Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен

Коларова: Първолаци от малцинствата знаят български език, колкото тях
Обновена: 16 сеп 2014 14:07 | 16 сеп 2014 10:31, Камелия Цветанова
104
Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен
Снимка: БТА

Министерството на образованието е намерило решение на проблема с децата на бежанци, които искаха да бъдат записани в първи клас в училището в село Калище, но родителите на българчетата заплашиха, че ще отпишат своите деца, ако това се случи.

Още по темата
Децата на бежанците може да посещават учебни занятия в Земен или в София, съобщи просветният министър Румяна Коларова по bTV.

Става дума за 12 деца от лагера за временно настаняване в Ковачевци, които искат да учат в българско училище.

Освен родителите и учителите и местните власти се противопоставиха на искането на бежанците.

На заседание на Oбщинския съвет дори се прие декларация, с която се настоява за премахване на бежанския център в Ковачевци.

Според Коларова грижата на министерството е децата, които отиват в първи клас, да не срещат омраза и негативно отношение.

„За нас е важно децата да учат в нормална среда. Все се надявах, че реакцията на родителите няма да е толкова остра, защото най-лесно и най-добре се интегрират чужденците чрез децата“, коментира тя.

Коларова коментира, че обстоятелство, че децата на бежанците не говорят добре български език, не е проблем.

„Има деца от малцинствата, които тръгват в първи клас с недобро знание по български език, сравнимо с това на въпросните деца. Българчета започват училище, без да знаят холандски, шведски, испански или който и да е език на страната, където живеят", мотивира се тя.

Според нея твърденията, че е заплашвала, че ще спре училищния автобус в селото, е спекулация, като Коларова припомни, че става въпрос за защитено училище, защото там има едва 18 деца, които учат в смесени паралелки.

„Аз не бих допуснала деца да влязат в едно училище, където са нежелани, ако в Земен ще протестират, е добре да го кажат по-рано“, заяви просветният министър.

Относно проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността Коларова призна, че се налага да бъде приета, защото базовата грамотност на едно голямо поколение е загубена.

„Има първокласници, които не са виждали книга, те се страхуват и инстинктивно намразват учебника. Има и  проучвания, че при деца, на които не се чете от 6-месечна възраст, се забавя интелектуалното развитие“, обясни тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На политиците им е през оная работа, децата им учат в чужбина.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да учат щом искат но поне за лицимерие пред камерите да си махнат забратките.
20
2
 
25
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Изтриха ми мнението светкавично,а казах само, че тази е нацистка па*авра гавреща се с обикновения Българин. Лъжа ли е?
19
1
 
15
 
! Отговори
честит преди 9 години
Тая е сорустутка. Личи й отдалече.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е изненада след като Коларова е съветничка на Плевнелиев, който е изключително нагъл и отказва да подаде оставка.
17
2
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А НА ТАЗИ СТЕРВА И ПОЖЕЛАВАМ СИНЪТ И ДА И ДОВЕДЕ ЗЕТ..И ДА СЕ КАЗВА МИМЮН ХАСАН..И ОТ НЕГО ДА И СЕ РОДИ ВНУЧКА ОТ КОЯТО ДА РОДИ СИН ОТ ЗЕТ...
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учителите и родителите от Калище са прави, как да интегрираш 12 деца в среда от 18 местни, които учат в смесени паралелки?! На кого по-напред ще обърнат внимание учителите и не е ясно чие влияние ще доминира - на местните, или на пришълците. Ако трябва да бъдат интегрирани, те трябва да бъдат разпределени в многобройна среда, с която да се слеят истински. За сетен път се убеждавам, че нашите управници са екстремно ***, независимо дали са избрани или "назначени"...
15
2
 
27
 
! Отговори
асд преди 9 години
Тази като я слушах ми идваше да я обеся! Всички родители в цялати страна трябва да се вдигнат на бунт никакви емигранти мюсюлмани в училищата. *** си имаме достатъчно. Да си интегрират в америка и германие и англия. Шотландия затова иска да се отделя, ззащото скоро истинските британци ще останат само те! Долу дпс да изгоним американския и турския посланик. На 1 окт да блокираме границата като българи да си опазим държавата. Не агитирам за ббц. Гласувайте за който искате но турция ни смаза !
14
6
 
1
 
! Отговори
bez преди 9 години
Teb da ne bi Obama da te e informiral lichno za tova kakvi sa. Moje i da ne sa prestupnici.
13
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Хас ме пеле!)
12
13
 
1
 
! Отговори
bez преди 9 години
Pravilno. Sled kato iskame da budem tretirani v chujbina dobre i nie tryabva da se postaraem.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгонете ги и оттам и ги дайте на Коларова да си ги гледа и изучава.
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са престъпници, нарушили границата, с отказан статут на бежанци.Настанени са в хотел, хранят ги, получават джобни и медицинско обслужване, не работят.като свърши процедурата по обжалване , трябва да ги експулсират.И от какъв зор трябва сега да ги разкарват тези *** до София? Малко ли БЪЛГАРЧЕТА нямат пари да ходят на училище, ние сме се загрижили за разни нагли *** от цял свят.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега "гражданите" ще имат възмоността да демонстрират на "изостаналите" "селяни" от Розово и Калище, как се интегрират бежанците. Говоря за някои от по-устатите "столичани" във форума. Успех!
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В София - ама в някое от "по-елтитните" училища , да бъдат радост за демократите дето пищяха що за безобразие било отношението на родителите от това село...
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да знам защо представителите на властта винаги са на страната на тези международни престъпници, вместо на страната на народа си? Явно има някакъв келепир с тия имигранти. За келепир нашите политици и майките и родината си ще продадат!
6
4
 
22
 
! Отговори
Езоп преди 9 години
А аз мисля, че е честно тези нелегални бежанци да се издържат с данъците на избирателите само на ГЕРБ БСП и ДПС!!Щом техните избиратели имат афинитет към погазването на законите и международните правила и искат да храним тези хора, нека само от техните пари да се взима за тази цел!!!Ние, останалите, нямаме възможност!!
5
1
 
14
 
! Отговори
ХОХО преди 9 години
Изтрадалите "бежанци " след време ... dailymail.co.uk/news/article-2523658/Muslim-campaigners-protest-sale-alcohol-popular-East-London-area.html
4
5
 
23
 
! Отговори
КОЛАРОВА преди 9 години
е ходещ, говорещ робот-зомби, напълнен с ТИКВЕНИ СЕМКИ от Банкянската градина
3
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За нас е важно децата да учат в нормална среда."За нас е важно да спрете да ни пълните с арабска *** и да спрете да ни принуждавате насила да ги интегрираме.

Спонсорирани публикации