45% от децата имат проблеми с учебния материал

Специален подход при дислексия и дисграфия иска Такева
18 апр 2013 18:41,
92
45% от децата имат проблеми с учебния материал
Янка Такева. Снимка: архив Булфото

Около 45% от децата в детските градини и училищата имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал заради дислексия и дисграфия. Това показват изследвания от 2009 г. до края на 2012 г., съобщи  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Днес Такева обърна внимание на децата с РВВ - различно възприятие и възпроизводство, в образователната система.

По нейни думи те нямат видими проблеми и не се възприемат като деца с  специални образователни потребности и се обучават по общоприетата методика. Децата с РВВ най-често имат дислексия и дисграфия.

Според председателя на учителския синдикат те са “кротички“, но трудно се справят с писането и с учебния материал, особено с разказвателните предмети, при които уроците са структурирани.

Децата с РВВ рано напускат образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал, обясни Такева.

По думите й Министерството на образованието и науката, Националния институт за квалификация на учителите и университетите трябва да обърнат повече внимание на деца с подобни затруднения.

Според Такева е необходимо да се промени изцяло методиката за преподаване на деца и ученици с РВВ, както и подходът на самите учители към тях. Студентите по педагогика трябва да имат четиримесечен практически стаж, а не както е сега – едномесечен, посочи тя. По нейни думи квалификацията на настоящите учители трябва да съдържа и новите методи, подходи и средства за работа с деца и ученици с РВВ.

Не можем да стоим безучастни, защото 83 процента от гимназистите ни завършват средно образование и това е изключително нисък процент за България, заяви Такева. Според нея една голяма част от незавършващите средно образование имат проблеми с РВВ на учебния материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дислексията не е виновна за възприятието на учебния материал, а самия материал. Дъщеря ми е с дислексия. Е и? знае 3 езика плюс родния български. Това невъзможност за възприятие ли е?
65
5
 
15
 
! Отговори
майка на двама учени преди 11 години
след като педагогика записват тези,които нигде другаде не са влезнали след пето класиране - на какво да ни научат децата??????????????? Шуменския университет ги пуска и такива които не могат да свържат три изречения правилно на говорим език, а пък за правопис............
64
3
 
25
 
! Отговори
оле боже преди 11 години
Не децатата са дефектни, образователната система все още има мирис на ком. обучение... Учителите от кол и въже, в педагогиката се записват уникални ***, на лапетата до 8ми клас им се изсипват 2 тона *** за "обща култура" и накрая какво... никаква култура. Сменете образователната система драги управляващи, ама ги е страх, защото точно такава реформа ще бъде началото на управията на държавата ни. Искат ни в ***, не забравяйте, а ние си мълчим...
63
0
 
5
 
! Отговори
georgi преди 11 години
Боже пази България от мнението на Такева..............
62
3
 
16
 
! Отговори
То преди 11 години
Нашето не са училища и детски градини . Може ли ти леличка в детската градина да седи с електронна цигара вътре в стаята ? Е какво искат от децата. Едната учителка в часа за речеви комуникации им тиква по един автомат да се стрелят и както се изразява много им се КЕФИ. Искат учиениците да се държат възпитано , когато учителите се държат и изразяват като гамени ... Синдикатите първо да видят гредата в собственното си око , после да обвиняват учениците , че били зле...
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През последните 20 години най-силните ученици и студенти заминаха в чужбина. Техните деца сега са там. Малко по малко каймакът се обра и тук остават посредствените и мързеливите.Наложи се да отидем да живеем в малко провинциално градче. За допълване на бюджета започнах да давам уроци по математика. Седмокласници не знаеха таблицата за умножение, имаха затруднения със събиране и изваждане и пишеха неграмотно. Според мен това е до голяма степен по вина на учителите.
60
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 11 години
До lusi vasileva:Г-жа Василева, КАК ЩЕ ПРИЛОЖИТЕ ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОД И ЛЕЧЕНИЕ ЗА 45%, повтарям - 45% от учещите деца? Том Круз е актьор, човек на изкуството, 45% хора на изкуството ли ще станат? Значи, това, че ВСЯКО ВТОРО ДЕТЕ Е С УМСТВЕН ДЕФЕКТ, НЕ Е СТРАШНО?
59
3
 
