. Ти ли ни издържаш? Ти грамотния и виско образован? А връзките слагаш ли си или толкова си обсебен с твоите 400 лв., че не виждаш вече по далече от носа си. Интересите сложи ли ги? И това не си. Време беше да работиш че от 8,30 до 10.00 h. Това цели 2 h. За 6 h. работа даже не са и толкова, като сложим и обедната почивка един час са 5 h., и взимаш 400lv. заплата хората за 10 часов труд взимат толкова. И работят,при нечовешки условия.
164
1
 
28
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Терминал 2 на софийското летище! Друг вариант за някакъв нормален живот няма!
163
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''Да живеят законите'' или от къде тръгва всичко.
162
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как се оправят нещата?Пращаш млади, кадърни хора да сзе обучават на запад.После да поработят там 5 г.И назначаваш в БГ само такива за шефове.Но трябва и да обичат България. Да са добри и умни.И след 20 г. евентуално...
161
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Братле.. съсипа направо. Много точен коментар...
160
3
 
65
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Я си помислете - кое в тая държава е по-квалитетно и изгодно - да си образован или да си полуграмотен или направо неграмотен?Ситуация 1: Будният младеж Пенчо завършва училище, после учи висше до 24-25 години, започва работа и (понеже е категория труд (работи с акъл)), е принуден да плаща осигуровки цял живот, но да не доживее до пенсия - защото е завършил образованието си на 25, а му искат 40 години трудов стаж, за да се пенсионира.... 25+40=65 - ако работи НОН СТОП и му върви стаж !!! А ако за тоя период от 40 години на няколко пъти остане безработен, общо тъй 5-6 години? - Възрастта, до която трябва да работи, надвишава средната продължителност на животът за мъжете в България !!!Ситуация 2: Простият му съсед и другар от детинство Генчо, избутал училището както дойде, с тройки, защото е природно ограничен, мързяло го е да учи и е предпочитал кръчмите пред книгата, става ушево прасе, бара си мъдурите 20-тина години, кърти в патрулката и рекетира хората, на 45 се пенсионира, взема 20 заплати накуп, после бачка някъде като охрана, отново дремейки по цял ден - и пенсийката и заплатката му текат.Ситуация 3: Скудоумният *** Гойко от катунът срещу Пенчови и Генчови въобще не ходи на училище, до 30-годишна възраст не успява да се научи дори да говори членоразделно, не работи дори минута през излишният си живот (ако не броим кражбите и правенето на чаавета), нореално се пенсионира на 18, защото цял живот "работи" "социално слаб и трайно безработен" - а Пенчо цял живот го издържа с вноските, които УЖ прави за бъдещата си пенсия, която няма да получи НИКОГА !!!Е, какво очаквате - щом ако си образован, си прецакан, а ако си неграмотен, си привилегирован?
159
2
 
25
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Споко и без това ставам! Не ми пречат, нека си говорят. Явно е, че тук 90% от писарите са хора, които "НЯМА ДА РАБОТЯ ЗА 400 ЛВ" и си стоят вкъщи и се чудят откъде да вземат 2 лв, защото няма да работят за 400 :)) Ей затова сме на тоя хал, никой не ни е виновен! Но такива хора нямат право да се оплакват! Те са си заслужили съдбата. Айде чао, отивам на работа, все някой трябва да ви издържа....