360 млн. лв. потъват в частни уроци

Половината деца са с допълнителни занимания
57
 360 млн. лв. потъват в частни уроци
Снимка: Булфото, архив

Около 360 милиона лева се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Половината от учениците в България посещават или са ходили при платен преподавател след часовете, пише в. „Монитор”, като се позовава на данни от Доклада на младежта за 2012 година, който бе приет от образователната комисия в парламента.

Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Така при цена от 20 лева за урок и посещение по 8 пъти месечно в продължение на половин година се получава внушителната цифра от 360 млн. лева.

„По всяка вероятност родителите на настоящите ученици не преценяват образованието като достатъчно добро за успешното развитие на децата им. Посещаването на частни уроци е интензивно преди кандидатстване в университет. Това обяснява и високия дял студенти – 62%, посещавали частни уроци“, пише в доклада.

Всеки десети ученик е повтарял годината или е бил на поправителен изпит, сочат още данни от документа. Свободните часове в училище пък са част от ежедневието на 20% от учащите у нас.

Отпадащите ученици продължават да са голям проблем на образователната ни система. Според доклада най-честите причини за това са бедността и нежеланието на подрастващите да посещават класната стая. Тревожна тенденция е, че институциите не търсят децата, които излизат трайно от училище.

Почти половината от учениците у нас владеят добре един чужд език, пише още в доклада.

12 000 младежи пък са напуснали страната през последната година, като са сменили адресната си регистрация. 74% от гимназистите ни пък имат положителна нагласа към идеята да работят в чужбина.

Половината от работещите младежи у нас пък не са доволни от заплатата си и са на мнение, че трудът им е подценен.

Друга тревожна констатация е, че една трета от работещите младежи не се осигуряват на заплатата, която реално получават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: частни уроциученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
23
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 10 години
Пече се учителска стачка, затова вестниците на Цв. Василев почват да обработват общественото мнение против учителите.
28
5
 
13
 
! Отговори
даскала преди 10 години
До данакоплатецЕдин начинаещ учител взема 370лв чиста заплата. Това са много пари и голяма мотивация и за какво развитие говорим като няма пари за сметките си, камо ли да учи магистратура от 1300лв годишна такса. Трябва да има категоризация и на училищата както хотелите например.
27
20
 
6
 
! Отговори
данакоплатец преди 10 години
До даскалаУучителите вече нямат нужното уважение от хората.защо ли?защото са некомпетентни, необразовани, нежелаещи да се развиват.въпреки , че получават достатъчно пари тях пак ги мързи.но когато дават частни уроци поне да си плащат данъците.веднъж им плащаме заплатите, с нашите данъци, така че , ако обичат да плащат данъци.не сме им длъжни.учители от стол уч. до нас псуват , пият алкохол по пейките ни в междучасието , а после отиват в училище.
26
5
 
28
 
! Отговори
справедливост преди 10 години
1.Още през 1962 г съм ходела на ЧАСТНИ уроци по математика, защото не ми вървеше.2.При мен в гимназията идваха слаби съученички да им показвам по НЕМСКИ език.( разбира се никой и не мислеше да плаща!)3.Синът ми го пратихме на ЧАСТНИ уроци по математика през 1984, за да кандидатствува в техникум.ЗАЩО надигате вой, като че при т.н. социализъм е нямало стремеж да си по-подготвен.Плащаше се 1.50., 2.50.ВИНАГИ ще има частни уроци.ЛОщо ли е , че има езикови, танцови, художествени школи??
25
12
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Вече съм към 50.не ми трябваха частни уроци , за да вляза в смг, а след това във виас.затова пък децата ми ходят на частни уроци по бел, а математиката си я спестявам , защото я преподавам аз.всичко е умишлено създадено.учителите само изпитват в клас и нищо не преподават.това е умишлено от тяхна страна.лошото преподаване и отношение към децата ги карат да мразят даден предмет.но така е с всичко в бг.жалко за децата ни.
24
2
 
9
 
! Отговори
Dada преди 10 години
24, абсолютно сте прав! Назначават се хора най вече които да слухтят, доносничат и си пият кафето с директора. Пълна некомпетентност, но с гарантирано висока заплата, поради изброените причини. Пълно е с некадърници и в инспекторатите, от 25-30 години все едни и същи са там. Въртят далавери с директорите на принципа ти на мен аз на теб...и от всички най потърпевши са учители и деца! Часни уроци дават най вече колеги по математика,български и литература, английски. Защо слагате всички под един зн
23
3
 
