Проект връща отпаднали от училище деца - в клас

Учениците са от Камено и са между 1-ви и 8-и клас
1 сеп 2013 12:48, Петя Славова
17
Проект връща отпаднали от училище деца - в клас
Снимка: Община Каменово

Общо 45 деца от община Камено, които са отпаднали от образователната система, ще бъдат върнати в училище. Тяхната реинтеграция ще стане в рамките на проект „Отново на училище”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Участници в инициативата са четири училища от общината – СОУ „Христо Ботев” – Камено, ОУ „Иван Вазов” – с. Русокастро, ОУ „Христо Ботев” – с. Трояново, НУ „Братя Миладинови” – с. Кръстина. Общата стойност на проекта е 127 368, 81 лв, отбелязват от общината.

Работата стартира през септември 2012 г., като целта е не само да се върнат децата в клас, но и да се предложи превенция за бъдещо отпадане на ученици от образователната система. В тази връзка е извършено психологическо изследване, което да покаже какви са причините тези деца да не ходят на училище. Освен това 20 учители от общината са преминали или им предстои да започнат специално обучение за работа в мултикултурна среда.

Дейностите по проекта включват сформирането на групи, в които учениците се обучават допълнително по български и литература и по математика.

„За децата от Камено бяха организирани и допълнителни часове по информационни технологии. Предоставихме им свободно време, за да ползват компютрите в училище, тъй като повечето от тях нямат интернет вкъщи.”, каза директорът на СОУ „Христо Ботев” в Камено, Катя Балтаджиева.

По думите й дейностите вече дават резултат и от 45-те ученика, включени в проекта, 30 вече са се върнали училище, а заниманията с останалите 15 започва от началото на новата учебна година. Децата, с които се работи, са на възраст между 1-ви и 8-ми клас. Има и младежи между 16 и 18 г. , които са записани в самостоятелна форма на обучение.

Анкетно прочуване, направено в четирите населени места на общината, е показало, че най-честата причина децата да не посещават часовете, са техните родители. „Налагаше се да говорим с тях и да ги убеждаваме, че посещаването на часовете е важно. Отделно привличаме децата, като им създаваме различни интерактивни методи на обучение, включваме ги във фолклорни кръжоци и друг вид занимания, които да събудят интереса им към училището.”, допълни Балтаджиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 10 години
На който не му се учи- да върви да бачка и да му спират на него /на родителите му/ социалните помощи.Иска се добър контрол в отчитане на посещаемостта, обаче, което си зависи изцяло от училищата, а не нови програми похарчи- пари, които са напълно безсмислени и никакви проблеми не решават и няма да решат. Санкции до дупка и това е.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А като не им се учи да ходят да пасат пуйки и това си е, тротоари за метене бол!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално ли е учителите да ходят като при предизборни кампании да агитират децата по селата само за да не се закрие някое училище.Или да ходят да ги изпитват по домовете,за да им оформят крайна оценка.ТОВА СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА!Млади хора все по-рядко обръщат внимание на тази професия,в следващите няколко години предстои пенсиониране на доста от съществуващите кадри.Какво ще правите тогава?Килийни училища?Дайте права на учителите и вдигнете качеството на обучение, не се занимавайте с глупости!
10
1
 
0
 
! Отговори
Tsvetelina Beckas преди 10 години
Za6to vse o6te se kriete pod glupavi psevdonimi napi6ete si istinskite imena ot kakvo se strahivate.
9
0
 
0
 
! Отговори
Tsvetelina Beckas преди 10 години
E vse ne vi haresva kakvo pravitelstvoto pravi no pak vse go podkrepiate I pluete sre6ty protestira6tite!Taka niama da promenite ni6to.Vsi4ki na protesta mu e maikata s iskania za novo pravitelstvo koeto podkrepia nas BALGARITE I na6ite detsa ne maltsinstvoto
8
0
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Не само безплатно, но и задължително до 7 кл.. Ако отпадне, трябва да има санкции, а не да се наливат още пари, защото се нарушава Конституцията. Но това са ***, да не забравяме за кой етнос е статията
7
0
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Няма дума "наЩИ", а нашите... Език мой, враг мой
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОлаТова са нащи пари
5
0
 
17
 
! Отговори
Каменица преди 10 години
Въобще не знам къде се намира община Камено, а и не ме интересува, но знам, че усвояването на пари по ОП "Развитие на човешките ресурси", е преливане от пусто в празно. При положение, че държавното образование в БГ е безплатно и стотици хиляди деца посещават държавните училища, не може да има привилегирована група, за която специално да се отпускат средства. След като родителите им не желаят да учат, би трябвало да ги санкционират. С тези пари може да се помогне на други училища напр. за ремонти
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаххааха това тире в заглавието е просто уникално!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То като гледам тук журналистите имат нужда от часове по български език. Тирето в заглавието кърти просто...
2
3
 
19
 
! Отговори
Ола преди 10 години
Защо си пилеете парите за безсмислени работи!Откривайте работни места и там започнат чиракуване!Български език и математика...какви са тези простотии!
1
1
 
28
 
! Отговори
dan преди 10 години
Въвеждат се и три допълнителни предмета:1. Как да "берем" джелезо и да го предаваме в съответните пунктове.2. Как да ползваме ток и вода без пари.3. Как може за едно 15 год. момиче да се получават детски и същевременно и то да взема детски за родени едно или две деца.