Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова

Майчиният език си остава избираем предмет - ЗИП, поясни тя
Обновена: 4 юни 2013 15:53 | 4 юни 2013 09:45, Камелия Цветанова
371
Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.

Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания. Тогава тя заяви, че редом до учебника за българския език, трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

"Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език", заяви днес Клисарова.

Тя обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища.

Още по темата

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

От изказването на Клисарова стана ясно, че спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите.

Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

За обучението на малките деца образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас.

"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват тя заяви, че празникът много се преекспонира.

"Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви", коментира Анелия Клисарова шикозните тоалети и скъпи коли.

Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност.

"Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турският ще се изучава само от българите мюсулмани, за да се увеличи принадлежността им към турската нация. Това се прави, защото голяма част от бъгларите мюсулмани все още ползват българския език.
289
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗИП-задължително избираем предмет ,а СИП-свободно избираем предмет.Да не ни прибутват лъжа,защо е задължително избираем А НЕ СВОБОДНО ИЗБИРАЕМ.
288
1
 
19
 
! Отговори
.. преди 10 години
Боже, колко са великодушни? Даже не е задължително да учим на турски език, т.е. разрешават ни да си ползваме българския, ЗАСЕГА.
287
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
-Къде са ти ,лельо,паричките? отговор: -Във торбичките,под очичките /алкохола не прощава/
286
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 9 юни, в 12 ч. - пред парламента!!
285
2
 
13
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Гледам я, доста е зажадняла за дьржавни парици за да си оправи чутората, че горката на нищо не прилича. Скоро на всички трябва да им се клатят краченцата - ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА БЕСИЛОТО!!!!!
284
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sled kato bylgarskiiat ne e zadylzhitelen za turcite v Bylgariia, napravete turskiia zadylzhitelen za bylgarite.
283
4
 
25
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
СЪПРУГАТА МИ Е РУСКИНИЯ ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ МОЯТ СИН ЩЕ УЧИ РУСКИ ЕЗИК СЪСЕДКАТА МИ Е АЛБАНКА ЗНАЧИ НЕЙНИТЕ ДЕЦА ЩЕ УЧАТ АЛБАНСКИ ЕЗИК.ВЪВ БЪЛГАРИЯ .БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРСКИ ЩЕ СЕ УЧИ .А ОТ 5 ИЛИ 6 КЛАС ДА СИ ИЗБЕРАТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛАСА. НИКАКЪК ТУРСКИ ЕЗИК .ОБВИНЯВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД ЧЕ НЕ ЗНАЯТ ДА ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ.ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ Е ВИНОВНО БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ А ТУРЦИЯ ЗА ТУРЦИТЕ.АЛБАНИЯ ЗА АЛБАНЦИТЕ РУСИЯ ЗА РУСНАЦИТЕ.АЗ СЪМ ПРОТИВ ДА СЕ УЧИ ТУРСКИ
282
3
 
28
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 10 години
Ааа, усещаме връщането на нормалността:1. Обвиненията срещу Маргините бяха свалени.2. Отварят вратичка за връщане имотите на царя.3. Мирослава Тодорова, спасила от затвор много знакови престъпници, е в настъпление.4. Убиеца на Цар Киро получи намаление на присъдата (нали Евророма са в Коалиция за България с БСП).5. Започна ловът на вещици.6. Демагогията се вихри с пълна сила.7. Гьобелсовата пропагандна машина се върти с максимални обороти. 8. Шуробаджанащината получи най-ярко проявление още в кабината.9. Номенклатурният подход е пак в действие с... още дежурния си номер да ме
281
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a az togava iskam i *** da se izu4ava
280
0
 
10
 
! Отговори
правосъдие в мрака преди 10 години
Ако има сделка, която ще заблуди българите с този търски то значи само едно------------започва правосъдие в мрака част първа...............
279
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗИП-задължително избираем! Не ни правете на глупави и спрете да заблуждавате хората.Явно целта е да се обезличи всичко българско!
278
6
 
1
 
! Отговори
megi преди 10 години
vas vaye strah ot fesove tovae samo edna shapka normalna to nehapi no kato pisete komentar pisete pravilno ce od glad yadete bukvite
277
0
 
17
 
! Отговори
до злопаметна преди 10 години
Исках да кажа,че това е схемата,а бъдещето на тази част от България ще е под въпрос.Дали не се подготвя за автономна република?Дали парчето,което бяха изрязали турците от нашата карта ,/уж невинно/ не е сигнал?
276
8
 
1
 
! Отговори
megi преди 10 години
zasto se boyite ot turskiya itaka nerazbrah turski seriali gledate turski neiskate da ucete tovaste vie b1lgarite
275
0
 
7
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До АзТочно така. както навремето в провинцията се опря да се плаща на *** да им посещават децата български училища за да има достатъчно деца на хартия да не се разформирова училището и българските учители да не останат без работа. И това бе по времето на Почешарски "разтури седянката", аз много добре го помня за разлика от някои. Ромите сами идваха в училищата и питаха "Колко"? Ся другите са на "дневен ред" както каза дружето турчин малко по-надолу.
274
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Чета тук, разни брътвежи, и не мога да повярвам колко елементарно разсъждавате.Не усещате ли, колко лекичко ви пускат по пързалката? Невинно се казва,че това е свободно избираем предмет-майчиният турски език.Къде мислите ще го изберат-в Кърджали,Девин,Дивотино,или като цяло, в югоизточна България.Там е съсредоточен най-многобройния електорат на ДПС.И нали не мислите,че децата ще избират какво да учат.Не,това ще са родителите им и то под натиска на местните феодали.Това е схемата,а какво ще е
273
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе кви са тия глупости ? турския трябва да е задълвителен ,иначе как децата ше разбират лютви кво говори на предизборни кампаний ? мани го БЪЛГАРСКИЯ то тук вече тоя език се забравя - турски , руски и ...................... сидеровски тва са важните езици !!!
272
1
 
16
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До до 290 и 291Да бе, а платени рейсове от Турция с български паспорти кой ги е поръчвал по изборите, "местните"? По кърджалийско и те бяха много "местни" за две кебапчета продали гласовете си. Друже, имам приятелски семейства турци, не се дразня като си говорят помежду си, работници турци са ми правили ремонта, но тук е друго, не се прави че не разбираш.
271
1
 
21
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
ПУСНЕМ ЛИ "ТАРЛЪО ПОД ОДЪРА ТОЙ ЩЕ СЕ КАЧИ НА НЕГО!" КОГАТО ВЪВЕДАТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАТО СИП В ТЪРЦИЯ ТОГАВА МОЖЕ ДА ГО КОМЕНТИРАМЕ! БЪЛГАРИ НЕКА СИ ДАДЕМ СМЕТКА ЧЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕХА В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ,СКОРО ЩЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ И ПО ЧИСЛЕНОСТ И ТОГАВА??????????