9
 
! Отговори
dk преди 10 години
номер 15 е написал всичко ,но бих добавила делегираните бюджети довършиха съвсем малкото останали хубави неща в училище,да не говорим за директорите феодали и обкръжението около тях,работещи пенсионери до 70 год възраст ако си човек на директора,неработещи администрации като рио,инспектори само на заплати,а в самите училища са се обградили с разни службички-секретарки счиетоводители,педагози психолози и все разни синекури с които си пият кафета и дебнат останалите........ужас
22
3
 
20
 
! Отговори
даскала преди 10 години
който е писал статията не е наясно изобщо. Много лесно се умножава 20 по 8 итн. Аз искам да попитам журналята на свободна практика като пишат *** статии и вземат хонорари дали си плащат данъка??? и колко вестника и сайта има и там се въртят милиони ама за тях мълчат.
21
2
 
25
 
! Отговори
:) преди 10 години
До 123:По-добре пари да потъват в частни уроци, отколкото в наркотици. Защо не изнесат колко пари потъват в марихуна, амфети и т.н. Колко данъци биха прибрали от там?
20
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
Винаги е имало и ще има важното е да се плаща данък върху тези пари.
19
1
 
24
 
! Отговори
пловдивчанин преди 10 години
Големият проблем в тази статия не е българското образование, а как 360 млн лева "потънали", или с други думи как да се обложат с данък парите за частни уроци. Или как да се пресече тази порочна практика и да се състави комисия по частните уроци, където децата в нужда да се пращат на уроци при учители спрециално подбрани на партиен принцип. :)
18
4
 
12
 
! Отговори
Гого Варненски преди 10 години
В сегашната си форма, образованието е единствено психически тормоз и губене на време. Имам две деца. И двете имат проблеми с правописа и не умеят да се изразяват. Налага се да плащаме допълнително за уроци по български и математика. А кандидатстването в гимназия след седми клас е направо немислимо без няколкомесечна подготовка по школи и частни учители. В сегашната си форма, нашето образование бълва хора, неспособни да мислят, анализират и формулират. Отделно дето им убиват желанието да учат...
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ина частни уроци поради 2 причини1. лошо качество на образованието некадърно направени програми отвратителни ученбици претрупан материал2. ниско заплащане на учителите - с това държавата сама подкрепя сивата част с частните уроци
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Завършил съм механо. Там се научих да работя на металообработващи машини. През ваканциите работех в дърводелски цех. Имам висше математика и 30г. даскалък. Вземам 10лв на урок да науча някой балък на кв.уравнение или действия с дроби. След училище ходя на половин ден като точилар. Харесват ми работата и ме търсят, и ученици, и майстори. Човек трябва да се учи и наученото да прилага в правене на пари. Не много, но на често и достатъчно. Който писка и се оплаква, смисъл няма. Това е, находчивост.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В 67 одз Мечо Пух например, постоянно се натискат родителите да записват децата си на допълнителни педагогически услуги, щото ако не ходи ще остане просто кат гьон детето. Няма такива наглеци, като почнеш от директора и старшите учители. Колко процента й връщат на тая ми е интересно, защото за децата не им пука,парата да се върти. *** у ***.
14
1
 
41
 
! Отговори
Глория преди 10 години
Учениците идват в училище само с една цел, да се забавляват, а не да учат! Да са на топло, да ядат и да си показват новите тоалети, и подаръчета от тати и мама! какво образование, цари пълна анархия... ако се въведат правилата в западните училища ще стане доста напечено за родителите, защото ще има финансови санкции за разлигавените им деца. По долу са го написали, ДАЙТЕ ПРАВА НА УЧИТЕЛИТЕ!!! Както катаджията има право да те санкционира така да е и с учителят! Махнете диктатурата на директорите
13
21
 
14
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Някой да е видял даскал да е платил данък? Тези скапаняци почиват повече от половин година и реват винаги за пари ,а да не говорим ,че и за нищо не стават. Само с тояга през ръцете за да не барат.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 2Ако някой сам е решил самия той или децата му да останат необразовани,никой не може да го спре!
11
0
 
8
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До АнонименПростотио свещена ! Аз съм учил в периода 1990-2002 (с подготвителен клас в езикова гимназия) 1-ва смяна от 7.30 до 13.20 и 2-ра смяна от 12.30 до 19.20 в дните със 7 учебни часа. При положение че от тези 7 часа 3 или понякога 4 бяха само по езика. А кога ще учиш останалите науки ?! В останалите профилирани училища пак е така. Но то със скок по площадите не става. Помисли малко !
10
5
 
9
 
! Отговори
иванов преди 10 години
българчетата винаги са били жадни за знание и като станат големи за власт