2
 
! Отговори
lusi vasileva преди 11 години
Проблемът с дислексията е решим.Трябва много упоритост от страна на родителите,така че детето да получи необходимата подкрепа в усвояване на материала.Възможно е това да ства по-бавно ,но децата успяват да завършат и висше образование,стига да имат подкрепа.Някой,който да учи с тях.С дислексия е Том Круз напр.това не го прави по-малко успешен.Тези деца са творчески личности,защото дясното и лявото полукълбо при тях е с обърната функция.Няма нищо страшно в дислексията.Всички не може да сме еднакв
58
1
 
6
 
! Отговори
даскал преди 11 години
Ами тая абонирана за синдикален "лидер" бабичка кога ще си ходи? Всички синдикални "лидери" узурпираха ръководните места и постоянно се самоизбират и постоянно играят с властта - която и да е тя. А въпросната Такева е от проста по-проста. Тя е въплъщение на униформения, на елементарния учител. Добрите и оригиналните учители са недолюбвани от директорите на училищата, но пък за сметка на това са обичани от учениците. А Такева, повтарям, е НИКОЯ, тя не е НАШ представител там "горе".
57
2
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
До Има ли виновниНеи са виновни даскалите, те толкоз си могат. Какво може да се иска от един неможещ човек? Нали?
56
1
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
До ТъпчоНе е много видимо точно кой видимо и кой невидимо, май...
55
5
 
12
 
! Отговори
Има ли виновни преди 11 години
Все даскалите виновни. Защо не обърнете внимание на учебните програми, които са сведени за циганиета, а не за Българчетата. Това е нивото. Защо вкарахте либерализацията в училище. Вече в междучасие се напиват, дрогират се в училище. Ввие родителите сте едни от най-главните виновници - за гаргата, гарджето е най-хубаво. Това, че детето ви е калпазанин, не учи, шляе се, не му пука, псува по-възрастните, вас не ви е еня. Винаги чуждите са виновни. Дерзайте все така, създавате негодници и калпазани.
54
0
 
8
 
! Отговори
Матурист преди 11 години
До АмаМатури /дори не пробни, а "живи"/ има на сайта на Министерството на неграмотността по всички предмети и по години. Достъпни са. Който иска, може да види колко са важни сложните съставни изречения с подчинени обстоятелствени или апосиопезата за средния български ученик и колко маловажно е изразяването на свои милси по даден въпрос. Последното е толкова маловажно, че липсва изобщо в матурите за V клас.
53
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 11 години
Това, което чета по-горе: "Около 45% от децата в детските градини и училищата имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал заради дислексия и дисграфия...Децата с РВВ рано напускат образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал" Е УЖАСЯВАЩО!!!!! Казано по-просто, ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ОТ УЧЕНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА С УМСТВЕНИ ДЕФЕКТИ. УЖАСЯВАЩО Е!!!!!! Като прибавим и ***, и децета на гурбет, много от които изобщо не учат,НЯМАМ ДУМИ! КАТАСТРОФА!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждала съм, че във всяко училище, учениците могат да дават оценка за учителите си.Много са показателни резултатите. Но не са изгодни.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще се съглася с 51.Такева беше показана по телевизията като виден темплиер. Освен това, не искам децата ми да са обучавани от учителки, които говорят на диалект, тя казва "голями"...От мая клас в Математическа гимназия, тези, които бяха оставени на матура, станаха учителки по...математика.Друг случай-учителка по български написа на дъската Лю.(точка) Каравелов и крещя на смеха на класа, че е права.Неприетите никъде, ставаха учители в мое време.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПламенГрешиш, случи се, даскалитите са с едни от най-високите заплати и с безумно количество свободно време и отпуска. А те какво качество дават като образование е най-спорното.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тази богата госпожа откъде се пръкна сега? Учителският синдикат май нейните интереси защитава.
48
1
 
5
 
! Отговори
varg преди 11 години
Имат защото незнаят български език,а турски.
47
0
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Имам чувството, че затъпяването и проблемите с образованието са откакто Янка Такева седна на стола на синдикатите...От 1990 година е зам.-председател, а от 1994 година насам е председател на Синдиката на българските учители. Какво съвпадение... Оттогава насам нищо добро не се е случило.