Подпалили Партийния дом, за да скрият следи! Дали?

Има хора, които и сега не искат истината да бъде разкрита
112
Подпалили Партийния дом, за да скрият следи! Дали?
Снимка: БТА

Част от документацията е била унищожена или открадната от подпалвачите на Партийният дом, за да се скрият следите от управлението на комунистическия режим, смята доц. д-р Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев.

На днешния ден се навършват 25 години от подпалването на сградата, като огънят започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката - символ на чужда държава.

В 23 ч. вече от пламъци е обхваната почти цялата сграда, като обяснението е, че е подпалена спонтанно.

Вечерта на 26 август 1990 г. Желев направи обръщение и обяви, че подпалването на Партийния дом заплашва социалния и обществен мир на България и призова всички да не се подават на провокации, защото има хора и групи, които не желаят България да мине по мирен път към демокрация, а търсят насилието и хаоса.

След 25 години се вижда, че обръщението към нацията на Желев е било изключително точно политически, коментира доц. Иванов по БНР.

Според него целта на пожара е била да се маскират много от нещата за управлението на комунистическия режим и тя е  постигната успешно.

"У нас има злокобни мрачни сили, Желев ги наричаше ретроградни, които в угода на свой личен интерес и в угода на своето съсловие правят невъзможно разкриването на истината", коментира доц. Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ДНЕС ако тълпа тръгне да щурмува парламента вервайте ми полицията няма да отклонява колите над орплов мост посока Подуяне а ще е на първа линия и ще бие хората
39
2
 
4
 
! Отговори
пундел преди 8 години
До Анонименкак се е разпаднал? изобщо не се е разпаднал. има си финанси, програми за десетилетия напред и пр. явно ще ставаш партиен секретар в евразийска България - само празни лозунги без покритие от теб
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТочно това е, че слуват на Мосвка. Там са образовани там са вербувани. Руската държава преговаря с тях а не със законното правителство. Ако на Путин му трябва нещо в БГ то се случва през мафията и олигарсите. Руските служби никога не са си тръгвали от тук та да остане място за американски. Ония нито разбират нито могат нито искат да ги играят тия игри с нас. Ако на САЩ им трябва нещо просто звънят на Бойко или по рано на Станишев и нещата стават.
37
2
 
6
 
! Отговори
така беше преди 8 години
Един автобус от милиционери вандерлюбета влезе в Мавзолея ,мина през тунела водещ до сутерена на Партийния дом и след около 20 минути той пламна от всички етажи едновремемно. Глупаците отвън скандираха ,а БСПДС си изигра картите перфектно, като покриха далаверите със скритите партийни каси.
36
1
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Мен Еврофондове не ме хранят Аз не съм РОМ
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз навремето бях комунист (партиен член), като беше модно.Сега вече е модно да си антикомунист и аз бързо се пребоядисах на такъв.Живея в скромо жилище в Банкя и не познвавам Вальо Златев.Познахте ли ме ?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някои щурмува парламента нормално ли е силите на редиъ да са на разтояние от него вместо да спрът талпата както се случвало вече не веднъж и биха жени с деца и пенсионери.
33
5
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
До 39И какво става в момента бе, льольо? Спокойствие, стабилност, всички еврофондове текат като река. Само на вас, путлерасите хатакисти и склерозирали пенсии комунисти не ви харесва ситуацията, че сте далеч, далеч от властта ( и няма да я пипнете скоро)
32
2
 
8
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 8 години
България днес - *** със съсипана природа, бетонни бункери вместо плажове, на които дори и български туристи не ходят! Физически и психически болно население, с извратен морал и разбита ценностна система! СКЪПОПЛАТЕНО И НЕКАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДОСТЪПНО САМО ЗА ТОЗИ КОЙТО МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ! Напълно съсипани и разграбени селско стопанство и промишлена индустрия! Българска армия практически няма, но за сметка на това е заменена от американски окупационни корпуси! Масова организирана и битова престъпност, убийства почти всеки ден Честита ви Демо(но)крация
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТе руснаците чакат с трепет Европа да се разпадне ей сега всеки момент и така от 70 години. През туй време те самите се разпадаха три пъти.
30
4
 
5
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 8 години
България преди 1989г. - красива страна със запазена природа, хубави плажове посещавани от безбройни туристи от цял свят! Физически и психически здраво население, имащо висок морал и развита ценностна система! БЕЗПЛАТНО И КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ! Селско стопанство и промишлена индустрия на едно от първите места в Европа! Боеспособна и многобройна армия, въоръжена с най-актуалните за времето си оръжия! Нулева организирана престъпност и минимална битова престъпностБългария днес - *** със съсипана природа, бетонни бункери вместо плажове, на които дори и български туристи
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плашат ни с комунистите като малки деца с торбалан !
28
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Не се тревожете. Европа също ще промени състава си. 20% европейци и 80% араби и африканци. Това ни го дакараха "умните" европейски лидери в лицето на Меркел, Оланд и Камерън, послушниците на САЩ!
27
2
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Така и не видях да има един осъден комунист !?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не стават грешки: под комунисти се няма предвид хорица лягащи си с Марск и Енгелс под възглавниците а подставените "наши хора", на които 90та беше поверен капитала на държавата за да овладеят и монополизират новата "свободна икономика".Децата на бившите номенклатурчици и програмираните куфарни милионери.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко случило се е Постановка организирана и изпълнена от ДСВ деня в които щурмуваха Народното събрание аз бях спрян на Цариградско над Орлов мост и накаран да продължа в посока Подуяне от 10 тина полицай като се прибрах разбрах ,че са снимали филм за нападение над парламента и района е бил отцепен докато са заснемали сцената с свирепата тълпа и барикадиралите се депутати
24
2
 
9
 
! Отговори
пундел преди 8 години
анонимен,комунистите разпродадоха държавата бе, не си ли съгласен? а евробардака, както го наричаш, не го мисли, той ще оцелее, моли се ние да сме в него, щото алтернативите са евразийския бардак и там никак няма да ти се понрави. освен ако се надяваш в новата ситуация да си партиен секретар.
23
1
 
6
 
! Отговори
негърът от old spice преди 8 години
- Сега съм на кон!
22
1
 
5
 
! Отговори
Комунистически поет преди 8 години
До някойАз нямам пари в банки,но имам приятел в Банкя!
21
0
 
7
 
! Отговори
ххх преди 8 години
така е, в България нямаме политици с чисто минало........решението е разпускане на 240-те *** , ЕС да командирова в България премиер, министри, прокурори и 30-40 депутата (стигат за народно събрание) от скандинавски произход (най-неподатливи на корупция) и те да колят и бесят... а политическия ни "елит" от последните 25 години на съд за всяко деяние и дпказване на всяка придобита стотинка на тях и техни роднини