Всеки десети зрелостник трупа знания на запад

Бройката скача, въпреки че броят на завършилите е по-малък
Обновена: 3 авг 2015 14:03 | 3 авг 2015 13:33,
21
Всеки десети зрелостник трупа знания на запад
Снимка: архив, Булфото

Всеки десети зрелостник у нас тръгва към чужд университет. Радина Михайлова учи медия мениджмънт в Холандия. Занимава с музикално продуцентство, а в свободното си време прави арт мебели.

"Едно от нещата, които научих е, че хората трябва да се ценим. Излизайки от, от институцията училище в големия живот всъщност разбрах, че тук не е така, а там получавам точно това", разказва тя пред bTV.

Още по темата

Кандидатите да учат извън България се увеличават, въпреки че броят на завършилите гимназия тази година е по-малък.

От началото на 2015 просветното министерство е издало 6415 удостоверения на документи за следване в чужбина.

"По наши данни някъде с около 30% са се увеличили кандидатурите за Великобритания, за Дания с около 15%, за Холандия с около 30% също. Най-сериозно е нарастването на броя на кандидатурите за Германия", каза Елизабет Тончева, директор на консултантска агенция за образование.

Младежите предпочитат чуждите университети, заради нисколихвените студентски заеми, стипендиите за отличен успех и спортни постижения, както и правото на работа за учещите.

"Те уважават хора, които се трудят и учат едновременно, и ни финансира самото правителство", разказва още Радина. Тя обаче би се върнала в България.

Казва, че според нея хората в чужбина търсят това, което липсва у нас, за да се опитат да го постигнат, когато се върнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
6
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Те пък едни знания от запад! ама нали е мода, а българина си пада много по модата.
17
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 8 години
Да, познавам лично и такива, които учат "на изток".Все едно е. Важното е, че не учат /и не остават/ тук.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ЕС са нужни черноработници с висше
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то и в България образованието не струва вече. Даже български език е излишен и не се изисква за работа a само за 24 май, а в обявите търсят английски, турски, немски и други чужди езици. Няма смисъл да се учи нещо което няма бъдеще.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега трупат знания,после стаж в чужбина.Някои от тях се връщат с чуждата диплома,но работа не намират и заминават пак обратно там където са учили.Това е тъжната реалност,за което "благодарим" на всички минали и настоящи управници.
13
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
В Берлин е супер, няма какво да се притесняваш, влез в групата българи в Берлин във фейсбук и задай своите въпроси.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замивам за Берлин вече и билет си купих за 2 октомври , малко ме притесняват общежитията , защото са към 300 евро . 50-60евро по скъпи от други места в Германия..
11
1
 
15
 
! Отговори
a преди 8 години
С висше образование в бг работих като чистач за 150 евро месечно. Кандидатствал съм на повече от 100 места, но не съм получил работа по специалността си на нито едно. Сега съм чистач в чужбина. По добре с висше чистач в чужбина отколкото с висше чистач в бг.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз заминавам за Германия ... За разлика от *** , аз няма уча ционистка религия , икономика , медии , право.. Ще запиша инженерство .. Всеки ме плаши , че било трудно , но нали все пак за хора..
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AusländerЗа 300 евро си купуваш цяла диплома в България. В Германия не можеш да завършиш образование ако нямаш солидна пакч пари.
8
4
 
13
 
! Отговори
Ausländer преди 8 години
ЕМИ И МОЙТЕ РОДИТЕЛИ НЕ МИ ПРАЩАТ ПАРИ ЗА ГЕРМАНИЯ НО ВЪПРЕКИ ТОВА СЛЕДВАМ В БЕРЛИН ЗАЩОТО Е ПО-ЕВТИНО И ПО КАЧЕСТВЕНО. А В БЪЛГАРИЯ КОГАТО УЧЕХ ЗАПЪЛНИХА МИ ГЛАВАТА С СТАРИ СОЦИАЛИСТИЧВЕСКИ ЗНАНИЯ. ТУК СИ ПЛАЩАМ 298 ЕВРО СЕМЕСТЪР НО СРЕЩУ ТЕЗИ ПАРИ ПОЛУЧАВАМ 6 МЕСЕЧЕН БИЛЕТ ЗА ЦЯЛА ГРАДСКА МРЕЖА. И ТУК НИКОЙ ДОЦЕНТ НЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА МУ КУПИШ УЧЕБНИКА ЗА ДА МУ ПЪЛНИШ ДЖОБА С ПАРИ. А В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАШ СРЕЩУ СЕМЕСТРИАЛНАТА ТАКСА ЕДНО НИЩО , ДАЖЕ И ПОПРАВКИТЕ СЕ ПЛАЩАТ , ДАЖЕ И ПОДКУПИ СИПРОСЯ
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълно е със специалисти с вишу които работят после в чистотата в ЕС.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това води до ликвидация на средни училища и висши училища , които и без това работят на едва 20-30 % от капацитета си от 1989 г. Бедна България спонсорира богатите ЕС и САЩ и закрива държавата си.
5
4
 
11
 
! Отговори
станислав преди 8 години
Хм! А откъде намират родителите пари?
4
1
 
15
 
! Отговори
който може преди 8 години
може и странно да прозвучи, но моето семейство едва успява да обезпечи финансово обучението на децата ни (и двамата са отличници, придобиват средно образование) тук, а какво остава и в чужбина. със съпругата ми сме висшисти, и какво от това. понякога се срамувам.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 10% са като играчки в яйцето от киндер сюрприз.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А има ли зрелостници трупащи знания на изток?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тези деца ч 10% се върнат я не.Много хора от управниците си мислят че хората напускат страната ни заради ниските доходи, но това не е точно така.