Подпалили Партийния дом, за да скрият следи! Дали?

Има хора, които и сега не искат истината да бъде разкрита
112
Подпалили Партийния дом, за да скрият следи! Дали?
Снимка: БТА

Част от документацията е била унищожена или открадната от подпалвачите на Партийният дом, за да се скрият следите от управлението на комунистическия режим, смята доц. д-р Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев.

На днешния ден се навършват 25 години от подпалването на сградата, като огънят започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката - символ на чужда държава.

В 23 ч. вече от пламъци е обхваната почти цялата сграда, като обяснението е, че е подпалена спонтанно.

Вечерта на 26 август 1990 г. Желев направи обръщение и обяви, че подпалването на Партийния дом заплашва социалния и обществен мир на България и призова всички да не се подават на провокации, защото има хора и групи, които не желаят България да мине по мирен път към демокрация, а търсят насилието и хаоса.

След 25 години се вижда, че обръщението към нацията на Желев е било изключително точно политически, коментира доц. Иванов по БНР.

Според него целта на пожара е била да се маскират много от нещата за управлението на комунистическия режим и тя е  постигната успешно.

"У нас има злокобни мрачни сили, Желев ги наричаше ретроградни, които в угода на свой личен интерес и в угода на своето съсловие правят невъзможно разкриването на истината", коментира доц. Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, добре че бяха наистина тези *** да има с кой да се оправдавате, новоизлюпените демократи (пак бишви ***, ама от другия клан).Само че това дето *** построиха за 45 години, вие гърбавите и деформаторите, не може да го боядисата още 450 години.
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Цветанов и Борисов от кои са. На кой баща му беше шофьор на ДС-страшилището Григор Стоичков и на кой баща му беше полковник от Народната милиция. Май на ония с двамата дядовци - единият комунист, другият фашист, дето ги вади според случая.Преди 1989 наблягаше на дядото комунист, сега измислия накакъв дядо фашист, щото това се котира от материяла.
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"няколкото хиляди комунистически семейства просто смениха господарите си-преди бяха руски а сега американски..."...Вярно е. Но никога България не е била мачкана така както при новите господари, никога не е била такава мизерия и никога народа не е бил унижават ни мачкан така както сега при "евроатлантизЪма"
17
3
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Партийните архиви са успешно изнесени предварително, а подпалването е само за камуфлаж.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евробардака се разпада, България тъне в мизерия ама ни занимават със събития от преди четвърт век.
15
7
 
9
 
! Отговори
Бузлуджа преди 8 години
Съществуването на държавата и народа все още зависи от нас, комунистите. Ние държим икономиката, съответно и прехраната, физическото оцеляване на хората. Това трябва да ви е ясно на всички.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да нямаше 1989-та година аз съм убеден,че почти същите хора както сега щяха да са на ръководни постове в държавата-няколкото хиляди комунистически семейства просто смениха господарите си-преди бяха руски а сега американски...
13
8
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Когато пишете за историята отворете Уикито и вижте и други важни събития.На днешния ден приключва втората битка на в. ШипкаСъбитие което ми се струва доста по-важно от палежа на партийния дом.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другaри , всички в плaнинaтa, дa стaвaме отново шумкaри
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е вътрешна работа. Вижте само предпоставките за събитието - президента Желев във Варна, "премиера" Луканов в чужбина на някакво "посещение". И как така сграда, която е била проектирана да издържи на народно възстание изведнъж бива подпалена и разбита от тълпа със знамена, колове и.. псувни? И как така тези "вандали" пък са влезнали точно в стаята с архива, и виждаш ли са изгорили точно най-важните архиви на БКП?
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен още тогава ми се видя подозрително, че мавърът от Драгалевци И.Й.К. се промъкваше с туба бензин и кутия кибрит през страничния вход.P.S. Той тогава беше по-бледолик, явно се поопърлил от пожара.
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКИ КРAТУНИ ОТНОВО ДРAСКAТ ТУК
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА НЕ Е *** ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕ КОЙ И ЗАЩО ГО Е НАПРАВИЛ .ЦЯЛАТА ВЪЛНА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СДС ТОГАВА СА СИ ПРИКРИЛИ МИНАЛОТО СИ "ИЗЧИСТИЛИСА СИ"
7
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко и Цоко за го запалили - да изгорят папките с комунистическото им минало, за да могат да се правят на антикомунисте пред овчия материял.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терор, палежи и довеждане на българина до просешка тояга - така демократите взеха властта в България и вече 25 години я удържат без никаква съпротива. Който не е съгласен с българските демократи, хваща самолета и не се връща в България, щото иначе демократите го самоубиват или му разказват играта по друг начин.
5
5
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Да ама Кошлуков стана световноизвестен!
4
13
 
13
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Какво има да крием, това което построихме всеки го вижда.
3
3
 
30
 
! Отговори
haha преди 8 години
Много се лъжете, ако смятате че сме евроатлантически или както и да е там го наричате. Не! Тук комунистите пак си управляват, или децата им, и си дерибействат, колят, бесят и определят. Тук никога няма да бъде Демокрация, както е в Франция, Австрия, Холандия, Швеция и тн. Никога...
2
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оперите и театрите в половин България горяха. Комунистите взеха властта с бомбени атентати! Единствените в историята на държава ни! Като изключим този на Бургаското летище. И после така и се покриха. С палежи и грабежи! В цялата човешка история по-гнусна групировка от комунистическата не съм виждал!
1
7
 
22
 
! Отговори
макето преди 8 години
в България имало комунистически режим я па не знаехнема да ви обяснявам разликата между комунизъм и социализъмабе я да си пием ракийката четвък век мина а демокрация у БГ-то нема ако некой мое да ми обясни какъв режим е ся ке го черпим