Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък

Главната причина за това е ниският социален статус на учителите
Обновена: 1 апр 2014 14:04 | 1 апр 2014 12:04,
61
Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък
Снимка: Bulgaria On Air

Големият проблем на образованието в България е, че минимумът на знанията, които получават обучаващите се, е много нисък, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air академик Благовест Сендов.

Като основна причина за това той открои изключително ниския социален статус на българските учители.

„Ние произвеждаме една върхушка от много добри ученици с много висок максимум, но същевременно минимумът остава много нисък. Важно е той да бъде вдигнат, защото все пак това са бъдещите граждани на България”, отбеляза Сендов.

Иначе по качество на подготовката сме един от водещите в света и практиките в чужбина следват нашите практики, посочи математикът.

„Това, за което можем да вземем пример от чужбина, е финансирането и вниманието на държавата към образованието. Защото най-добрите ни ученици получават стипендии от западни университети и не остават в България, а когато няма кой да дърпа напред общото равнище, то остава ниско. Затова трябва да се работи за връщането на завършилите в чужбина чрез икономически средства”, призова той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образователната система е крайно сбъркана. Не е нормално децата да се товарят със сума излишен материал и същевременно да излизат от училище на 20 години без да могат да пишат. Трябва да се намали натовареността както и класовете- до 10 клас е напълно достатъчно, след това има колежи и ВУЗ-ове,но това трябва да е за сметка на качеството.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само с икономически стимули няма да се върнат младежите, които са учили зад граница по 4-5 години. Там са се научили на друга култура и на други нормални "правила на играта". Мнозина се връщат, но не издържат на неграмотни шефове, шуробаджанащина, простотията и мръсотията по улиците и в душите на хората и пак бягат от тук. Докато вътре в умовете и душите на хората тук не се възпитат нормални ценности, а не чалга, никакви "вносни" кадри няма да помогнат.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът не толкова знанията, колкото неспособността на училището да възпитава характери. Някой ще каже, че това е работа на родителите. А тях кой ги е възпитал? Нали пак са минали пез образователната система. Цялото общество в крайна сметка е продукт наобразователната система.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Родителне е вярно че има достатъчно време за упражнения дори и в нач курс.Още от първи клас се препуска.Има доста деца които във втори клас все още сричат
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учителите идват след родителите. Семейната среда е тази, която в първите седем години учи човек на поведение, кое е позволено, кое - не, какво е уважение и труд, ценности и това остава. Не слагам учителите под общ знаменател, но в моето поколение учители ставаха само най-слабите ученици. Най-любимият ни учител беше най-възрастният учител по литература и най-младата учителка по химия. Призвание, личност, да има как и какво да им кажеш на децата не само със знание, но с поведение и култура.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Директорите са най крадливите и най виновни за сегашното състояние на образованието!!! Който е бил в системата знае защо е така! Кадърните учители се мачкат, с трудни програми, а удобните са на гребена на вълната! Има някои само в командировчици ходят, за сметка на бюджета... и други благинки има. това дразни останалите, мотивацията се губи! Лобито на директорите е силно, затова и в новия закон, няма предвидена смяната им, след изтичане на мандата... политически назначени са почти всички!
25
0
 
23
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Основният проблем на българската образователна система е, че липсват часове за упражнения!!!! Учителите в начален курс поставят началото и то доста сериозно. После , обаче, се губи връзката, препуска се всеки ден с нов и неусвоен материал. Учебниците са написани на елитарен език, който учениците не разбират. Делегираните бюджети карат директорите на училища да снижават качеството на обучение за да могат да си запазят "бройките". Който иска да се развива, НЕ МОЖЕ да мине без частни уроци!
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днешният учител вече не е и даскал, а е едно посмешище в очите на учениците! Безсилен пред калпавото ни законодателство!Учениците си знаят правата,а те се свеждат до: Да идват и да си отиват когато си искат на/от училище, да ходят в него само с ръце в джобовете, да спят в часовете, да си чатят и слушат музика с мобилните телефони по време на час, да се държат цинично и арогантно с учителя, да искат от него цигари, да не знаят нищо, но да имат претенции за високи оценки. А за директорите... даже
23
1
 
