Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък

Главната причина за това е ниският социален статус на учителите
Обновена: 1 апр 2014 14:04 | 1 апр 2014 12:04,
61
Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък
Снимка: Bulgaria On Air

Големият проблем на образованието в България е, че минимумът на знанията, които получават обучаващите се, е много нисък, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air академик Благовест Сендов.

Като основна причина за това той открои изключително ниския социален статус на българските учители.

„Ние произвеждаме една върхушка от много добри ученици с много висок максимум, но същевременно минимумът остава много нисък. Важно е той да бъде вдигнат, защото все пак това са бъдещите граждани на България”, отбеляза Сендов.

Иначе по качество на подготовката сме един от водещите в света и практиките в чужбина следват нашите практики, посочи математикът.

„Това, за което можем да вземем пример от чужбина, е финансирането и вниманието на държавата към образованието. Защото най-добрите ни ученици получават стипендии от западни университети и не остават в България, а когато няма кой да дърпа напред общото равнище, то остава ниско. Затова трябва да се работи за връщането на завършилите в чужбина чрез икономически средства”, призова той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
Изчезнал е мистериозно коментар преди 59, на който последният е отговор.
50
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
Не е достатъчно, а и не е толкова "просто". Дали ще се казват техникуми или професионални гимназии, каквото е наименованието на същите тези училища в момента, е без значение. Важно е, че те отдавна произвеждат "стока" и предлагат услугата образование с изключително ниско качество.
49
3
 
15
 
! Отговори
... преди 10 години
Ние произвеждаме една върхушка от много добри ученици с много висок максимум, но същевременно минимумът остава много нисък."Нищо не произвеждате "вие". Добре че са родителите, които могат да организират и да плащат за купищата частни уроци и школи, където децата имат шанса да се подготвят. Ако разчитат на училищната си подготовка са живи- бегАли.
48
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
които учат в частни учебни заведения държавата някак забравя за този принцип и не го провежда докрай.Не виждам смисъл от нашенските общи училища след четвърти клас нагоре. Пълна загуба на време и нерви.
47
2
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
"Като основна причина за това той открои изключително ниския социален статус на българските учители."Плюс ниска обща култура и лична образованост на същия- към основните причини за нивото. Плюс стари ненужни програми и учебници.Плюс изкуствено удължаване живота на вредната нашенска зубрашка система.Плюс тъпия начин на финансиране с мотото "Парите следват ученика", като за тъпанарите държавата плаща, Ако и те да не посещават училище, а само да се водят на хартия в него, а за редица деца,
46
0
 
3
 
! Отговори
учител преди 10 години
Всичко е в делегираните бюд.
45
3
 
11
 
! Отговори
учител преди 10 години
До Анонимен 53 Благодаря, колега! Наистина жалко за старата образователна система, от която и сега се възползват " великите " западни държави! Защо ли? Един процент млади учители! Това , нещо ли е? И защо да стават учители? За да ги оплюват хора от утайката на обществото? За да ги плюе собственият им министър? Къде са медиите? Защо не показват "културата" и "възпитанието" на дечицата? Може би това е някаква унищожаваща политика?
44
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Докато работим това което не сме учили никога няма да се оправим.Наблюдавам сега много хора се занимават с бизнес или работят в бизнеса или в държавни предприятия без да имат нужното разбиране за нещата.Така не става всяка жаба до си знае гьола.Ще дам *** пример била плейметка станала депутатка това са само единици от нашата родна действителност.Време е науката и образованието да се вземат в ръце,а не само да бълваме кадри без те да бъдат реализирани в професията за която са учили
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно Ционистите ни вменяват вина за тъпотия.. Некачествен материал който трябва да бъде унищожен чрез геноцид. Хората нямат мотивация да учат , когато му кажеш че университета не става и работодателите ти повтарят същото за да плащат по-малко пари.
42
2
 
18
 
! Отговори
учител преди 10 години
Чудя се , какво ли ще стане след 10 години, когато тези " калпави" учители се пенсионират? Днешните учители / завършващите/ не са посещавали открит урок, не са приготвяли реализирали урок! Когато аз завършвах имах ТРИ МЕСЕЦА държавен стаж!!! Преподавах в паралелка, в присъствието на титулярния учител. След всеки урок ми бяха посочвани грешките и добрите ходове. Моя ученичка, сега не е посещавала открити уроци, не е изнасяла урок! Какъв учител ще бъде на днешните деца?
41
0
 
5
 
! Отговори
учител преди 10 години
До Анонимен 38 Подкрепям мнението изцяло!!!
40
0
 
17
 
! Отговори
учител преди 10 години
До Анонимен, Подкрепям те, колега!Млади учители? Не!!! *** *** заплашват с пистолети в Сливен! И аз да разреша на дъщеря си да стане учител??? Никога!!! Държавната политика опропасти образованието, тя да си бере плодовете! Днешните учители са тези, които преди 20 години създаваха образовано поколение. Същите учители не успяват сега, защото няма ценности, както преди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Изконните български ценности бяха чалгаризирани, не без професори по педагогика!
39
1
 
15
 
! Отговори
учител преди 10 години
До Алекс,До някъде имаш право.Наистина голяма част остават полуграмотни. Наистина ли мислиш, че учителите са виновни? Науката доказа, че до 6 годишна възраст се залагат основите на умственото развитие. Каквото заложиш дотогава, това остава. Втори шанс няма!!! Изпуснеш ли умственото развитие до шестата година, изпускаш всички влакове!!! Икономиката, ако иска да се съживи, ще отдели повече за образование!!! Въпрос: "Защо ли се сети бизнеса, че няма подготвени кадри?" Защото е глупав бизнес!!!
38
1
 
0
 
! Отговори
Julian преди 10 години
Vjarno e I e fakt
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много отдавна казах че по-*** от *** НЯМА на тази земя.Тези проучвания само подкрепят тезата ми.
36
6
 
2
 
! Отговори
Лилипутин-Блядистан преди 10 години
Странното е че простолюдието ни закърмено от комуниста, не само не разбира елементарни неща, но си ги обяснява по *** начин и е готово да ги защитава тези демагогии. А това вече е проблем!
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога ще забраняват да се повтаря от първи до четвърти клас?Какво да правя с неграмотен ученик,още повече от малцинствата, родителите на когото го пускат да ходи на училище само защото го хранят безплатно и взима детски?Разбира се че няма да има млади учители,още по-малко желаещи ще има за провинцията където учениците са предимно *** на които вече им се е приженило от 7 клас.А тези от Министерството ще ни заплашват че няма да имаме добри заплати,ако нямаме успеваемост.Ха-ха!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"по качество на подготовката сме един от водещите в света" - свежа първоаприлска лъжа.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 34Родители и учители едно време имаха еднакви изисквания и правила към децата. Затова нещата вървяха. Общество е продукт на обществото, а то се състои от родители, учители и т.н. - тоест от всички нас. Като всеки един от нас поединични и всички като цяло толерираме неграмотност, простащина, корупция и т.н., нека не се питаме кой е свършил нещо *** в нашите ***.
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-скоро минимумът знания на родните академици е прекалено нисък...