360 млн. лв. потъват в частни уроци

Половината деца са с допълнителни занимания
57
 360 млн. лв. потъват в частни уроци
Снимка: Булфото, архив

Около 360 милиона лева се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Половината от учениците в България посещават или са ходили при платен преподавател след часовете, пише в. „Монитор”, като се позовава на данни от Доклада на младежта за 2012 година, който бе приет от образователната комисия в парламента.

Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Така при цена от 20 лева за урок и посещение по 8 пъти месечно в продължение на половин година се получава внушителната цифра от 360 млн. лева.

„По всяка вероятност родителите на настоящите ученици не преценяват образованието като достатъчно добро за успешното развитие на децата им. Посещаването на частни уроци е интензивно преди кандидатстване в университет. Това обяснява и високия дял студенти – 62%, посещавали частни уроци“, пише в доклада.

Всеки десети ученик е повтарял годината или е бил на поправителен изпит, сочат още данни от документа. Свободните часове в училище пък са част от ежедневието на 20% от учащите у нас.

Отпадащите ученици продължават да са голям проблем на образователната ни система. Според доклада най-честите причини за това са бедността и нежеланието на подрастващите да посещават класната стая. Тревожна тенденция е, че институциите не търсят децата, които излизат трайно от училище.

Почти половината от учениците у нас владеят добре един чужд език, пише още в доклада.

12 000 младежи пък са напуснали страната през последната година, като са сменили адресната си регистрация. 74% от гимназистите ни пък имат положителна нагласа към идеята да работят в чужбина.

Половината от работещите младежи у нас пък не са доволни от заплатата си и са на мнение, че трудът им е подценен.

Друга тревожна констатация е, че една трета от работещите младежи не се осигуряват на заплатата, която реално получават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: частни уроциученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
irina.cerna преди 10 години
С тая образователна система, тва са единствените читави уроци, които човек може да намери. Безумието е пълно, а децата са прогресивно и умишлено затъпявани.
48
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
Това са най-добре инвестираните пари...
47
0
 
6
 
! Отговори
камелия преди 10 години
Децата не харесват училището, отблъскват ги с непонятна и ненужна информация още от втори клас. Наистина учебниците по български и литература за ужас, имам 2-а ученици, в 5 и 8 клас и съм отвратена от глупостите, с които са пълни всички учебници. Въртим се в омагьосан кръг - много пари се дават за образование - дали ще са курсове, уроци, задължителните допълнителни учебни тетрадки (дори и по музика?!) към "безплатните" учебници, толкова по-неграмотни и незнаещи са децата ни за жалост.
46
3
 
3
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Родителите са принудени да подхранват тази мафия-системата го иска и толерира.Ако искаш детето ти да е нещо, особено ако искаш да научи език и разчиташ само на у-то/изкл. ез. гим./, ч. уроци, курсове са задължителни.Децата започват да учат от 1-ви кл. анг. ез и проучване показа, че в 12 кл. не могат да напишат здравей, на анг.Всички които познават и чиито деца учат в чужбина не са ангажирани с уч. процес, както бъл. родител.Както каза един баща на род. среща-спреде да давате дом. за родителите.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази статия говори единствено,че работата на учителите в час е посредствена, дори слаба, което създава нуждата от частни уроци. Дори критериите за приемни изпити се опират много повече на знанията ,усвоени от частни уроци. Отделно родителите също допринасят тази мафия да процъфтява.Всеобщото мнение е,че ако не ходиш на частни уроци, ще се провалиш на изпитите. Пълна глупост, всичко зависи от ученика.Познавам деца, които получиха високи оценки със самоподготовка.
44
2
 
4
 
! Отговори
51 преди 10 години
Това което казва Атанас 49 е вярно. Аз също познавам "големи имена", които в час отбиват номера, мотаят се, решават най-лесните задачи от учебника, но като отидеш на частни уроци - "светила". Ама сигурно и те си имат основание, в училище един час се плаща около 5 лв. лудницата в класа е бонус, а като отидеш на частен урок - 15-20 лв. и то чисто. Досега не съм видял някой да дава касова бележка...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе какви частни уроци,ставайте милиционери там акъл не трябва ,ще се съберете с детски учител или друг на държавна хранилка и е full time шит.Кеф да го ***.Дремиш кат даракчийско магари и ти плащат.
42
5
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Аз познавам учител, който наистина от частни уроци (в град от северозападнала БГ се намира) си докарва по поне 1000 лв отгоре от частни уроци по математика. Същият е трудоустроен.Познавам и други, които като влязат в час гледат да си отбият номера (не зашото са некадърни, а зашото не искат), за да могат след това да си подберат ученици за частни курсове в къщи. Такива са ме отвращавали винаги, но това не ми е попречило да съм лщбознателен и да продължавам да чета. Другото са оправдания.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво знаци "ПОТЪВАТ"?Ей така изчезват,или държавната мафия няма възможност да си вземе своят дял,бюрократите не могат да "уапят"от баничката или...Мислете ,като пишете!
40
1
 
13
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Учениците се оплакват, че им е труден българският език: граматиката, особено препинателните знаци при сложните изречения и пряката и непряка реч. Освен това им е трудно и тягостно да правят разни формални анализи на литературните произведения, вместо да разсъждават върху тях. Всъщност обучението по БЕЛ е адски остаряло, а учебниците направо - ***. Тестовете след 7 клас са съставени също доста глупаво. Българските деца намразвят родния си език и литература. Благодарение на училището!
39
4
 