12
 
! Отговори
Учител преди 10 години
До койАми стани учител! Ако беше много хубаво, напливът на желаещи щеше да е голям! Над 70% от учителската гилдия са хора преминали петдесетака.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"На запад има два типа минимални оценки:- 50% верни отговори +1- 60% верни отговори +1В България и 1/3 от отговорите са достатъчни, което е нередно и грешно. "И аз си мисля, че точно в това е проблемът. Скоро се явявах на изпити за сертификати и за да вземеш изпита ти трябват поне 70% верни отговори. А тук за да имаш 3 на матура ти трябват 30%. Твърде малко е. Дори човек, които никога нищо не е пипвал има реален шанс с налучкване на уцели 30% от верните отговори.
21
0
 
2
 
! Отговори
преди 10 години
Като гледам колко са "умни" политиците и държавната администрация , не виждам проблем ? хай тек изпечени тикви , може и *** .
20
16
 
5
 
! Отговори
кой преди 10 години
Непривлекателна била професията учител - напротив много е привлекателна - кой работи 30 часа седмично и ползва ваканция 60 дни
19
5
 
5
 
! Отговори
кой преди 10 години
"... върхушка от много добри ученици"? И защо да им е нисък социалният статус на българските учители, като повечето от тях са по на над 50 години и взимат над 700-800 лв. заплата. Истината е, че те са станали бездушни машини - влизат в час, излизат от час - важното е заплатата да върви. Тяхната главна цел трябва да бъде да мотивират учениците - да влизат в часовете им, да научат нещо, да четат, да мислят. Но това го могат и правят само истинските учители, а те са малко, за съжаление!
18
8
 
7
 
! Отговори
до Татул преди 10 години
Заплащането не зависи само от това какво образование имаш!Тираджията има натоварена професия ,рискова и със своите отговорности.Много ги позабравихте тея неща като опасен труд,материялна отговорност и ...Извинявам се ,ама да пътуваш из Европа -професионално и да преподаваш 6 часа физическо ...
17
4
 
12
 
! Отговори
Tatul преди 10 години
Ами след като тираджия взима повече от учител какво очаквате? Всеки гледа да се измъкне от тая професия и така остават точно тези, които за нищо не стават. Докато учителската професия не стане привлекателна няма да се оправи положението. 3500лв минимум чисто на учител и ще видите как лека-полека ще започнат качествени хора да стават учители.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом бандюгите са ти с най-високия социален статус, не очакваи да ти учат децата.
15
0
 
22
 
! Отговори
VK преди 10 години
Главната причина е, че в училището няма оценка на дисциплината! Няма ли дисциплина *** накарай 1-2 лигльовци да не ти пречат в часа за да можеш да налееш акъл на останалите.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко учители направили годините за пенсия работят ? Колко млади учители имаме?
13
1
 
19
 
! Отговори
гном преди 10 години
За какво са им учения?! Вие къде живеете?! Не виждате ли каква е реалността?! Момичетата се обличат като *** от малки,не си го вадят от малки и си търсят спонсор от малки...и това се поощрява от родители,директно или индиректно. При момчетата е важно ръката да е голяма,главата да е бръсната,по възможност татуировка,риза,задължително Тони Монтана и бандитския живот са на почит...вие ги занимавате с глупости...
12
1
 
12
 
! Отговори
Ani преди 10 години
Тук в Англия децата дори нямат учебници.Родителите дори не знаят какво учат децата им и как прекарват времето си в училище.Имат така наречените topics на различни теми които учат цял срок.Много от помощник учителите са без никаква квалификация,така че не само българското образование куца.Голям процент от децата са аутисти или умствено изостанали.