Да създадем у децата уважение към книгата, прозова Маргарита Попова

Без грамотност нищо не се случва, смята вицепрезидентът
12 май 2014 15:05,
4
 Да създадем у децата уважение към книгата, прозова Маргарита Попова
Маргарита Попова - Национална библиотечна седмица, Снимка: БТА

Без грамотност каквото и да решим да направим, просто не се случва, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по повод началото на Деветата национална библиотечна седмица, която се провежда под надслов „Библиотеката открива нови хоризонти“.

За разлика от много други области, за библиотечните труженици няма униние, няма упадък на духа, каза вицепрезидентът в словото си и изрази надежда, че кампанията ще приобщи към каузата на библиотечното дело повече млади хора, но и хора в активна възраст.

Важно е да създадем у децата уважение към книгата и култура на четене, за да ги спасим от нравствен упадък. В 21 век този упадък няма да ни подмине, но за него има лек и това е знанието, каза още Попова.

Вицепрезидентът напомни още, че е важно социалните средища, каквито са библиотеките и читалищата, да бъдат по-достъпни за хора с увреждания.

На церемонията Маргарита Попова е връчила приза  "Библиотека на годината" на Варненската регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Снежана Янева, председател на Българска библиотечно-информационна асоциация, подчерта, че библиотеките са неразделна част от бъдещето на Европа, а над 100 милиона европейци ползват услугите на обществените библиотеки.

Гражданите на България трябва да имат достъп до модерни библиотеки. Именно те разкриват хоризонти за младите хора, обогатяват общата им култура и предоставят възможност за учене през целия живот, допълни Янева.

Специален гост на откриването на Националната библиотечна седмица бе принцесата на Кралство Нидерландия Нейно кралско височество Лаурентин, която връчи приз „Млад библиотекар на годината“ на Петко Георгиев от Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дали грешката в заглавието е печатна или някой си мисли ,че има такава дума в езика ни??!!!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По света децата четат актуални книги, анализират ги, пишат есета. В БГ децата четат книги от типа "Патиланско царство", със сюжет - едно от децата се крие и имитира все едно е пуснато радиото. Моите уважения към Ран Босилек, прекрасен автор, но адски неактуален за времето в което живеем.Детето ми не можеше да разбере смисъла на книгата, отегчи се...но това е книга от задължителния списък за лятото.
2
0
 
3
 
! Отговори
Прозовавам преди 9 години
Хайде оправете го това "прОзова" в заглавието де!
1
0
 
4
 
! Отговори
леля ви преди 9 години
Имате печатна грешка още в заглавието! Като пишете за грамотност, по си проверявайте статиите за грешки!