Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен

Коларова: Първолаци от малцинствата знаят български език, колкото тях
Обновена: 16 сеп 2014 14:07 | 16 сеп 2014 10:31, Камелия Цветанова
104
Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен
Снимка: БТА

Министерството на образованието е намерило решение на проблема с децата на бежанци, които искаха да бъдат записани в първи клас в училището в село Калище, но родителите на българчетата заплашиха, че ще отпишат своите деца, ако това се случи.

Още по темата
Децата на бежанците може да посещават учебни занятия в Земен или в София, съобщи просветният министър Румяна Коларова по bTV.

Става дума за 12 деца от лагера за временно настаняване в Ковачевци, които искат да учат в българско училище.

Освен родителите и учителите и местните власти се противопоставиха на искането на бежанците.

На заседание на Oбщинския съвет дори се прие декларация, с която се настоява за премахване на бежанския център в Ковачевци.

Според Коларова грижата на министерството е децата, които отиват в първи клас, да не срещат омраза и негативно отношение.

„За нас е важно децата да учат в нормална среда. Все се надявах, че реакцията на родителите няма да е толкова остра, защото най-лесно и най-добре се интегрират чужденците чрез децата“, коментира тя.

Коларова коментира, че обстоятелство, че децата на бежанците не говорят добре български език, не е проблем.

„Има деца от малцинствата, които тръгват в първи клас с недобро знание по български език, сравнимо с това на въпросните деца. Българчета започват училище, без да знаят холандски, шведски, испански или който и да е език на страната, където живеят", мотивира се тя.

Според нея твърденията, че е заплашвала, че ще спре училищния автобус в селото, е спекулация, като Коларова припомни, че става въпрос за защитено училище, защото там има едва 18 деца, които учат в смесени паралелки.

„Аз не бих допуснала деца да влязат в едно училище, където са нежелани, ако в Земен ще протестират, е добре да го кажат по-рано“, заяви просветният министър.

Относно проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността Коларова призна, че се налага да бъде приета, защото базовата грамотност на едно голямо поколение е загубена.

„Има първокласници, които не са виждали книга, те се страхуват и инстинктивно намразват учебника. Има и  проучвания, че при деца, на които не се чете от 6-месечна възраст, се забавя интелектуалното развитие“, обясни тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Журканличетата, нали се разбрахме, че тези от сомалия и афганистан са нелегални имигранти. да си отиват в турция- една вяра са и са свикнали в пещери да живеят с фереджета и потури
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не се започне гражданска воина в бълария след 15ще е късно
40
0
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
...... И НА ТАЗИ НЕ И Е ЧЕТЕНО.....
39
4
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Що за хора сте, бе?! И седемгодишни деца мразите!" Никой никого не мрази, освен такива като тебе повтарящи до полуда едни и същи заклинания срещу инакомислещите. ти си този, който мрази и се опитва да създаде чувство за вина у хората та да притъпиш рационалното мислене. Такива като тебе сте или заблудени крави с промити мозъчета или НПО планктон живеещ от проблемите и сегрегацията на едно общество.
38
15
 
2
 
! Отговори
Тъпаци преди 9 години
Но като заминете в чужбината ще искате вашите деца да учат с другите... Голяма част от тези деца са минали курс по езика, а и дори да не са, това са деца бре хора учат бързо и са адаптивни. Единствената грешка е, че са ги сложили в една паралелка всичките, а не са ги разпръснали по две тук и там... Но вие самовлюбени "патриоти" стигнахте до там да мразите децата!!! ДЕЦА ПИЧОВЕ!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азе те тва е - ако имаш и дъщеря това е подходящ потенциален зет ))))
36
0
 
