360 млн. лв. потъват в частни уроци

Половината деца са с допълнителни занимания
57
 360 млн. лв. потъват в частни уроци
Снимка: Булфото, архив

Около 360 милиона лева се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Половината от учениците в България посещават или са ходили при платен преподавател след часовете, пише в. „Монитор”, като се позовава на данни от Доклада на младежта за 2012 година, който бе приет от образователната комисия в парламента.

Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Така при цена от 20 лева за урок и посещение по 8 пъти месечно в продължение на половин година се получава внушителната цифра от 360 млн. лева.

„По всяка вероятност родителите на настоящите ученици не преценяват образованието като достатъчно добро за успешното развитие на децата им. Посещаването на частни уроци е интензивно преди кандидатстване в университет. Това обяснява и високия дял студенти – 62%, посещавали частни уроци“, пише в доклада.

Всеки десети ученик е повтарял годината или е бил на поправителен изпит, сочат още данни от документа. Свободните часове в училище пък са част от ежедневието на 20% от учащите у нас.

Отпадащите ученици продължават да са голям проблем на образователната ни система. Според доклада най-честите причини за това са бедността и нежеланието на подрастващите да посещават класната стая. Тревожна тенденция е, че институциите не търсят децата, които излизат трайно от училище.

Почти половината от учениците у нас владеят добре един чужд език, пише още в доклада.

12 000 младежи пък са напуснали страната през последната година, като са сменили адресната си регистрация. 74% от гимназистите ни пък имат положителна нагласа към идеята да работят в чужбина.

Половината от работещите младежи у нас пък не са доволни от заплатата си и са на мнение, че трудът им е подценен.

Друга тревожна констатация е, че една трета от работещите младежи не се осигуряват на заплатата, която реално получават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: частни уроциученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
13
 
13
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Каквито учителите, такива учениците.
8
12
 
6
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Както навсякъде и в образованието заплатите трябва да са в тясна зависимост от резултатите , които дават учениците.При тези неграмотни поколения ,които излизат от средното образование ,питам колко високи трябва да са заплатите на техните учители?
7
10
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Така е .,и в образованието се връткат едни милиони , а даскалите все недоволни.
6
8
 
39
 
! Отговори
Бивш даскал преди 10 години
360 милиона?!!!Това са пълни глупости! Още те съм видял даскал с Порше или вила в Гърция или Испания!Гадното вестниче Монитор просто отклонява народния гняв към.... даскалите, за да си векува, тържествува и обогатява неограничено олигархично-мафиотската върхушка!
5
3
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
chudiat se veche ot kyde kakvo da gepat :D
4
0
 
52
 
! Отговори
Dada преди 10 години
Това че учениците се нуждаят от допълнителни уроци е заради калпавата учебна система в България!!! Паралелки с по 25-27 деца, повечето са деца на чалга родители, занемарени...незаинтересовани! Как искате да има качествено образование? Когато на практика учителя няма никакви права, а само задължения. Новаторите биват гонени от феодалите -директори, а приближените доносници и подмазвачи са на гребена на вълната... това е истината, не се заблуждавайте! И по зле ще стане, казва ви го учител с 20 г.
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Министерство на просветата работят *** ! Как може децата в 5 клас всеки божи ден да учат по 7 - СЕДЕМ часа ? Когато са втора (следобедна) смяна да свършват в 20 часа ? Ало министърке, изритай ги тези *** чиновници, защото ни съсипват децата !
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
samo komunisti sa ti v glavata.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само констатации, 23 г. дъвчим едно и също. И какво се прави по въпроса? Или някой /комунистите, защото те са били най дълго във властта/ има за цел хората да се необразовани, за да бъдат лесно манипулирани.