7
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
До данакоплатец - БРЕЙ ЧЕ ЗАВИСТЛИВ НАРОЕЦ - БЕЗ ДА Е РАБОТИЛ ЗАНАЯТА -ВСЕКИ ВСЕКИМУ ПРЕТЕНЦИИ И АКЪЛИ ПРЕДЯВЯВА. ЧЕСТНО КАЗАНО - ЗА УЧИТЕЛИТЕ - ЗА ДА БЪДАТ ДОСТОЙНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ПАТРИОТИ - ЗАПЛАТА - МИНИМУМ 2500 ЛЕВА.
38
23
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
DA , ВЗЕМАТ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА ОТ ЧАСТНИ УРОЦИ , ЗА ЛЕКТОРСКИ ПО ПОЛОВИН ЗАПЛАТА ОЩЕ ЗА ОБЛЕКЛО ,ОЩЕ ЗА ЧАСА НА КЛАСА, ОЩЕ ОТ ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ, ОЩЕ ЗА ПРОЕКТИ, ОЩЕ БОНУСИ ЗА 24- МАЙ, КОЛЕДА , 15- СЕПТЕМВРИ А ЧИСТАТА ЗАПЛАТА НА ЕДИН УЧИТЕЛ С 20- ГОДИШЕН СТАЖ Е 1000 ЛЕВА ВЕЧЕ ! А РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО СА ВИДНИ ! БЛАЗЕ НИ С ТАКОВА ОБРАЗОВАНИЕ И ТАКИВА УЧИТЕЛИ !!!
37
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 10 години
До данакоплатецТи имаш крещяща нужда от частни уроци по български език и литература, данЪкоплатецо!
36
1
 
28
 
! Отговори
:) преди 10 години
До КукурукуИменно. Учителите са проблем номер 1 на България! Вилите им палати, колите им последни спортни модели, ходят с тежки златни ланци, слагат си силикон в гърдите и си удължават мъжките атрибути. Ходят по скъпи почивки и се къпят в шампанско... А вилите? Виждали ли сте им вилите? Ширят се в палати опасани с камери и охранители, а горките митничари спят по пейките. Не ги е срам!
35
7
 
7
 
! Отговори
дани преди 10 години
Нищо ново,още по малко и за чудене,а как е в здравната система,при лекаря в работно време за преглед,но тъй като няма време,визитка за частния ми кабинет,същото и в училище,обучение до някъде,за по сигурно на частни уроци,които в една не малка част,се дават от участници в комиси по оценяване,или прием на ученици и студенти,тоест,има конфликт на интереси,но в името "детето",да се класира,кой ти гледа масовата учебна практика и търси отговорност за зле свършена работа.
34
28
 
8
 
! Отговори
данакоплатец преди 10 години
До даскалаСтига лъгахте, че учителите вземат малко.започват с основна заплата от 475лв.после се дават за класни, за кръжоци, дават им се два пъти пари за дрехи по 250лв..но не това е проблема .те работят средно по 4 часа на ден.ваканциите са им ваканции, после отпуски и ала бала ница.нищо не преподават и то нарочно.прехвърлят си учениците на частни уроци.защо като са на частно работят, а в училище не.отново казвам веднъж им плащаме заплатите, затова ако обичат да си плащат данъците
33
5
 
21
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Егати комунистическото заглавие , какво означава 360 милиона ПОТЪВАТ за частни уроци , откога астната ПРАКТИКА Е ЗАБРАНЕНА в Република България , да не би случайно да се връщаме в комунизма.
32
9
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Понякога нарочно не се казват нещата както трябва и след това трябва на частен урок да отидеш
31
2
 
5
 
! Отговори
спомени преди 10 години
Много заблуждаваща е политиката на това правителство.Ех,Орешарски! Като слушам ТОНА на др.К.Нинова към теб- ЗАЩО си ТАМ,при столетницата, Дпс, Атака?1.Овчаров казва( а и го знаем),че токът скоро ще се увеличи с 40% Защо онова момче Драгоев ли беше на енергетиката, хвърля ПРАХ в ОЧИТЕ Ни( но знаем,че нЯМА никакво намаление!2.За частните уроци : През 1975 вземахме ЧАСТНИ уроци по ЛАТИНСКИ,ИТАЛИАНСКИ,ГРЪЦКИ.3.Правителството иска да СЪЗДАДЕ същия СТРАХ, който съществ. през ТОТАЛИТАРНИЯ режим 45г.
30
5
 
11
 
! Отговори
частни уроци преди 10 години
Само който не е преподавал частни уроци, може да каже, че е "търгашество"! Губиш време! И не винаги се гарантира резултат! Гледам сега, когато обяснявам задачи по математика на дъщеря си: ТРУДНО! Ако самото дете не се "вземе в ръце", да решава, да се упражнява- по езици-ДА ПИШЕ,ДА ЧЕТЕ На глас!!, никакво "наливане" не може да го оправи.Така че уроци трябва да има.Няма нищо лошо.А това не е ЛЕСНО и за онзи, който ги преподава! ПО собствените си деца виждам.И мисля, че е направо "жертва" да препод

Спонсорирани публикации