19
 
! Отговори
АЗ ДО 52 преди 9 години
ДА ОБАЧЕ САЩ СА ДЪЛЖАЛИ ТОВА НА *** ЗАЩОТО СА ИМ БИЛИ РОБИ ГОДИНИ НАРЕД..А ПЪК РОБИ В БГ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО..ЗА ДА ГИ ХРАНТУТИМ ТЕЗИ МАЙМУНИ..МАЙ ИМА РАЗЛИКА..ОСВЕН ТОВА СЕГА СА СА НА 7 ГОДИНИ ..НО УТРЕ ЩЕ СА НА 25 И КАТО ТИ ДОВЕДЕ ДЪЩЕРЯ ТИ ЗЕТ ОТ УГАНДА..С ДВЕ ДЕЦА А ТОЙ ПОНЕЖЕ БИЛ *** НЕ МОЖЕЛ ДА РАБОТИ ТА АКО МОЖЕ ТИ ДА ГО ИЗДЪРЖАШ..ТОГАВА ЩЕ ГОВОРИМ..ОК
35
2
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До азИ това разбира се е представителна извадка за всички нелегални имигранти? То и от 1млн *** в България има сигруно 1000 дето са лекари и доста по-интелигентни от средното за България ама какво от това? Тук говорим за потенциални терористи и джихадисти, които имат за пример своите родители (един бог ги знае какво вършат), а не ценностите на Българите.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква отвратителна муцуна е тази - PR-ката на Боко, наградена за заслугите си да е министър на образованието.Къде ли ги намира такива хора, може би и тази е намерил на някой кръстопът?
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по данни на МВР издръжката на един пришалец е 1100лв на месец а за Българския пенсер няма пари за пенсии хаха
32
2
 
5
 
! Отговори
ясно преди 9 години
защото най-лесно и най-добре се интегрират чужденците чрез децата, коментира тя.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинеми хубаво е че си хепи от разнообразието в това училище....
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полагайте грижи и за тия неканени пришълци, браво, че са малко грижите за циглетата от Факултета, нали ги виждам всяка сутрин в 7,30 ч. пред Пени на бул. Възкресение как се качват в автобуси на градския транспорт без номера и ги возят до разни училища, нахилени и добре облечени циглета и следобяд същите автобуси ги връщат, а българчетата ждрапат през локвите и бабите им едва им носят чантите!!! И после защо сме нетолерантни!!!!!!!!!!!
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Използват собствените си пропуски като извинение.Предатели на българската народност,***.Ненавиждам ви.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква е тази бабичка
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9Tochno taka, AKO SHTE E GRIZJA - DA E KACHESTVENA, A NE V BG-UCHILISHTATA ZA PROSTSLJUDIETO, KUDETO UCHITELITE SE OTKAZVAT OT TSVETJA - MNOGOVEKOVNA TRADITSIJA, ZA DA OSIGURJAT NJAKOJ LEV ZA REMONT I POMAGALA ZA UCHILSHTETO !!!!!! Detsata na imigrantite - samo v elitni shkola - Italianskijat kolezj na Gornobanski put, Amerikanskijat kolezj, chastnite uchilishta - shte priemat ne 12, a 1112 imigrantcheta. Tam - pri detsata na ministri, politicheski "elit", vnutsite na Kolarova.
26
0
 
30
 
! Отговори
aviatora преди 9 години
Всеки политик, който живее в затворен жилищен комплекс с охрана, е лесно да казва подобни неща. Нека поне веднъж да понесат решенията си, така както ние понасяме техните. И това не се отнася само по тази тема.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мислех, че е преувеличено, но гледах сутринта по телевизията и факта е - самовлюбен и некомпетентен герберски ***! Питат го водещите колко деца на емигранти ще учат в България - не знае.Оправда се, че постоянно получавали статут на бежанци и напускали България, което е точно обратното - на основата на този статут, от Европа ни ги въръщат обратно, съгласно подписано /натресено/ ни споразумение и регламент в Дъблин, за връщане в държавата, в която лицето е влязло в ЕС. И това е министър
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно може с ЕС средства да им направят детски градини и училища в София. Но някой пак от кабинета на Плевнелиев не си върши работата.
23
1
 
38
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ТЕРВЕЛ СПАСЯВА ЕВРОПА ОТ ТЕЗИ *** С ЦЕНАТА НА ЖЕРТВИ..А СЕГА ЗАРАДИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ГИ ПУСКАМЕ ДОБРОВОЛНО ТУК..ТА И ПОМОЩИ ИМ ДАВАМЕ..КАК НЕ ГИ Е СРАМ ПРОСТО

Спонсорирани публикации