Търсят се: Лекари, инженери, заварчици и стругари

Стратегия ще бори недостига на специалисти у нас
103
Търсят се: Лекари, инженери, заварчици и стругари
Снимка: Булфото, архив

Лекари и инженери, както и асансьорни техници, заварчици и стругари - това са кадрите, които не достигат на пазара на труда, обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.

Недостигът на специалисти с необходимата квалификация за бизнеса и икономиката е един от проблемите, поставени пред Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., приета днес от правителството.

Друго предизвикателство са трудностите, възникнали от финансовата криза и, разбира се, безработицата.

Още по темата
Развитието на технологиите пък поражда нужда от нови професии, затова в следващите години се предвижда увеличаване на дела на придобилите квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”.

По данни на НСИ през 2012 година само 1.5% от българите на възраст между 25-64 години са участвали в така нареченото формално и неформално образование или са използвали възможността за учене през целия живот.

„Тези данни са тревожни за България, изоставаме сериозно, защото в развитите европейски страни варират между 10-18%, за някои дори до 30%“, алармира Анелия Клисарова, която се надява чрез стратегията тези негативни резултати да се променят.

До 2020 година се очаква намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%, както и намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения.

За реализирането и координацията на стратегията се предвижда да се създаде Национален съвет за учене през целия живот. Ежегодно той ще трябва да изработва планове за изпълнение на стратегията, ще осъществява мониторинг и други необходими дейности. В съвета ще има представители и на неправителствени организации.

Парите за реализирането на стратегията са от държавния бюджет, от Европейския съюз и други източници. Все още не е ясно колко средства ще са необходими за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз съм ел. инж. в провинцията единствената работа която можеш да намериш е да правиш ел. инсталация. От 1г. съм в Сф и за работа която няма нищо общо със специалността ми взимам повече от колкото лекар в провинцията. За справка в предишната ми работа за инженер с опит даваха 700 лв. за такъв без опит 400. Нормално всички бяха над 50 г.
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В САЩ в политиката влизат главно банкери и директори, които защитават интересите на корпорациите, военните и банките, но не и на народа.
65
0
 
25
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
А депутати,защо не се търсят??? Нали тяхната работа е толкова трудна и винаги е на благото на народа,защото клетва са давали..... ! :)))
64
1
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 10 години
Румбааа - Това са кавали не са хора!А тоя кардиолог да му купим еднопосочен билет и айде на Луната
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе верно, къде остана батко :)))
62
1
 
20
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Хора, като нашите министри (виж биографията на Станишев, Вигенин, Стойнев) никога не заемали длъжност в частния сектор (никога неработели нищо освен към партията и в държавната аминистрация по време на партиино управление) ще имат нужда от допълнителни курсове. Съмнявам се, обаче че те ще компенсират липсата на реален опит. ОСТАВКА!
61
0
 
14
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Стратегията за чалгаризиране и обезграмотяване на обществото вече е дала необратими резултати ,така че това е просто още един чалъм да се точат пари.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 67Като гледам и с българския не се справяш.
59
8
 
3
 
! Отговори
Млад лекар преди 10 години
ЗАшто не обяВят каде тарсят лекари и за какво запластане СПЕЦИАЛИЗАНТ СЪМ КАРДИОЛОГИЯ НО В БОЛНИЦАТА МИ ОТКАЗВАТ ДОГОВОР ЗАШТОТО НЕ ГОВОРЯ ТУРСКИ
58
1
 
12
 
! Отговори
до 64 преди 10 години
Ако владееш всичко това ще ти платя 340 лв за месец, ама ще си плащаш осигуровките :)
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те първа предстои да се задълбочи този проблем.Сега и София стана провинция, софиянци може спокойно да се изнасят в Лондон, Брюксел или която ще да е европейска столица ако желаят да се запазят като столичани :)Само дето картофите и лютеницата ще са ви на далеч ,ама пак ще измислите схема хаха....
56
0
 
18
 
! Отговори
* преди 10 години
Да , търсят се и когато отидат на борсата ...да мъж , да е до 25 , но със 5 г. стаж по специалността , да е с висше образование , да владее 2 чужди езика ...и накрая оставете си телефона ще ви се обадим
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Лекари и инженери, както и асансьорни техници, заварчици и стругари - това са кадрите, които не достигат на пазара на труда, обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова."Не, не се търсят! Заложи ли са едни 400-500 лв. на кукичката и чакат някой балък да се хване.:) На слука!
54
4
 
12
 
! Отговори
varg преди 10 години
Според Бойко и овчари.
53
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В една пазарна икономика не е възможно да има липса на някаква стока или кадри. На 31 дкември в Банско се продаваха страхотни ,едри ,узряли череши . Верно, килото беше 98,80 лв ,но не сме изпитали липса от череши ,нали ? Имаше и пресни ягоди за шампанското.....Та ,какво значи има липса на кадри ? Аз съм инженер, заботя като таксиметров шофьор. Покажете ми ,че имате нужда от мене и ще почна работа при вас ! Ама с 5-600 лв заплата ,дето ме предлагат ,няма да стане. Да си търсят инженери......
52
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ми още малко и ще ви гледам сеира 'ДРУГАРИ'.То не останаха хора,а малкото останали се стягат за телепортиране,и аз съм от тях.Така че да му мисли който остава,дупе да му е яко.....
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като н достигат специалист в съответните специалности защо не започне по-голям прием в университетите, обучаващи тези специалисти?! От години беше ясно, че лекарите ще почнат да бягат и ще трябват повече медици в България.
50
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още гонете хората с мижави заплати, пък пак се чудете.
49
0
 
18
 
! Отговори
gtf преди 10 години
До hahaа за деца не мислиш ли бе приятелю ? ще ти е бая трудно със 700лв. две деца да гледаш. Ще дойде момент да ги изучиш, как мислиш, че ще покриваш подобни разходи. Инак се затриваме...
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
haha отивай веднага в статистиката да разискате случаят с теб, от там дадоха мин. 580лв-човек/месец праг